W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Krótkie doniesienie

Alergeny reagujące krzyżowo

Alergeny reagujące krzyżowo

W opracowaniu omówiono zjawisko reakcji krzyżowych alergenów pokarmowych, wziewnych, które przyczyniają się do powstawania m.in. zespołu alergii jamy ustnej. Przybliżono takie pojęcia jak: profilina, CCD.


Publikacja przeglądowa

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny

Czekaloda jest produktem cenionym od wielu lat. W doniesieniu przedstawiono powszechnie wykjorzystywane nazewnictwo i klasyfikację czekolady. Przybliżono również skład czekolady, zwracając szczególną uwagę na rodzaj kwasów...


Publikacja przeglądowa

Nutrigenomika, nowy sposób na indywidualną dietę

Nutrigenomika, nowy sposób na indywidualną dietę

Gen zawiera pojedynczą informacje o białku, a złożenie wszystkich genów organizmu stanowi pełen zapis informacji genetycznej, czyli genom. Ponieważ genom każdego człowieka jest inny, to różnie będzie on reagował na przyjmowany...


Publikacja przeglądowa

Oliwa z oliwek - charakterystyka, proces wytwarzania i właściwości prozdrowotne

Oliwa z oliwek - charakterystyka, proces wytwarzania i właściwości prozdrowotne

Oliwa z oliwej jest jednym z najpopularniejszych olejów jadalnych w Europie. Jej skład i właściwości są cenione od wieków. Najczęściej olej z miazgi oliwnej pozyskuje się na drodze hydraulicznego tłoczenia lub wirowania....


Publikacja przeglądowa

Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne

Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne

Wino towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów. Przez cały ten czas proces jego wytwarzania ewolułował, a umiejętność jego wytwarzania rozprzestrzeniła się. Wynikiem tych procesów jest ogromna liczba rodzajów...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2021 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif