W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Zastosowanie żywności fermentowanej w żywieniu osób z nietolerancją laktozy

Zastosowanie żywności fermentowanej w żywieniu osób z nietolerancją laktozy

Nietolerancję laktozy uważa się za jedną z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych. Jest to schorzenie bardzo rozpowszechnione na świecie.  W niektórych rejonach cierpi na nie nawet 100% danej populacji. W...


Krótkie doniesienie

Wielopłaszczyznowe działanie witaminy K2

Wielopłaszczyznowe działanie witaminy K2

Witamina K2 oraz funkcje, jakie związek ten spełnia w organizmie człowieka coraz częściej stanowią przedmiot rozważań publikowanych zarówno w opracowaniach naukowych jak i nieco bardziej amatorskich źródłach....


Publikacja przeglądowa

Znaczenie prebiotyków w diecie człowieka

Znaczenie prebiotyków w diecie człowieka

Właściwy wybór żywności jest kluczową umiejętnością wpływającą na stan zdrowia. Rozwój nauk o żywności i żywieniu zapoczątkował erę żywności funkcjonalnej (ang. functional food), przynoszącej mierzalne...


Krótkie doniesienie

Metoda BIA – przeprowadzanie badania oraz odczytywanie pomiarów

Metoda BIA – przeprowadzanie badania oraz odczytywanie pomiarów

Istnieje szereg metod pozwalających w mniejszym lub większym stopniu ocenić skład i budowę ciała człowieka. Do najbardziej popularnych zaliczyć można: pomiar masy ciała, badania antropometryczne (w skład których wchodzą...


Publikacja przeglądowa

Żywność ekologiczna - wymogi oraz znakowanie

Żywność ekologiczna - wymogi oraz znakowanie

Żywność ekologiczna cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród konsumentów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na jakość produktów spożywczych. Stosunkowo wygórowana cena artykułów...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif