Prozdrowotne właściwości sulforafanu
Sulforafan wykazuje korzystne działanie w prewencji nowotworów i chorób układu sercowo - naczyniowego. Istnieją doniesienia o jego roli w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych, miedzy innymi Helicobacter pylori. Najnowsze...
Szczyt konsumpcjonizmu i jego wpływ na degradację środowiska
W obecnych czasach jedzenie nierzadko traktuje się na równi z odpadkami. Jeśli data przydatności produktu do spożycia przekroczy choćby jeden dzień, po prostu ląduje on w koszu na śmieci. Tego typu zachowanie przyczynia się...
Rola kwasów tłuszczowych w leczeniu depresji
Depresja jest najczęściej spotykanym zaburzeniem psychicznym i jak szacuje WHO w 2020 roku będzie na drugim miejscu w rankingu występujących schorzeń na całym świecie, zaraz po chorobach układu sercowo – naczyniowego. Wielu...
Zaburzenia miesiączkowania w kontekście diety niskoenergetycznej i wysokobłonnikowej
W dzisiejszych czasach zaburzenia miesiączkowania oraz inne choroby związane z pracą podwzgórza to bardzo powszechny problem. Często jest on powiązany ze zbyt niską podażą energii oraz nadmiernym wysiłkiem fizycznym....
Spożywanie alkoholu oraz styl życia, a ryzyko inicjacji nowotworów piersi wśród kobiet
Już jeden drink dziennie może zwiększyć ryzyko wystąpienia raka piersi, jak poinformował w maju 2017 roku World Cancer Research Fund International. Zdumiewające, że tak mała dawka alkoholu powoduje takie komplikacje....