W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Atopowe zapalenie skóry – charakterystyka schorzenia oraz postępowanie dietetyczne

Atopowe zapalenie skóry – charakterystyka schorzenia oraz postępowanie dietetyczne

Atopowe zapalenie skóry (AZS) należy do chorób atopowych. Wielu pacjentów z alergią wziewną lub pokarmową nie jest świadomych, iż chorują na AZS. Sytuacja ta jest wynikiem trudności w diagnostyce tej choroby....


Publikacja przeglądowa

Żywność funkcjonalna - przykłady i znaczenie w diecie człowieka

Żywność funkcjonalna - przykłady i znaczenie w diecie człowieka

Żywność funkcjonalna nazywana jest również „środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego”. Do grupy tej zalicza się produkty żywnościowe, które wykazują udokumentowany, korzystny wpływ...


Publikacja przeglądowa

Naturalne związki bioaktywne w profilaktyce i leczeniu choroby Alzheimera

Naturalne związki bioaktywne w profilaktyce i leczeniu choroby Alzheimera

Choroba Alzheimera jest przewlekłym schorzeniem neurodegeneracyjnym, skutkiem którego jest stopniowy zaniku pamięci oraz funkcji poznawczych (np., orientacji przestrzennej, poprawnego liczenia czy upośledzenia mowy)....


Publikacja przeglądowa

Zastosowanie żywności fermentowanej w żywieniu osób z nietolerancją laktozy

Zastosowanie żywności fermentowanej w żywieniu osób z nietolerancją laktozy

Nietolerancję laktozy uważa się za jedną z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych. Jest to schorzenie bardzo rozpowszechnione na świecie.  W niektórych rejonach cierpi na nie nawet 100% danej populacji. W...


Krótkie doniesienie

Wielopłaszczyznowe działanie witaminy K2

Wielopłaszczyznowe działanie witaminy K2

Witamina K2 oraz funkcje, jakie związek ten spełnia w organizmie człowieka coraz częściej stanowią przedmiot rozważań publikowanych zarówno w opracowaniach naukowych jak i nieco bardziej amatorskich źródłach....






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif