W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Czy histamina zawarta w żywności może Ci zaszkodzić?

Czy histamina zawarta w żywności może Ci zaszkodzić?

Histamina jest aminą biogenną, powstającą na skutek dekarboksylacji histydyny. Pełni wiele ważnych funkcji, biorąc udział w neurotransmisji, immunomodulacji, hematopoezie, gojeniu się ran. Odgrywa również rolę w rytmie...


Publikacja przeglądowa

Próby ograniczania niepożądanych emocji poprzez napadowe objadanie się

Próby ograniczania niepożądanych emocji poprzez napadowe objadanie się

Osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania doświadczają poważnych zaburzeń zachowań związanych z jedzeniem oraz uczuć i myśli krążących przeważnie wokół tematu jedzenia, postrzegania kształtu sylwetki, masy ciała. W...


Publikacja przeglądowa

Dietetyczne przeciwdziałanie niepłodności

Dietetyczne przeciwdziałanie niepłodności

We współczesnym świecie zjawisko niepłodności staje się coraz bardziej powszechne. Stanowi narastający problem społeczny zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. Przez Światową Organizację Zdrowia...


Publikacja przeglądowa

Znaczenie magnezu w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu

Znaczenie magnezu w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu

Magnez jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w organizmie. Został uznany za kofaktor w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, w których ma kluczowe znaczenie dla metabolizmu trifosforanu adenozyny (ATP). Około 50%...


Publikacja przeglądowa

Zafałszowania żywności

Zafałszowania żywności

Fałszowanie żywności jest dość powszechnym zjawiskiem. Przyczyn może być kilka. Do głównych należą: chęć zwiększenia zysku poprzez obniżenie kosztów produkcji, zamaskowanie niewłaściwej jakości produktu oraz...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2021 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif