W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Właściwości prozdrowotne mleka, Cz. II. Białka mleka

Właściwości prozdrowotne mleka, Cz. II. Białka mleka

Mleko stanowi cenne źródło białek, do których zaliczana jest przede wszystkim kazeina i białka serwatkowe. Składniki te odznaczają się licznymi właściwościami korzystnie wpływającymi na zdrowie. Są źródłem niezbędnych...


Publikacja przeglądowa

Właściwości prozdrowotne mleka, Cz. I. Tłuszcz mleczny i laktoza

Właściwości prozdrowotne mleka, Cz. I. Tłuszcz mleczny i laktoza

Badania naukowe dostarczają wiele sprzecznych informacji na temat tłuszczu mlecznego i jego udziału w diecie. Składnik ten charakteryzuje się wysoką strawnością oraz bardzo dużym zróżnicowaniem składu. Frakcja tłuszczowa mleka...


Publikacja przeglądowa

Mleko źródłem witamin

Mleko źródłem witamin

Mleko jest cennym  źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Litr mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka w 25 % na beta-karoten oraz witaminę A, a w 10 % na D i E. Witaminy A, E i beta-karoten...


Publikacja przeglądowa

Celiakia - podłoże, objawy, diagnostyka i leczenie

Celiakia - podłoże, objawy, diagnostyka i leczenie

Celiakia uważana jest za jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych, wynikającą z wrodzonej nietolerancji glutenu. Do niedawna uznawano tę chorobę za schorzenie małych dzieci, stosunkowo rzadko występującą w wieku...


Publikacja przeglądowa

Badanie autentyczności olejów roślinnych

Badanie autentyczności olejów roślinnych

Proceder fałszowania produktów spożywczych spotykany jest od wieków. Dokonuje się tego na wiele, mniej lub bardziej skomplikowanych, sposobów. Fałszowane są wszelkie możliwe grupy żywności, na każdym etapie produkcji i...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif