Naukowo przy kawie

Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik

Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik

W tym odcinku niezbędnika, poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym opisujemy w uproszczeniu jak przygotować 500cm3 kwasu siarkowego o stężeniu 0,1mol/dm3, mając do dyspozycji butelke handlowego, stężonego kwasu siarkowego.


Naukowo przy kawie

Obliczanie kwasowości potencjalnej - Niezbędnik

Obliczanie kwasowości potencjalnej - Niezbędnik

Kwasowość potencjalna to pojęcie stosowane głównie w technologii żywności i ogólnie rzecz ujmując określa stężenie "kwasowych" kationów wodorowych niezależnie od formy ich występowania. Wyrażana jest...


Naukowo przy kawie

Obliczenie wyniku analizy z uwzględnieniem rozcieńczeń próbki - Niezbędnik

Obliczenie wyniku analizy z uwzględnieniem rozcieńczeń próbki - Niezbędnik

W tym odcinku niezbędnika, poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym, przedstawiamy sposób obliczania wyniku końcowego analizy z uwzględnieniem rozcieńczeń próbki. Mamy nadzieję, że przedstawione sposoby...


Naukowo przy kawie

Zarys technologii piwa - proces produkcyjny

Zarys technologii piwa - proces produkcyjny

Piwo jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych na świecie. Jego proces wytwarzania przez setki, tysiące lat zmieniał się, był udoskonalany. Obecnie większość technologii składa się z kilku zasadniczych etapów...


Naukowo przy kawie

Zarys technologii piwa - surowce

Zarys technologii piwa - surowce

Piwo to najczęściej kupowany napój alkoholowy na świecie. Każdego roku na świecie spożywanych jest około 130 miliardów litrów piwa. Napój ten dominuje nie tylko w rankingu na najbardziej popularny trunek...






Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2022 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif