W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.
Bukiet organoleptyczny piwa, jak i szybkość jego starzenia zależy między innymi od reakcji składników piwa z tlenem atmosferycznym. Tlen zawarty w opakowaniu może w istotny sposób pogorszyć jakość wytworzonego piwa....
Charakterystyka wybranych produktów mlecznych
Jednym z podstawowych składników codziennej, prawidłowej diety człowieka są produkty mleczarskie. Produkty te, mogą skrajnie różnić się składem chemicznym, wartością odżywczą, właściwościami funkcjonalnymi. Dlatego...
Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Witamina C jest należy do grupy zwiąków często wykorzystywanych zarówno jako dodatek do produktów spożywczych jak i suplement diety. W doniesieniu scharakteryzowano budowę i właściwości witaminy C (kwas L-askorbinowy i...
Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego
W opracowaniu zarysowano wpływ surowca (jabłek) na jakość koncentratów soków owocowych oraz przedstawiono proces produkcji koncentratu jabłkowego, szczegółowo omawiając takie składowe procesu jak: otrzymywanie...
Mechanizm powstawania związków karbonylowych w piwie
Piwo jest bardzo skomplikowanym układem biologicznym, który zawiera ok. 900 związków. Według Molla tylko dla 1/4 tych składników udało się ustalić progi wyczuwalności smakowej [1]. Bukiet smakowo-zapachowy piwa...