W dniach 12-14 października odbyły się w Łodzi V Targi Naturalnej Żywności - NATURA FOOD połaczone z I Targami Ekologicznego Stylu Życia - beECO. Jest to chyba najważniejsze wydarzenie promujące żywność ekologiczną i "naturalną" w Polsce. W targach wzięło udział ponad 200 wystawców...
V Targi Naturalnej Żywności - NATURA FOOD połaczone z I Targami Ekologicznego Stylu Życia - beECO odbyły się w nowym obiekcie Międzynarodowych Targów Łódzkich - Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym przy Al. Politechniki 2. Jak zaznaczają organizatorzy, jest to najbardziej ekologiczny budynek z uwagi na zastosowany w nim systemu ogrzewania oparty na energii słonecznej i geotermalnej. Ponadto w pełni przystosowany do organizacji tego typu wystaw (pisząc to, pomijamy kłopoty z miejscami parkingowymi). Reasumując, wymarzone miejsce do organizowania targów i wystaw. Patronat nad targami objął Marszałek Województwa Łódzkiego i Prezydent Miasta Łodzi.
W tym roku, w czasie trwania targów odbyło się wiele konferencji, warsztatów, seminariów i pokazów. Niestety, treści przekazywane podczas niektórych prezentacji były bardzo ogólnikowe, a czasem wręcz wprowadzały słuchaczy w błąd. Ogólniki można wybaczyć, bo są zwykle wynikiem dostosowywania prezentacji do szerokiego i zróżnicowanego grona odbiorców. Natomiast twierdzenia, opinie, stojące w sprzeczności z obecnym stanem wiedzy nie powinny mieć miejsca. Niestety można było usłyszeć m.in. że "zaprawione ziarno nie czerpie informacji genetycznej z łuski", że "wódka żytnia działa uspokajająco" lub też poznać "bezcukrowe napoje na bazie melasy". Ciekawe, prawda?
Asortyment prezentowanych na targach produktów był ogromny. Od garnków do gotowania, poprzez opakowania, produkty spożywcze na mopach kończąc. Było wszystko... szkoda tylko, jak stwierdzili niektórzy zwiedzający, że organizatorzy nie zadbali o wyraźne oddzielenie lub oznaczenie stoisk z produktami tradycyjnymi i ekologicznymi.
Jak co roku, w trakcie targów wyróżniono Złotym Medalem Natura Food szczególnie atrakcyjny produkt, którym okazał się być ekologiczny sok z marchwi kwaszonej (poddanej fermentacji mlekowej) firmy BioFood. Natomiast Pucharem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyróżniono, jako najlepszy polski produkt, wino z aronii Aronica. W trakcie trwania targów, wyróżniono również, jako produkt tradycyjny, Makaron Radziwiłłowski oraz Miód z Mazur Garbatych, a w kategorii produkt naturalny wyróżnienie otrzymała firma Szarłat za olej z pestek winogron.
Bez wątpienia, Targi Natura Food i beECO to wydarzenia, których nie powinny omijać osoby zainteresowane zdrowym trybem życia. Przyglądając się jednak produktom oferowanym na targach, należy pamiętać, że słowo ekologiczny nie zawsze oznacza zdrowy, najwyższej jakości.
Autor publikacji
Piotr Wolski
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]