W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Próby ograniczania niepożądanych emocji poprzez napadowe objadanie się

Próby ograniczania niepożądanych emocji poprzez napadowe objadanie się

Osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania doświadczają poważnych zaburzeń zachowań związanych z jedzeniem oraz uczuć i myśli krążących przeważnie wokół tematu jedzenia, postrzegania kształtu sylwetki, masy ciała. W...


Publikacja przeglądowa

Dietetyczne przeciwdziałanie niepłodności

Dietetyczne przeciwdziałanie niepłodności

We współczesnym świecie zjawisko niepłodności staje się coraz bardziej powszechne. Stanowi narastający problem społeczny zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. Przez Światową Organizację Zdrowia...


Publikacja przeglądowa

Znaczenie magnezu w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu

Znaczenie magnezu w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu

Magnez jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w organizmie. Został uznany za kofaktor w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, w których ma kluczowe znaczenie dla metabolizmu trifosforanu adenozyny (ATP). Około 50%...


Publikacja przeglądowa

Zafałszowania żywności

Zafałszowania żywności

Fałszowanie żywności jest dość powszechnym zjawiskiem. Przyczyn może być kilka. Do głównych należą: chęć zwiększenia zysku poprzez obniżenie kosztów produkcji, zamaskowanie niewłaściwej jakości produktu oraz...


Publikacja przeglądowa

Na czym polega proces liofilizacji i jakie są jego zalety

Na czym polega proces liofilizacji i jakie są jego zalety

Liofilizacja, inaczej suszenie sublimacyjne jest procesem wieloetapowym, polegającym na usuwaniu wody z żywności w niskiej temperaturze, poniżej 0°C przy obniżonym ciśnieniu. Woda usuwana jest z surowca, po...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2022 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif