W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego

Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego

W opracowaniu zarysowano wpływ surowca (jabłek) na jakość koncentratów soków owocowych oraz przedstawiono proces produkcji koncentratu jabłkowego, szczegółowo omawiając takie składowe procesu jak: otrzymywanie...


Publikacja przeglądowa

Mechanizm powstawania związków karbonylowych w piwie

Mechanizm powstawania związków karbonylowych w piwie

Piwo jest bardzo skomplikowanym układem biologicznym, który zawiera ok. 900 związków. Według Molla tylko dla 1/4 tych składników udało się ustalić progi wyczuwalności smakowej [1]. Bukiet smakowo-zapachowy piwa...


Publikacja przeglądowa

Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka

Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka

Mleko jest pierwszym pokarmem człowieka, zawiera szereg niezbędnych składników pokarmowych, które jest w stanie przyswoić noworodek, a bez których niemożliwe jest jego przeżycie i rozwój [18]. W Polsce, w...


Publikacja przeglądowa

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów

Drobnoustroje mogą żyć tylko w określonych warunkach środowiskowych. Mimo, iż odznaczają się dużymi zdolnościami przystosowawczymi swego metabolizmu do warunków środowiskowych to jednak optymalne i pożądane efekty...


Krótkie doniesienie

Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego

Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego

W opracowaniu przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące soku i koncentratu jabłkowego tj. podstawowe definicje, wielkość i profil produkcji, skład chemiczny, schemat blokowy produkcji koncentratu jabłkowego.






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2021 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif