W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Krótkie doniesienie

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia

Kluczowym elementem postępowania dietetycznego jest określenie sposobu żywienia i oszacowanie stanu odżywienia pacjenta. Właściwa ocena tych parametrów pozwala zrozumieć potrzeby i problemy pacjenta, jak również ułatwia...


Krótkie doniesienie

Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka

Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka

Wysiłki wielu naukowców skupiają się na poznaniu mechanizmów oddziaływania składników pokarmu na organizm człowieka. Umiejętność świadomego doboru pożywienia, w celu uzyskania określonej zmiany w organizmie jest niezwykle...


Publikacja przeglądowa

Charakterystyka wybranych produktów mlecznych

Charakterystyka wybranych produktów mlecznych

Jednym z podstawowych składników codziennej, prawidłowej diety człowieka są produkty mleczarskie. Produkty te, mogą skrajnie różnić się składem chemicznym, wartością odżywczą, właściwościami funkcjonalnymi. Dlatego...


Publikacja przeglądowa

Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji

Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji

Witamina C jest należy do grupy zwiąków często wykorzystywanych zarówno jako dodatek do produktów spożywczych jak i suplement diety. W doniesieniu scharakteryzowano budowę i właściwości witaminy C (kwas L-askorbinowy i...


Krótkie doniesienie

Bioreaktorowa hodowla drobnoustrojów

Bioreaktorowa hodowla drobnoustrojów

W opracowaniu omówiono podział i budowę bioreaktorów, które wykorzystuje się w biotechnologi do hodowli m.in. bakterii, grzybów. Jako przykład przedstawiono sposób hodowli grzybów...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif