W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka

Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka

Mleko jest pierwszym pokarmem człowieka, zawiera szereg niezbędnych składników pokarmowych, które jest w stanie przyswoić noworodek, a bez których niemożliwe jest jego przeżycie i rozwój [18]. W Polsce, w...


Publikacja przeglądowa

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów

Drobnoustroje mogą żyć tylko w określonych warunkach środowiskowych. Mimo, iż odznaczają się dużymi zdolnościami przystosowawczymi swego metabolizmu do warunków środowiskowych to jednak optymalne i pożądane efekty...


Krótkie doniesienie

Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego

Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego

W opracowaniu przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące soku i koncentratu jabłkowego tj. podstawowe definicje, wielkość i profil produkcji, skład chemiczny, schemat blokowy produkcji koncentratu jabłkowego.


Krótkie doniesienie

Zasady żywienia osób chorych na nadciśnienie tętnicze

Zasady żywienia osób chorych na nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze w karajach Europy Zachodniej dotyczy 15-30% populacji dosrosłych osób. Patogeneza tego zjawiska jest złożona ale jdnym z czynników wspomagających leczenie nadciśnienia jest odpowiednio zbilansowana dieta. W...


Krótkie doniesienie

Inhibitory enzymów trawiennych jako środek towarzyszący dietoterapii

Inhibitory enzymów trawiennych jako środek towarzyszący dietoterapii

Inhibitory enzymów trawiennych występują powszechnie w pożywieniu człowieka i zwierząt. Inhibitory te są zaliczane do czynników antyżywieniowych, jednak w pewnych sytuacjach ich wpływ na organizm może być pozytywny. Znajdują...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif