W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Krótkie doniesienie

Zasady żywienia osób chorych na nadciśnienie tętnicze

Zasady żywienia osób chorych na nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze w karajach Europy Zachodniej dotyczy 15-30% populacji dosrosłych osób. Patogeneza tego zjawiska jest złożona ale jdnym z czynników wspomagających leczenie nadciśnienia jest odpowiednio zbilansowana dieta. W...


Krótkie doniesienie

Inhibitory enzymów trawiennych jako środek towarzyszący dietoterapii

Inhibitory enzymów trawiennych jako środek towarzyszący dietoterapii

Inhibitory enzymów trawiennych występują powszechnie w pożywieniu człowieka i zwierząt. Inhibitory te są zaliczane do czynników antyżywieniowych, jednak w pewnych sytuacjach ich wpływ na organizm może być pozytywny. Znajdują...


Krótkie doniesienie

Zastosowanie kwasu L-askorbinowego w technologii piwa

Zastosowanie kwasu L-askorbinowego w technologii piwa

Kwas L-askorbinowy to nie tylko jeden ze związków pełniących funkcję witaminy C. To również doskonały przeciwutleniacz który znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, również w technologii wytwarzania piwa. W...


Krótkie doniesienie

Wpływ reaktywnych form tlenu na jakość piwa

Wpływ reaktywnych form tlenu na jakość piwa

W doniesieniu zarysowano mechanizmy przyczyniające się do powstania tzw. "reaktywnych form tlenu", które biorąc udział w procesach utleniania składników piwa przyczyniają się do pogorszenia cech jakościowych tego...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif