Już 20 marca w Katowicach odbędzie się II konferencja „Experts of Microbiota".
Będzie to multidyscyplinarne wydarzenie, przedstawiające aktualny stan wiedzy na temat roli mikrobiomu jelitowego oraz jego wszechstronnego wpływu na zdrowie człowieka. Ubiegłoroczna edycja wydarzenia cieszyła się niezwykle pozytywnym odbiorem, a grono znamienitych prelegentów uświetniło swoimi wykładami to niezwykle pouczające naukowo – szkoleniowe spotkanie.
W tym roku organizatorzy również zadbali o ciekawych gości. Do grona prelegentów przyjęli zaproszenie opiniotwórczy profesorowie i doktorzy, których zainteresowania naukowe i praktyka kliniczna od wielu lat determinują nowatorskie trendy diagnostyczne i terapeutyczne związane z dysbiozą w kraju i zagranicą. Wśród zaproszonych specjalistów znajdą się: prof. dr n. med. Ewa Stachowska, prof. dr hab. n. med. Tomasz Wielkoszyński, prof. dr hab. n. med. Piotr Heczko, dr n. biol. Patrycja Szachta, dr n. med. Alicja Rudek, dr Wojciech Ozimek, dr n. med. Bożena Michalak oraz dr n. med. Daniela Kurczabińska – Luboń.
Konferencja dedykowana jest specjalistom z zakresu ochrony zdrowia: lekarzom, dietetykom, fizjoterapeutom, ale także wszystkim osobom zainteresowanym problematyką wpływu mikrobiomu jelitowego na nasze zdrowie.
Konferencję, podobnie jak w roku ubiegłym, przygotowuje Zespół powołany przez Polską Akademię Dietetyki i Mikroodżywiania i Wydział Opieki Zdrowotnej Wyższej Szkoły Nauk Stosowanych w partnerstwie z Wydziałem Nauk Medycznych Wyższej Szkoły Technicznej oraz Europejskim Instytutem Dietetyki i Mikroodżywiania (L'Institut Européen de Diététique et Micronutrition - IEDM Paris).
Konferencja będzie miała miejsce w Auli nowoczesnego obiektu Wyższej Szkoły Technicznej w Katowicach przy ul. Rolnej 43.
Zakup biletów możliwy jest na stronie wydarzenia: www.microbiota.edu.pl
Autor publikacji
mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska
Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]