Makaron shirataki – bezkaloryczny przysmak
W obecnych czasach na sklepowych półkach możemy znaleźć mnogość produktów zero kalorii. Od napojów gazowanych, przez sosy, po makarony. Tak, właśnie taką nowością mogą cieszyć się konsumenci pragnący...
Alkohol w diecie – czy jest dozwolony?
Dla atrakcyjnego wyglądu ludzie są w stanie zrobić naprawdę wiele. Jednak w gabinecie dietetyka bardzo powszechne jest następujące zjawisko: mimo stuprocentowej mobilizacji, pacjenci nalegają, aby zostawić w ich diecie chociaż...
Przeniesienie terminu II konferencji „Experts of Microbiota” 12 września 2020 r. Katowice
W trosce o bezpieczeństwo organizatorzy II konferencji "Experts of Microbiota" zdecydowali się na przeniesienie wydarzenia na 12 września 2020 r.
Regeneracja stanu psychofizycznego – żeń-szeń
„Wyczerpanie” organizmu to stan, który zapewne większość z nas doświadczyło w swoim życiu. Z fizjologicznego punktu widzenia stany lękowe, depresje oraz sam stres ściśle związany jest z wydzielaniem kortyzolu....
Kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają najczęstszej przyczynie zgonów w Polsce
Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do PUFAs (Polyunsaturated Fatty Acids) – wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczanie ich z zewnątrz jest niezbędne, z uwagi na to, że synteza EPA i DHA jest blokowana w...