W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Przeciwutleniacze w piwie

Przeciwutleniacze w piwie

Bukiet organoleptyczny piwa, jak i szybkość jego starzenia zależy między innymi od reakcji składników piwa z tlenem atmosferycznym. Tlen zawarty w opakowaniu może w istotny sposób pogorszyć jakość wytworzonego piwa....


Krótkie doniesienie

Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej

Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej

Z roku na rok ilość przypadków alergii pokarmowej wzrasta. W opracowaniu omówiono ogólnie mechanizm alergii pokarmowych IgE-zależnych. Przedstawiono również w bardzo ogólnym zarysie niezwykle złożoną symptomatologię alergii...


Krótkie doniesienie

Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa

Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa

Tlen jest niezbędny do prawidłowej fermentacji piwa. Jednak dyfuzja tlenu do gotowego piwa może przyczynić się m.in. do pogorszenia bukietu organoleptycznego, skrócenia trwałości piwa. Dlatego też, w opracowaniu przedstawiono...


Krótkie doniesienie

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia

Kluczowym elementem postępowania dietetycznego jest określenie sposobu żywienia i oszacowanie stanu odżywienia pacjenta. Właściwa ocena tych parametrów pozwala zrozumieć potrzeby i problemy pacjenta, jak również ułatwia...


Krótkie doniesienie

Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka

Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka

Wysiłki wielu naukowców skupiają się na poznaniu mechanizmów oddziaływania składników pokarmu na organizm człowieka. Umiejętność świadomego doboru pożywienia, w celu uzyskania określonej zmiany w organizmie jest niezwykle...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif