Dieta bezglutenowa u dzieci - czy ryzyko przewyższa korzyści?
Celiakia jest coraz bardziej rozpowszechnioną chorobą autoimmunologiczną charakteryzującą się nadwrażliwością na występujący w ziarnach niektórych zbóż gluten. Jedyną metodą jej leczenia jest dieta bezglutenowa....
Okres wiosenno-letni to czas, gdy bardziej o siebie dbamy chcąc osiągnąć szczupłą sylwetkę i ładny, zdrowy wygląd. Sprzymierzeńcem w tych staraniach są sezonowe produkty, które w tym czasie są najświeższe, bogate w...
Właściwości antynowotworowe roślin z rodzaju Allium
Nasze babcie miały rację - jedzmy czosnek i cebulę! Jak donosi świat nauki warzywa z rodziny Allium mogą stać się narzędziem w profilaktyce i walce z nowotworami.
Rosjanie wycofują się z produkcji czekoladowych lodów o nazwie: Obamka
Ponoć to bardzo dobre lody czekoladowe. Jednak zniknęły z rynku z uwagi na swoje niecodzienne opakowanie. Lody o nazwie "Obamka" wprowadziła na rynek fabryka z Nabierieżnych Czełnów w Tatarstanie. Ich nazwa jednoznacznie...
Nutrigenomika staje się już ugruntowanym postępowaniem w dietetyce. W dniach 28-31 sierpnia 2016 roku startuje Letnia Szkoła Nutrigenomiki. Kurs organizuje Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, Uniwersytet...