W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Krótkie doniesienie

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania

Oleje roślinne to produkty spożywcze powszechnie wykorzystywane zarówno w przemyśle jak i w kuchni. Najczęściej służą jako medium do smażenia, nośnik aromatu z przypraw jak również używane są do przygotowywania potraw np....


Krótkie doniesienie

Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac

Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac

Pomidor obok witaminy C, E i potasu zawierają jeszcze dwa bardzo cenne pod wzgledem żywieniowym składniki, a mianowicie  β-karoten i likopen. Spożywanie produktów bogatych w likopen, a do nich należą pomidory działa ochronnie...


Krótkie doniesienie

Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej

Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej

Z roku na rok ilość przypadków alergii pokarmowej wzrasta. W opracowaniu omówiono ogólnie mechanizm alergii pokarmowych IgE-zależnych. Przedstawiono również w bardzo ogólnym zarysie niezwykle złożoną symptomatologię alergii...


Krótkie doniesienie

Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa

Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa

Tlen jest niezbędny do prawidłowej fermentacji piwa. Jednak dyfuzja tlenu do gotowego piwa może przyczynić się m.in. do pogorszenia bukietu organoleptycznego, skrócenia trwałości piwa. Dlatego też, w opracowaniu przedstawiono...


Krótkie doniesienie

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia

Kluczowym elementem postępowania dietetycznego jest określenie sposobu żywienia i oszacowanie stanu odżywienia pacjenta. Właściwa ocena tych parametrów pozwala zrozumieć potrzeby i problemy pacjenta, jak również ułatwia...






DOŁĄCZ DO NAS


Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2019 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif