II Narodowy Kongres Żywieniowy będzie poświęcony nowotworom  



Jak można zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe w Polsce w oparciu o aktualną wiedzę naukową z obszaru medycyny, biochemii i dietetyki? Odpowiedź na to pytanie będzie można uzyskać już 27 stycznia 2017 r. w Warszawie podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego na PGE Narodowym.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

W programie kongresu, organizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), przewidzianych jest kilkanaście wykładów poruszających różne aspekty żywieniowego zapobiegania i leczenia chorób nowotworowych oraz żywieniowych czynników ryzyka. Wykładowcami będą uznani eksperci z IŻŻ oraz kilku innych ośrodków naukowych i medycznych w Polsce.

Dlaczego przetworzona żywność może być rakotwórcza? Jaki wpływ na rozwój nowotworów mają zanieczyszczenia żywności? Czy należy się obawiać substancji dodatkowych w produktach spożywczych? – to tylko niektóre z ciekawych tematów, jakie będą poruszane w trakcie kongresu podzielonego na cztery odrębne sesje.

II Narodowy Kongres Dietetyczny

Sesja I pozwoli przedstawić najnowsze badania naukowe IŻŻ ukazujące m.in. jak zmiany w żywieniu i stylu życia Polaków z ostatnich kilkudziesięciu lat wpłynęły na występowanie różnych nowotworów złośliwych.

W sesji II, poświęconej profilaktyce, omówione zostaną praktyczne zalecenia dotyczące żywienia i aktywności fizycznej oraz odbędzie się debata, w której udział wezmą m.in. przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia i Polskiej Unii Onkologii.

Sesja III poświęcona będzie żywieniu i aktywności fizycznej osób chorych na nowotwory z zaburzeniami stanu odżywienia. Jej uczestnikami będą eksperci m.in. z Centrum Zdrowia Dziecka, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu oraz AWF we Wrocławiu. Sesja IV poświęcona będzie rekomendacjom dotyczącym stylu życia dla osób po wyleczeniu nowotworu. Jej uczestnikami będą m.in. przedstawiciele Centrum Edukacji Zdrowotnej w Warszawie i AWF we Wrocławiu.

Szczegółowy program wydarzenia, formularze zgłoszeniowe i inne ważne informacje znaleźć można na stronie internetowej: http://kongres-zywieniowy.waw.pl/

Autor opracowania:


Literatura:  

Informacja prasowa udostępniona przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ), 24.11.2016, Warszawa

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Piotr Wolski

Piotr Wolski


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Wybieramy Królową Mleka 2017
Wybieramy Królową Mleka 2017
Rosjanie wycofują się z produkcji czekoladowych lodów o nazwie: Obamka
Rosjanie wycofują się z produkcji czekoladowych lodów o nazwie: Obamka
Letnia Szkoła Nutrigenomiki
Letnia Szkoła Nutrigenomiki
Konferencja „Żywienie Zdrowie i Choroby
Konferencja „Żywienie Zdrowie i Choroby"

Tematyka publikacji


DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif