Powszechnie wiadomo, że napoje słodzone, takie jak oranżady czy cola, są szczególnie szkodliwe dla szkliwa zębów. Dlatego zaleca się omijanie tych produktów w celu uniknięcia częstych wizyt u stomatologa. Warto wiedzieć, że nie tylko cukier w nich zawarty jest niebezpieczny, a więc jego eliminacja nie spowoduje, że będą pozytywnie wpływały na zdrowie jamy ustnej.
Naukowcy z University of Melbourne przebadali różne bezcukrowe napoje w ramach Oral Health Cooperative Research Centre w celu oceny ich wpływu na zęby. Stwierdzili, że napoje te nie są obojętne dla zdrowia jamy ustnej. Szkodzą także te z kwaśnymi dodatkami oraz o niskim pH. Wobec tego, do tych kategorii należy zaliczyć napoje, w których nazwach kryje się słowo: light, zero i sugar-free. Wyniki były zadziwiające: z 32 powszechnie dostępnych napojów bezcukrowych, aż 22 (czyli 67%) miało pH poniżej 4.5. Badacze doszli także do wniosków, że zakaz spożywania słodzonych napojów przez dzieci w wieku szkolnym może nieść pozytywny efekt zdrowotny – zredukowanie liczby osób otyłych, cukrzyków oraz przypadków próchnicy zębów [1, 2].
Nie oznacza to tego, że cukier nie szkodzi. Wręcz przeciwnie – według badań ogłoszonych w Journal of Public Health Dentistry, podczas których przebadano ponad 3500 osób dorosłych z widoczną erozją szkliwa, stwierdzono że zdecydowanie częściej sięgały one po różnego rodzaju soki i napoje owocowe. Według prowadzących badanie, o wiele lepsze wskaźniki miały osoby, które spożywały w miejsce napojów słodzonych mleko lub zwykłą wodę [3]. Dlatego już samo eliminowanie cukru z napojów ma pozytywne skutki, ale aby w pełni zadbać o swoje zdrowie, należy zwracać uwagę także na dodatki stosowane przy produkcji artykułów spożywczych.
Szkodliwe działanie napojów słodzonych polega na tym, że cukier promuje tworzenie się płytki nazębnej. Jednak już sama kwasowość tych produktów jest niebezpieczna, gdyż powoduje erozję szkliwa.
Przytoczone powyżej badania nasuwają na myśl następującą konkluzję: problem nadwagi, chorób metabolicznych, próchnicy oraz erozji szkliwa dotyczy zarówno osób spożywających słodzone, jak i bezcukrowe napoje.
Autor publikacji
mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska
Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]