Naukowo przy kawie

Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik

Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik

W tym odcinku niezbędnika cofamy się do przedszkola dla laboranta. Przygotujemy 30% roztwór wodorotlenku sodu, który następnie rozcieńczymy wodą destylowaną tak, by otrzymać roztwór 15%.


Naukowo przy kawie

Bufor TRIS (0,05 M) pH 7,2 - 9,0 - Niezbędnik

Bufor TRIS (0,05 M) pH 7,2 - 9,0 - Niezbędnik

W tej odłonie przedstawiamy przepis na przygotowanie buforu TRIS (trihydroksyaminometan) w zakresie pH od 7,2 do 9,0.


Naukowo przy kawie

Co w piwie pływa...

Co w piwie pływa...

 Złoty napój... co w tym pływa? W opracowaniu przedstawiono ogólnie skład chemiczny piwa.


Naukowo przy kawie

Węglowodany nieprzyswajalne - Błonnik pokarmowy

Węglowodany nieprzyswajalne - Błonnik pokarmowy

W artykule krótko omówiono definicję pojęcia „włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)”, rolę włókna pokarmowego w żywieniu człowieka z podziałem na włókno nierozpuszczalne w wodzie i...


Naukowo przy kawie

Buforu węglanowy (0,05 M) o zakresie pH 9,2-10,7 - Niezbędnik

Buforu węglanowy (0,05 M) o zakresie pH 9,2-10,7 - Niezbędnik

W tej odsłonie niezbędnika prezentujemy metodykę przygotowania buforu węglanowego (0,05 M) w zakresie pH od 9,2 do 10,7.






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2022 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif