Wina ryżowe, ich właściwości i proces produkcji na przykładzie sake
Już od ponad 1700 lat produkowane są napoje alkoholowe, przygotowywane na bazie ryżu. W europie często napoje takie określa się mianem win ryżowych, głównie z uwagi na zawartość alkoholu, która plasuje się w przedziale od 14...
Otyłość i nadwaga - epidemiologia, etiologia i konsekwencje zdrowotne
Nadwaga i otyłość stanowią ważny problem zdrowotny. Często mówi się o epidemii otyłości, bo problem ten z roku na rok dotyka coraz większej populacji ludzi. Otyłość i nadwaga może prowadzić do wystąpienia wielu schorzeń...
Obliczenie wyniku analizy z uwzględnieniem rozcieńczeń próbki - Niezbędnik
W tym odcinku niezbędnika, poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym, przedstawiamy sposób obliczania wyniku końcowego analizy z uwzględnieniem rozcieńczeń próbki. Mamy nadzieję, że przedstawione sposoby...
Badanie genomu staje się coraz tańszą, a co za tym idzie, częściej wykorzystywaną techniką w diagnostyce. Wczesne wykrycie nieprawidłowości zapisanych w sekwencji DNA umożliwia przedsięwzięcie odpowiednich działań...
Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka
O dobrym stanie zdrowia człowieka decyduje w znacznym stopniu racjonalne odżywianie się i jest ono jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Tłuszcze są bardzo istotnym elementem diety, przy...
Top tygodnia
Styl życia a przeciwdziałanie zespołowi napięcia...
Dieta lekkostrawna jako terapia żywieniowa w chorobie wrzodowej...
Mięta pieprzowa jako środek redukujący objawy PCOS
Mukowiscydoza – etiologia, obraz kliniczny, dieta.
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?