W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Krótkie doniesienie

Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka

Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka

Wysiłki wielu naukowców skupiają się na poznaniu mechanizmów oddziaływania składników pokarmu na organizm człowieka. Umiejętność świadomego doboru pożywienia, w celu uzyskania określonej zmiany w organizmie jest niezwykle...


Krótkie doniesienie

Bioreaktorowa hodowla drobnoustrojów

Bioreaktorowa hodowla drobnoustrojów

W opracowaniu omówiono podział i budowę bioreaktorów, które wykorzystuje się w biotechnologi do hodowli m.in. bakterii, grzybów. Jako przykład przedstawiono sposób hodowli grzybów...


Krótkie doniesienie

Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego

Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego

W opracowaniu przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące soku i koncentratu jabłkowego tj. podstawowe definicje, wielkość i profil produkcji, skład chemiczny, schemat blokowy produkcji koncentratu jabłkowego.


Krótkie doniesienie

Zasady żywienia osób chorych na nadciśnienie tętnicze

Zasady żywienia osób chorych na nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze w karajach Europy Zachodniej dotyczy 15-30% populacji dosrosłych osób. Patogeneza tego zjawiska jest złożona ale jdnym z czynników wspomagających leczenie nadciśnienia jest odpowiednio zbilansowana dieta. W...


Krótkie doniesienie

Inhibitory enzymów trawiennych jako środek towarzyszący dietoterapii

Inhibitory enzymów trawiennych jako środek towarzyszący dietoterapii

Inhibitory enzymów trawiennych występują powszechnie w pożywieniu człowieka i zwierząt. Inhibitory te są zaliczane do czynników antyżywieniowych, jednak w pewnych sytuacjach ich wpływ na organizm może być pozytywny. Znajdują...






DOŁĄCZ DO NAS


Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2019 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif