Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest długotrwałą, nawracająca, zapalną dermatozą o podłożu genetycznym, cechującą się wybitnie uporczywym świądem, suchością i łuszczeniem skóry, typowym dla danego wieku umiejscowieniem, charakterystycznymi zmianami morfologicznymi oraz współistnieniem innych chorób atopowych. W Polsce na AZS choruje od ok. 4,7 % do 9,2% dzieci oraz 0,9-1,4% dorosłych. Jest ono jednym z najczęstszych chorób skóry wieku dziecięcego. Pierwsze jej objawy mogą także wystąpić po 50. roku życia. Wieloczynnikowa etiopatogeneza nie pozwala na określenie jednolitego schematu postępowania, a uczulać może prawie każdy pokarm, szczególnie z tzw. złotej ósemki alergenów. W publikacji omówiono 10. suplementów. Na uwagę zasługują: Eisenia arboreta i ostropest plamisty. Dermatitis atopica można zaliczyć do chorób psychosomatycznych, m.in. ze względu na obecność u chorych tzw. triady objawów psychicznych oraz współwystępowanie wielu uciążliwych jednostek chorobowych (np. ADHD, padaczka, IBS).
Do procesu leczenia atopowego zapalenia skóry należy podejść multidyscyplinarnie, ponieważ choroba dotyka wielu sfer życia pacjenta i niejednej gałęzi medycyny. Temat egzemy jest obszerny i dalece przekracza ramy niniejszego artykułu. Precyzyjnych opisów zjawiska oraz pozostałych obszarów choroby należy szukać w innych artykułach oraz publikacjach naukowych. W pracy poruszono aspekt dietetyczny oraz skierowano szczególną uwagę na tło psychologiczne choroby, które ma ogromne znaczenie w rozwoju i przebiegu atopowego zapalenia skóry u pacjentów w każdym okresie życia, ...
Tekst zawiera 6016 wyrazów. Będziesz go czytać 30 minut i 4 sekundy.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
mgr inż. Dorota Rawa
- Specjalista ds. żywienia i nauk konsumenckich - Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki - Pracuje w Poradni Chorób Metabolicznych i Poradni Diabetologicznej - Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie - Absolwentka kierunku Coaching Zdrowia i Żywienia Uniwersytetu Collegium Civitas w Warszawie [profil autora]