W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Celiakia - podłoże, objawy, diagnostyka i leczenie

Celiakia - podłoże, objawy, diagnostyka i leczenie

Celiakia uważana jest za jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych, wynikającą z wrodzonej nietolerancji glutenu. Do niedawna uznawano tę chorobę za schorzenie małych dzieci, stosunkowo rzadko występującą w wieku...


Krótkie doniesienie

Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja

Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja

Sery stanowią jedną z najważniejszych grup przetworów mleczarskich. Do ich produkcji wykorzystuje się prawie połowę ogólnej ilości produkowanego mleka. Na rynku istnieje wiele odmian sera, dlatego też doniesieniu przedstawiono...


Publikacja przeglądowa

Badanie autentyczności olejów roślinnych

Badanie autentyczności olejów roślinnych

Proceder fałszowania produktów spożywczych spotykany jest od wieków. Dokonuje się tego na wiele, mniej lub bardziej skomplikowanych, sposobów. Fałszowane są wszelkie możliwe grupy żywności, na każdym etapie produkcji i...


Publikacja przeglądowa

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania

Początki wytwarzania czekolady związane są z wynalezieniem przez holendera Coenraad Johannes Van Houten prasy hydraulicznej do tłoczenia tłuszczu z nasion kakaowca. Powstały po procesie tłoczenia proszek nazwano „kakao”.  Z...


Krótkie doniesienie

Alergeny reagujące krzyżowo

Alergeny reagujące krzyżowo

W opracowaniu omówiono zjawisko reakcji krzyżowych alergenów pokarmowych, wziewnych, które przyczyniają się do powstawania m.in. zespołu alergii jamy ustnej. Przybliżono takie pojęcia jak: profilina, CCD.






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif