W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Wina ryżowe, ich właściwości i proces produkcji na przykładzie sake

Wina ryżowe, ich właściwości i proces produkcji na przykładzie sake

Już od ponad 1700 lat produkowane są napoje alkoholowe, przygotowywane na bazie ryżu. W europie często napoje takie określa się mianem win ryżowych, głównie z uwagi na zawartość alkoholu, która plasuje się w przedziale od 14...


Publikacja przeglądowa

Otyłość i nadwaga - epidemiologia, etiologia i konsekwencje zdrowotne

Otyłość i nadwaga - epidemiologia, etiologia i konsekwencje zdrowotne

Nadwaga i otyłość stanowią ważny problem zdrowotny. Często mówi się o epidemii otyłości, bo problem ten z roku na rok dotyka coraz większej populacji ludzi. Otyłość i nadwaga może prowadzić do wystąpienia wielu schorzeń...


Publikacja przeglądowa

Metody badania genomu

Metody badania genomu

Badanie genomu staje się coraz tańszą, a co za tym idzie, częściej wykorzystywaną techniką w diagnostyce. Wczesne wykrycie nieprawidłowości zapisanych w sekwencji DNA umożliwia przedsięwzięcie odpowiednich działań...


Publikacja przeglądowa

Przeciwutleniacze w piwie

Przeciwutleniacze w piwie

Bukiet organoleptyczny piwa, jak i szybkość jego starzenia zależy między innymi od reakcji składników piwa z tlenem atmosferycznym. Tlen zawarty w opakowaniu może w istotny sposób pogorszyć jakość wytworzonego piwa....


Publikacja przeglądowa

Charakterystyka wybranych produktów mlecznych

Charakterystyka wybranych produktów mlecznych

Jednym z podstawowych składników codziennej, prawidłowej diety człowieka są produkty mleczarskie. Produkty te, mogą skrajnie różnić się składem chemicznym, wartością odżywczą, właściwościami funkcjonalnymi. Dlatego...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2023 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif