Znaczenie magnezu w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu  

Katarzyna Woźniak
  

    Katarzyna Woźniak
Abstrakt:

Magnez jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w organizmie. Został uznany za kofaktor w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, w których ma kluczowe znaczenie dla metabolizmu trifosforanu adenozyny (ATP). Około 50% magnezu znajduje się w kościach, 50% w tkankach i narządach, a 1% we krwi. Magnez jest potrzebny do reprodukcji i syntezy białek DNA i RNA. Ponadto magnez jest niezbędny do regulacji skurczu mięśni, ciśnienia krwi, metabolizmu insuliny, pobudliwości mięśnia sercowego, napięcia naczynioruchowego, przewodnictwa nerwowego i przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. Ze względu na wiele funkcji w organizmie magnez odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu.


Data publikacji: 24.09.2020 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Woźniak K: Znaczenie magnezu w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu, Journal of NutriLife, 2020, 09, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=362 [dostęp: 2020.10.26]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
magnez, suplementacja, wchłanianie, dieta, źródła, niedobory

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Katarzyna Woźniak
  

    Katarzyna Woźniak
Abstract:

Publication date: 24.09.2020 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Woźniak K: , Journal of NutriLife, 2020, 09, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=362 [access: 2020.10.26]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Zalecane wartości spożycia 

Referencyjna wartość spożycia dla magnezu dla dorosłych wynosi 310–420 mg/dobę. Dla niemowląt w wieku 7-8 miesięcy to dawka 80 mg/dobę, dla dzieci w wieku 7-10 lat 230 mg/dobę, a od 13 r.ż. 170 mg/dobę. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek zwiększa się w czasie dużego wysiłku fizycznego, stresu, w ciąży oraz podczas karmienia piersią.

Źródła magnezu w diecie

Magnez wchodzi w skład chlorofilu, dlatego najlepszym jego źródłem są zielone warzywa liściaste, warzywa strączkowe (np. fasola, groszek), orzechy oraz ziarna zbóż. Produkty o dużej ...

Tekst zawiera 680 wyrazów. Będziesz go czytać 3 minuy i 24 sekundy.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Gröber U, Schmidt J, Kisters K., 2015. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients 23;7(9):8 199-226.

  2. Houston M., 2011. The role of magnesium in hypertension and cardiovascular disease. Journal of Clinical Hypertension 13(11):843:7.

  3. Jarosz M., 2017. Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia.

  4. Karmańska A., Stańczak A., Karwowski B., 2015. Magnez aktualny stan wiedzy. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLVIII, 4, s. 677 – 689.

  5. Lebiedowska A., 2019. Znaczenie magnezu w diecie w odniesieniu do najnowszych wytycznych żywieniowych. Food Science. Bromatologia s. 59-64. 

  6. Volpe S. 2013. Magnesium in Disease Prevention and Overall Health. Advances in Nutrition 4(3): 378–383.

 

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

inż. Katarzyna Woźniak

inż. Katarzyna Woźniak


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif