Ekstrakt z pestek winogron ochroną jelit przed zapaleniem
Jak dowodzą hiszpańscy naukowcy, bogate w proantocyjanidyny ekstrakty z pestek winogron mogą chronić jelita przed zmianami spowodowanymi dietami wysokotłuszczową oraz wysokowęglowodanową.
Unikatowy skład aminokwasowy komosy ryżowej
Komosa ryżowa, inaczej nazywana quinoa, to pseudozboże z którym do czynienia mieli już nasi dziadkowie. Obecnie święci triumfy i coraz częściej możemy zobaczyć ją na sklepowych półkach. Jej imię rozsławił w 2013...
II konferencja „Experts of Microbiota” 20 marca 2020 r. Katowice
Już 20 marca w Katowicach odbędzie się II konferencja „Experts of Microbiota". Będzie to multidyscyplinarne wydarzenie, przedstawiające aktualny stan wiedzy na temat roli mikrobiomu jelitowego oraz jego...
Nowy suplement żelaza z białkiem serwatkowym
Naukowcy z Federalnego Instytutu Technologii w Zurychu stworzyli nowy suplement łącząc nanofibryle białek serwatkowych oraz nanocząstki żelaza. Po przeprowadzeniu badań zaobserwowano korzystny wpływ tego zawiązku na organizmy...
Dieta FODMAP w zespole jelita drażliwego
Dieta FODMAP oparta jest na ograniczeniu pewnych grup węglowodanów fermentujących. Powiązywana jest ściśle z zespołem jelita drażliwego (IBS), w przypadku którego przynosi ulgę pacjentom. Nowe doniesienia ukazują,...