W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Znaczenie suplementacji w mukowiscydozie

Znaczenie suplementacji w mukowiscydozie

Mukowiscydoza (cystic fibrosis, CF) to choroba genetyczna, przewlekła, wpływająca na funkcjonowanie wielu układów i narządów w organizmie. Szacuję się, że mukowiscydoza występuje 1:2000-4000 urodzeń...


Publikacja przeglądowa

Wpływ diety na występowanie raka jelita grubego

Wpływ diety na występowanie raka jelita grubego

Złośliwe nowotwory jelita grubego są jednymi z najczęściej występujących u ludzi. Stanowią one drugą po chorobach naczyń przyczynę zgonów starzejących się społeczeństw. W Polsce te nowotwory stanowią aż 11% u...


Publikacja przeglądowa

Czynniki wpływające na mikrobiom jelitowy

Czynniki wpływające na mikrobiom jelitowy

Organizm człowieka jest miejscem dla ogromnej i bardzo różnorodnej mikroflory, a najliczniej skolonizowanym układem jest przewód pokarmowy. Pomiędzy organizmem człowieka, a mikrobiomem jelitowym występuje...


Publikacja przeglądowa

Wpływ żywności i nawyków żywieniowych na rozwój dzieci w wieku szkolnym

Wpływ żywności i nawyków żywieniowych na rozwój dzieci w wieku szkolnym

Przyjemność z jedzenia jest zjawiskiem znanym i przyczynia się do rozwoju nawyków żywieniowych u dzieci. Nawyki te pozostają stabilne do dorosłości. Wyróżnia się trzy wymiary przyjemności z jedzenia, których...


Publikacja przeglądowa

Znaczenie probiotyków w diecie człowieka

Znaczenie probiotyków w diecie człowieka

W artykule przedstawiono definicje probiotyku jak i całego mikrobiomu zasiedlającego organizm człowieka. Opisano właściwości jakimi powinny charakteryzować się szczepy bakterii, aby mogły być w przyszłości stosowane w...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif