Naukowo przy kawie

Bufor weronalowy (0,05 M) o zakresie pH 6,8 - 9,2 - Niezbędnik

Bufor weronalowy (0,05 M) o zakresie pH 6,8 - 9,2 - Niezbędnik

Tym razem opisujemy w niezbędniku przygotowanie buforu weronalowego o pH w zakresie od 6,8 do 9,2.


Naukowo przy kawie

Czy Coca-cola i Pepsi zawiera rakotwórczy składnik?

Czy Coca-cola i Pepsi zawiera rakotwórczy składnik?

W dniu 7 stycznia 2011 roku stan Kaliforni w USA wpisał 4-metyloimidazol na listę potencjalnych kancerogenów. Składnik ten występuje w karmelu stosowanym do barwienia m.in. takich napojów jak Coca-Cola i Pepsi.


Naukowo przy kawie

Znakowanie produktów mleczarskich - GDA i Traffic lights

Znakowanie produktów mleczarskich - GDA i Traffic lights

Znakowanie produktów często jest jedyną informacją dla kupującego o danym produkcie spożywczym. Jest to szczególnie ważne dla konsumentów dokonujących kupna zgodnie z potrzebami żywieniowymi lub zaleceniami...


Naukowo przy kawie

Uniwersalny bufor Brittona i Robinsona o zakresie pH 1,8-12 - Niezbędnik

Uniwersalny bufor Brittona i Robinsona o zakresie pH 1,8-12 - Niezbędnik

W tej odsłonie niezbędnika przedstawiamy bufor o niezwykle szerokim zakresie, od pH 1,8 do 12.


Naukowo przy kawie

Bufor fosforanowy (0,1 M) o zakresie pH 5,7-8,0 - Niezbędnik

Bufor fosforanowy (0,1 M) o zakresie pH 5,7-8,0 - Niezbędnik

Kolejna odsłona niezbędnika, a w niej chyba najczęściej używany i przygotowywany bufor fosforanowy. Metodyka obejmuje przygotowanie buforu w zakresie pH od 5,7 do 8,0.






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2022 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif