W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Krótkie doniesienie

Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja

Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja

Sery stanowią jedną z najważniejszych grup przetworów mleczarskich. Do ich produkcji wykorzystuje się prawie połowę ogólnej ilości produkowanego mleka. Na rynku istnieje wiele odmian sera, dlatego też doniesieniu przedstawiono...


Publikacja przeglądowa

Badanie autentyczności olejów roślinnych

Badanie autentyczności olejów roślinnych

Proceder fałszowania produktów spożywczych spotykany jest od wieków. Dokonuje się tego na wiele, mniej lub bardziej skomplikowanych, sposobów. Fałszowane są wszelkie możliwe grupy żywności, na każdym etapie produkcji i...


Publikacja przeglądowa

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania

Początki wytwarzania czekolady związane są z wynalezieniem przez holendera Coenraad Johannes Van Houten prasy hydraulicznej do tłoczenia tłuszczu z nasion kakaowca. Powstały po procesie tłoczenia proszek nazwano „kakao”.  Z...


Krótkie doniesienie

Alergeny reagujące krzyżowo

Alergeny reagujące krzyżowo

W opracowaniu omówiono zjawisko reakcji krzyżowych alergenów pokarmowych, wziewnych, które przyczyniają się do powstawania m.in. zespołu alergii jamy ustnej. Przybliżono takie pojęcia jak: profilina, CCD.


Publikacja przeglądowa

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny

Czekaloda jest produktem cenionym od wielu lat. W doniesieniu przedstawiono powszechnie wykjorzystywane nazewnictwo i klasyfikację czekolady. Przybliżono również skład czekolady, zwracając szczególną uwagę na rodzaj kwasów...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif