Naukowo przy kawie

Krótka charakterystyka procesu krystalizacji miodów

Krótka charakterystyka procesu krystalizacji miodów

Cechą charakterystyczną każdego rodzaju miodu jest zachodzący w nim proces krystalizacji, którego szybkość jest zależna od wielu czynników: zarówno fizycznych jak i związanych ze składem chemicznym i rodzajem...


Przegląd prasy

Resweratrol w świetle najnowszych badań

Resweratrol w świetle najnowszych badań

Resweratrol jest związkiem o dużej aktywności biologicznej. Dotychczas najlepiej poznaną funkcją tej substancji jest udział w mechanizmie kardioprotekcyjnym. Z badań Wang S. i in. wynika, że resweratrol może przejawiać korzystne...


Przegląd prasy

Anoreksja chorobą dziedziczną

Anoreksja chorobą dziedziczną

Anoreksja to bardzo skomplikowane zaburzenie neurozwyrodnieniowe, charakteryzujące się najwyższą śmiertelnością wśród stanów psychiatrycznych. Choroba ta dotyka najczęściej młode kobiety w okresie dojrzewania i...


Naukowo przy kawie

Czy na oliwie z oliwek można smażyć?

Czy na oliwie z oliwek można smażyć?

Jeszcze do niedawna sama byłam przekonana, że nie. Jednak sprawa wydaje się być bardziej skomplikowana. Wiele obiegowych, powszechnych opinii na temat oliwy nie ma rzetelnego, naukowego potwierdzenia. Ten tekst ma na celu rozwiać...


Naukowo przy kawie

Wpływ długotrwałej suplementacji witaminą D na stan pacjentów z cukrzycą typu 2 i chorobą wieńcową

Wpływ długotrwałej suplementacji witaminą D na stan pacjentów z cukrzycą typu 2 i chorobą wieńcową

Ze względu na pozytywny wpływ na profile metaboliczne, biomarkery zapalenia oraz stresu oksydacyjnego, witamina D może korzystnie oddziaływać na zdrowie pacjentów z cukrzycą typu 2 oraz chorobą wieńcową.






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2022 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif