W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Krótkie doniesienie

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania

Oleje roślinne to produkty spożywcze powszechnie wykorzystywane zarówno w przemyśle jak i w kuchni. Najczęściej służą jako medium do smażenia, nośnik aromatu z przypraw jak również używane są do przygotowywania potraw np....


Krótkie doniesienie

Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac

Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac

Pomidor obok witaminy C, E i potasu zawierają jeszcze dwa bardzo cenne pod wzgledem żywieniowym składniki, a mianowicie  β-karoten i likopen. Spożywanie produktów bogatych w likopen, a do nich należą pomidory działa ochronnie...


Publikacja przeglądowa

Przeciwutleniacze w piwie

Przeciwutleniacze w piwie

Bukiet organoleptyczny piwa, jak i szybkość jego starzenia zależy między innymi od reakcji składników piwa z tlenem atmosferycznym. Tlen zawarty w opakowaniu może w istotny sposób pogorszyć jakość wytworzonego piwa....


Krótkie doniesienie

Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej

Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej

Z roku na rok ilość przypadków alergii pokarmowej wzrasta. W opracowaniu omówiono ogólnie mechanizm alergii pokarmowych IgE-zależnych. Przedstawiono również w bardzo ogólnym zarysie niezwykle złożoną symptomatologię alergii...


Krótkie doniesienie

Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa

Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa

Tlen jest niezbędny do prawidłowej fermentacji piwa. Jednak dyfuzja tlenu do gotowego piwa może przyczynić się m.in. do pogorszenia bukietu organoleptycznego, skrócenia trwałości piwa. Dlatego też, w opracowaniu przedstawiono...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2021 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif