W tym dziale zamieszczamy recenzowane publikacje naukowe.
Wielopłaszczyznowe działanie witaminy K2
Witamina K2 oraz funkcje, jakie związek ten spełnia w organizmie człowieka coraz częściej stanowią przedmiot rozważań publikowanych zarówno w opracowaniach naukowych jak i nieco bardziej amatorskich źródłach....
Znaczenie prebiotyków w diecie człowieka
Właściwy wybór żywności jest kluczową umiejętnością wpływającą na stan zdrowia. Rozwój nauk o żywności i żywieniu zapoczątkował erę żywności funkcjonalnej (ang. functional food), przynoszącej mierzalne...
Metoda BIA – przeprowadzanie badania oraz odczytywanie pomiarów
Istnieje szereg metod pozwalających w mniejszym lub większym stopniu ocenić skład i budowę ciała człowieka. Do najbardziej popularnych zaliczyć można: pomiar masy ciała, badania antropometryczne (w skład których wchodzą...
Żywność ekologiczna - wymogi oraz znakowanie
Żywność ekologiczna cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród konsumentów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na jakość produktów spożywczych. Stosunkowo wygórowana cena artykułów...
Dodatki smakowo - zapachowe stosowane w produkcji serów
Smak i zapach, wygląd zewnętrzny, a także konsystencja produktów spożywczych należą do czynników mających bezpośredni wpływ na ich wybór przez konsumentów. Dotyczy to zwłaszcza produktów...