Liofilizacja w aspekcie przemian fazowych
Wzrastające zapotrzebowanie na żywność przetworzoną sprzyja szybkiemu rozwojowi badań związanych z poszukiwaniem technologii pozwalających na zachowanie w jak największym stopniu cennych właściwości surowca....
Jak przygotować roztwór o określonym stężeniu procentowym - Niezbędnik
W tym odcinku niezbędnika poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym opisujemy jak przygotować 10% roztwór kwasu solnego, mając do dyspozycji butelke handlowego, stężonego kwasu solnego.
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
W opracowaniu przedstawiono budowę areometru i metodyke przeprowadzania pomiarów areometrycznych.
Bufor TRIS-TRIS HCl o sile jonowej 0,05; 0,1 i 0,2 i pH 7,0 - 9,2 - Niezbędnik
Zgodnie z sugestią naszego czytelnika prezentujemy metodykę przygotowania buforu TRIS-TRIS HCl o sile jonowej 0,05; 0,1 i 0,2 w zakresie pH od 7,0 do 9,2.
Tkanka tłuszczowa, a kształtowanie FIT sylwetki
Nie zawsze zwrot "szczupła sylwetka" jest synonimem dla dobrego wyglądu. Atrakcyjny i zdrowy wygląd determinuje wiele czynników. Jednym z nich jest zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Jej ilość i rozmieszczenie...