Letnia Szkoła Nutrigenomiki  



Nutrigenomika staje się już ugruntowanym postępowaniem w dietetyce. W dniach 28-31 sierpnia 2016 roku startuje Letnia Szkoła Nutrigenomiki. Kurs organizuje Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Tematy wykładów

  1. Ekspresja i regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe.
  2. Wprowadzenie do epigenetyki: metylacja DNA, składniki pokarmowe metabolizmu grup jednowęglowych (foliany, metionina, cholina) jako modulatory epigenotypu, płodowe programowanie metabolizmu.
  3. Polimorfizm genów i badania asocjacyjne: jak genotyp wpływa na fenotyp i czy można tę wiedzę wykorzystać w praktyce?
  4. Uwarunkowania otyłości. Wykorzystanie informacji o genotypie w dietoterapii otyłości.
  5. Jak na podstawie analizy genów dopasować dietę do fenotypu metabolicznego?
  6. Rola mikrobiomu jelitowego i możliwości jego modulowania.
  7. Probiotyki - jaki mamy wybór i na co wpływają?

Zagadnienia ćwiczeniowe

  • Wpływ genów i sposobu żywienia na metabolizm folianów .
  • Wpływ genów i sposobu żywienia na masę ciała.

Miejsce

Budynek wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu,
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu,
ul. Wojska Polskiego 31, Poznań

Prowadzący zajęcia

  • Dr hab. Agata Chmurzyńska, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań
  • Dr hab. Marcin Schmidt, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, UP Poznań
  • Dr Anna Malinowska, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań
  • Dr Joanna Mikołajczyk-Stecyna, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań
  • Mgr Monika Młodzik, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań
  • Mgr Agata Muzsik, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań
  • Mgr Anna Radziejewska, Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, UP Poznań

Cena szkolenia

Cena za 3 dni szkolenia wynosi 1490 zł.

Rejestracja i szczegóły

Zgłoszenia zawierające imię i nazwisko oraz dane kontaktowe (nr telefonu, adres e-mail, adres korespondencyjny oraz ewentualnie afiliację) prosimy przesyłać na adres: mml@up.poznan.pl.
Zapraszamy na stronę: http://www1.up.poznan.pl/mml/LetniaSzkolaNutrigenomiki.html

 

Autor opracowania:


Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Inhibitory enzymów trawiennych jako środek towarzyszący dietoterapii
Inhibitory enzymów trawiennych jako środek towarzyszący dietoterapii
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif