W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.
Mleko jest cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Litr mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka w 25 % na beta-karoten oraz witaminę A, a w 10 % na D i E. Witaminy A, E i beta-karoten...
Celiakia - podłoże, objawy, diagnostyka i leczenie
Celiakia uważana jest za jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych, wynikającą z wrodzonej nietolerancji glutenu. Do niedawna uznawano tę chorobę za schorzenie małych dzieci, stosunkowo rzadko występującą w wieku...
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Sery stanowią jedną z najważniejszych grup przetworów mleczarskich. Do ich produkcji wykorzystuje się prawie połowę ogólnej ilości produkowanego mleka. Na rynku istnieje wiele odmian sera, dlatego też doniesieniu przedstawiono...
Badanie autentyczności olejów roślinnych
Proceder fałszowania produktów spożywczych spotykany jest od wieków. Dokonuje się tego na wiele, mniej lub bardziej skomplikowanych, sposobów. Fałszowane są wszelkie możliwe grupy żywności, na każdym etapie produkcji i...
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Początki wytwarzania czekolady związane są z wynalezieniem przez holendera Coenraad Johannes Van Houten prasy hydraulicznej do tłoczenia tłuszczu z nasion kakaowca. Powstały po procesie tłoczenia proszek nazwano „kakao”. Z...