Naukowo przy kawie

Charakterystyka ziołomiodów

Charakterystyka ziołomiodów

Wszystkim doskonale znane są różne rodzaje i gatunki miodów, jak chociażby miody spadziowe pozyskiwane ze spadzi iglastej lub liściastej, miody nektarowe: wrzosowe, z facelii błękitnej, gryczane, wielokwiatowe oraz...


Naukowo przy kawie

Spożycie nasion roślin strączkowych, a cukrzyca typu 2, masa mięśni szkieletowych i nieswoiste zapalenie jelit (IBD)

Spożycie nasion roślin strączkowych, a cukrzyca typu 2, masa mięśni szkieletowych i nieswoiste zapalenie jelit (IBD)

Rośliny strączkowe są coraz bardziej znane, jednak ich występowanie w diecie współczesnego człowieka nie jest wystarczająco duże. Stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych, dlatego doskonałym rozwiązaniem byłoby...


Naukowo przy kawie

Rekomendacje żywieniowe w prewencji zespołu metabolicznego

Rekomendacje żywieniowe w prewencji zespołu metabolicznego

Zespół metaboliczny obejmuje występowanie takich chorób jak: cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Schorzenia te są głównymi przyczynami zgonów w XXI...


Naukowo przy kawie

Fruktoza w soku owocowym – czy jest się czego bać?

Fruktoza w soku owocowym – czy jest się czego bać?

Obecne zainteresowanie fruktozą związane jest m.in. z globalnym problemem otyłości i kwestią nadmiernego spożycia cukrów prowadzącego do pogorszenia się stanu zdrowia całych społeczeństw.Czy istnieje jednak związek...


Naukowo przy kawie

Suplementy w życiu dziecka – czy są konieczne?

Suplementy w życiu dziecka – czy są konieczne?

W Polsce suplementy z witaminami przyjmuje – zgodnie z danymi Instytutu Żywności i Żywienia w 2015 r. – co siódme dziecko w wieku od 0 do 18 lat [1]. Temat ten budzi wiele kontrowersji – ma swoich...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif