W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Kurkumina – bioaktywny związek ostryżu długiego (Curcuma Longa) wykazujący liczne właściwości prozdrowotne

Kurkumina – bioaktywny związek ostryżu długiego (Curcuma Longa) wykazujący liczne właściwości prozdrowotne

Kurkumina to związek zawarty w kłączu ostryżu długiego (Curcuma Longa) charakteryzujący się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Związek ten używany był w medycynie Dalekiego Wschodu już około 4000 lat temu do leczenia...


Publikacja przeglądowa

Cukrzyca typu I w okresie prekoncepcyjnym i w ciąży

Cukrzyca typu I w okresie prekoncepcyjnym i w ciąży

W 2013 roku matki chorujące na cukrzycę typu 1 lub typu 2 urodziły ok. 4,3 miliona dzieci. Cukrzyca typu 1 lub typu 2 stanowi wysokie ryzyko powikłań płodwych zarówno dla płodu jak i dla kobiety ciężarnej. W...


Publikacja przeglądowa

Prozdrowotne właściwości morwy białej

Prozdrowotne właściwości morwy białej

W dzisiejszych czasach wzrasta zainteresowanie naturalnymi sposobami prewencji oraz leczenia chorób. Jednym z nich jest włączenie do diety pacjenta, a także osób z grupy ryzyka, naparów, syropów,...


Publikacja przeglądowa

Atopowe zapalenie skóry – charakterystyka schorzenia oraz postępowanie dietetyczne

Atopowe zapalenie skóry – charakterystyka schorzenia oraz postępowanie dietetyczne

Atopowe zapalenie skóry (AZS) należy do chorób atopowych. Wielu pacjentów z alergią wziewną lub pokarmową nie jest świadomych, iż chorują na AZS. Sytuacja ta jest wynikiem trudności w diagnostyce tej choroby....


Publikacja przeglądowa

Żywność funkcjonalna - przykłady i znaczenie w diecie człowieka

Żywność funkcjonalna - przykłady i znaczenie w diecie człowieka

Żywność funkcjonalna nazywana jest również „środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego”. Do grupy tej zalicza się produkty żywnościowe, które wykazują udokumentowany, korzystny wpływ...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif