W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Charakterystyka wybranych produktów mlecznych

Charakterystyka wybranych produktów mlecznych

Jednym z podstawowych składników codziennej, prawidłowej diety człowieka są produkty mleczarskie. Produkty te, mogą skrajnie różnić się składem chemicznym, wartością odżywczą, właściwościami funkcjonalnymi. Dlatego...


Publikacja przeglądowa

Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji

Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji

Witamina C jest należy do grupy zwiąków często wykorzystywanych zarówno jako dodatek do produktów spożywczych jak i suplement diety. W doniesieniu scharakteryzowano budowę i właściwości witaminy C (kwas L-askorbinowy i...


Krótkie doniesienie

Bioreaktorowa hodowla drobnoustrojów

Bioreaktorowa hodowla drobnoustrojów

W opracowaniu omówiono podział i budowę bioreaktorów, które wykorzystuje się w biotechnologi do hodowli m.in. bakterii, grzybów. Jako przykład przedstawiono sposób hodowli grzybów...


Publikacja przeglądowa

Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego

Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego

W opracowaniu zarysowano wpływ surowca (jabłek) na jakość koncentratów soków owocowych oraz przedstawiono proces produkcji koncentratu jabłkowego, szczegółowo omawiając takie składowe procesu jak: otrzymywanie...


Publikacja przeglądowa

Mechanizm powstawania związków karbonylowych w piwie

Mechanizm powstawania związków karbonylowych w piwie

Piwo jest bardzo skomplikowanym układem biologicznym, który zawiera ok. 900 związków. Według Molla tylko dla 1/4 tych składników udało się ustalić progi wyczuwalności smakowej [1]. Bukiet smakowo-zapachowy piwa...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif