PLAN SESJI - II Narodowy Kongres Żywieniowy  



Jak można zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe w Polsce ─ w oparciu o aktualną wiedzę naukową z obszaru medycyny, biochemii i dietetyki? Odpowiedź na to pytanie będzie można uzyskać już 27 stycznia 2017 r. w Warszawie podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego na PGE Narodowym.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W programie kongresu, organizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), przewidzianych jest kilkanaście wykładów poruszających różne aspekty żywieniowego zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych oraz żywieniowych czynników ryzyka. Wykładowcami będą uznani eksperci z IŻŻ oraz kilku innych ośrodków naukowych i medycznych w Polsce.

II Narodowy Kongres Dietetyczny

PLAN SESJI I

Sesja I pozwoli przedstawić najnowsze badania naukowe IŻŻ ukazujące m.in. jak zmiany w żywieniu i stylu życia Polaków z ostatnich kilkudziesięciu lat wpłynęły na występowanie różnych nowotworów złośliwych.

  1. 9:45–10:15 Co uratowało setki tysięcy osób w Polsce przed zachorowaniem na raka w latach 1990–2013, prof. dr hab. Mirosław Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
  2. 10:15–10:30 Zanieczyszczenia żywności a nowotwory złośliwe, dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
  3. 10:30–10:45 Substancje dodatkowe w żywności a nowotwory złośliwe, dr n. o zdr. Regina Wierzejska, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
  4. 10:45-11:00 Żywność przetworzona a nowotwory, dr hab. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
  5. 11:00–11:15 Cała prawda o akryloamidzie, dr hab. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa

 

PLAN SESJI II

Sesja II, poświęcona będzie profilaktyce, omówione zostaną praktyczne zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej oraz odbędzie się debata, w której udział wezmą m.in. przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia i Polskiej Unii Onkologii.

  1. 12:30-12:50 Narodowy Program Zdrowia, dr n. med. Jarosław Pinkas, Ministerstwo Zdrowia
  2. 12:50-13:10 Edukacja społeczna, prof. dr hab. Mirosław Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia
  3. 13:10-13:30 Onkologia, dr n. med. Janusz Meder, Polska Unia Onkologii

 

PLAN SESJI III

Sesja III poświęcona będzie żywieniu i aktywności fizycznej osób chorych na nowotwory z zaburzeniami stanu odżywienia. Jej uczestnikami będą eksperci m.in. z  Centrum Zdrowia Dziecka, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu oraz AWF we Wrocławiu.

  1. 14:15-14:35 Jak przeciwdziałać i leczyć niedożywienie u chorych na raka? dr hab. Stanisław Kłęk, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
  2. 14:35-14:55 Zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej dla chorych na raka z nadwagą i otyłością, mgr inż. Iwona Sajór, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
  3. 14:55-15:15 Rola leczenia żywieniowego dzieci z chorobami nowotworowymi, prof. dr hab. Piotr Socha, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Warszawa
  4. 15:15-15:35 Preparaty specjalnego przeznaczenia żywieniowego w leczeniu chorych z nowotworami, lek. Aleksandra Kapała, Centrum Onkologii – Instytut im. M. Skłodowskiej–Curie, Warszawa
  5. 15:35-15:55 Znaczenie rehabilitacji i aktywności fizycznej w procesie leczenia przeciwnowotworowego, prof. dr hab. Marek Woźniewski, Akademia Wychowania Fizycznego, Wrocław

 

PLAN SESJI IV

Sesja IV poświęcona będzie rekomendacjom dotyczącym stylu życia dla osób po wyleczeniu nowotworu. Jej uczestnikami będą m.in. przedstawiciele Centrum Edukacji Zdrowotnej w Warszawie i AWF we Wrocławiu.

  1. 16:30-16:50 Rekomendacje żywieniowe dla osób po chorobie nowotworowej, prof. dr hab. Mirosław Jarosz, mgr inż. Iwona Sajór, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
  2. 16:50-17:10 Przywracanie aktywności fizycznej utraconej w wyniku choroby nowotworowej, prof. dr hab. Marek Woźniewski, Akademia Wychowania Fizycznego, Wrocław
  3. 17:10-17:30 Wsparcie psychologiczne pacjentów onkologicznych z zaburzeniami odżywiania, mgr Kinga Bystrek, Centrum Edukacji Zdrowotnej, Warszawa

 

Szczegółowy program wydarzenia, formularze zgłoszeniowe i inne ważne informacje znaleźć można na stronie internetowej: http://kongres-zywieniowy.waw.pl/.

Autor opracowania:


Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik
Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif