Naukowo przy kawie

Jakość żywności ekologicznej

Jakość żywności ekologicznej

Choroby cywilizacyjne nazywane obecnie także przewlekłymi chorobami niezakaźnymi, do których należą m.in. cukrzyca, otyłość, miażdżyca, nowotwory i alergie wywoływane są przez nieprawidłowy sposób odżywiania,...


Naukowo przy kawie

Indeks i ładunek glikemiczny

Indeks i ładunek glikemiczny

Indeks glikemiczny jest wartością pomagającą odróżnić produkty spożywcze, z których węglowodany wchłaniają się szybko od tych, które uwalniaja je powowoli i dostarczają energii przez dłuższy czas....


Naukowo przy kawie

Czy można cofnąć zegar biologiczny? Tak?

Czy można cofnąć zegar biologiczny? Tak?

Jak donosi Polska Agencja Prasowa w piśmie „Lancet Oncology” ukazała się publikacja w której badacze udowadniają, że aktywność fizyczna, dieta wegetariańska i medytacja mogą odwrócić proces...


Naukowo przy kawie

Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik

Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik

Ten odcinek niezbędnika to krótka notatka, która mamy nadzieję, pozwoli Wam szybko przypomnieć sobie stężenia handlowych roztworów takich substancji jak: kwas siarkowy, kwas azotowy, kwas solny, kwas fosforowy,...


Naukowo przy kawie

Przygotowanie 30% r-ru z krystalicznego NaOH - Niezbędnik

Przygotowanie 30% r-ru z krystalicznego NaOH - Niezbędnik

Po raz kolejny wracamy do laboratoryjnego przedszkola. Tym razem pokazujemy w jaki sposób wykonać podstawowe obliczenia chemiczne, których znajomość jest niezbędna do przygotowania 30% roztworu wodorotlenku sodu.






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2022 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif