W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.




Publikacja przeglądowa

Otyłość i nadwaga - epidemiologia, etiologia i konsekwencje zdrowotne

Otyłość i nadwaga - epidemiologia, etiologia i konsekwencje zdrowotne

Nadwaga i otyłość stanowią ważny problem zdrowotny. Często mówi się o epidemii otyłości, bo problem ten z roku na rok dotyka coraz większej populacji ludzi. Otyłość i nadwaga może prowadzić do wystąpienia wielu schorzeń...


Publikacja przeglądowa

Metody badania genomu

Metody badania genomu

Badanie genomu staje się coraz tańszą, a co za tym idzie, częściej wykorzystywaną techniką w diagnostyce. Wczesne wykrycie nieprawidłowości zapisanych w sekwencji DNA umożliwia przedsięwzięcie odpowiednich działań...


Krótkie doniesienie

Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka

Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka

O dobrym stanie zdrowia człowieka decyduje w znacznym stopniu racjonalne odżywianie się i jest ono jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Tłuszcze są bardzo istotnym elementem diety, przy...


Krótkie doniesienie

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania

Oleje roślinne to produkty spożywcze powszechnie wykorzystywane zarówno w przemyśle jak i w kuchni. Najczęściej służą jako medium do smażenia, nośnik aromatu z przypraw jak również używane są do przygotowywania potraw np....


Krótkie doniesienie

Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac

Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac

Pomidor obok witaminy C, E i potasu zawierają jeszcze dwa bardzo cenne pod wzgledem żywieniowym składniki, a mianowicie  β-karoten i likopen. Spożywanie produktów bogatych w likopen, a do nich należą pomidory działa ochronnie...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif