W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Znaczenie magnezu w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu

Znaczenie magnezu w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu

Magnez jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w organizmie. Został uznany za kofaktor w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, w których ma kluczowe znaczenie dla metabolizmu trifosforanu adenozyny (ATP). Około 50%...


Publikacja przeglądowa

Zafałszowania żywności

Zafałszowania żywności

Fałszowanie żywności jest dość powszechnym zjawiskiem. Przyczyn może być kilka. Do głównych należą: chęć zwiększenia zysku poprzez obniżenie kosztów produkcji, zamaskowanie niewłaściwej jakości produktu oraz...


Publikacja przeglądowa

Na czym polega proces liofilizacji i jakie są jego zalety

Na czym polega proces liofilizacji i jakie są jego zalety

Liofilizacja, inaczej suszenie sublimacyjne jest procesem wieloetapowym, polegającym na usuwaniu wody z żywności w niskiej temperaturze, poniżej 0°C przy obniżonym ciśnieniu. Woda usuwana jest z surowca, po...


Publikacja przeglądowa

Ocena wpływu suplementacji bakteriami z rodzaju Lactobacillus ze stanem zdrowia sportowców

Ocena wpływu suplementacji bakteriami z rodzaju Lactobacillus ze stanem zdrowia sportowców

Według WHO zdrowie to stan pełnego fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu, a nie tylko całkowity brak choroby czy niepełnosprawności. Z kolei zdrowie fizyczne, o którym poniżej, to prawidłowe funkcjonowanie...


Publikacja przeglądowa

Wpływ spożycia fitosteroli na zawartość frakcji cholesterolu LDL we krwi osób dorosłych

Wpływ spożycia fitosteroli na zawartość frakcji cholesterolu LDL we krwi osób dorosłych

Fitosterole stanowią naturalny składnik błon komórkowych występujących w roślinach. Działanie stanoli i steroli roślinnych jest opisywane przez wiele badań naukowych. W odpowiedniej dawce wynoszącej od 1 do 3 g na dobę...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif