Naukowo przy kawie

Historia rozwoju młynarstwa

Historia rozwoju młynarstwa

Jak rozdrabniano ziarna? Co to są żarna? Czy młyn wodny z kołem nasiębiernym jest wydajniejszy od młyna z kołem podsiębiernym? Czym różni się wiatrak "koźlak" od wieżyczkowego? Na te i inny pytania znajdziecie odpowiedz...


Naukowo przy kawie

Piąty smak to umami

Piąty smak to umami

Już w okresie dzieciństwa uczymy się rozpoznawać cztery smaki: słodki, słony, kwaśny, gorzki. Jednak czy nauczono nas rozpoznawać wszystkie smaki?


Naukowo przy kawie

Krótko o właściwościach alergenów pokarmowych

Krótko o właściwościach alergenów pokarmowych

W doniesieniu omówiono budowę alergenów pokarmowych. Przybliżono pojęcia bezpośrednio związane z alergenami takie jak: immunogenność, hapten, epitop jak również wskazano główne źródła...


Naukowo przy kawie

Magazynowanie towarów żywnościowych

Magazynowanie towarów żywnościowych

Magazynowanie produktów żywnościowych jest niezbędne zarówno z punktu widzenia konsumenta, który chce spożywać określone produkty przez cały rok, jak i producenta, w interesie którego jest utrzymanie ciągłości produkcji....


Naukowo przy kawie

Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik

Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik

Czas ucieka, praca prawie skończona, jeszcze został do zrobienia tylko bufor... zaraz, zaraz, gdzie przepis? I znów sprawdza się prawo Murphy'ego. Aby w choć małej części temu zaradzić w cyklu niezbędnik...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif