![]() |
Kasze należą do produktów zbożowych o wysokich walorach odżywczych, bogatych w błonnik, przyswajalne węglowodany złożone, witaminy i sole mineralne. Stanowią ważny element diety Polaków. Są spożywane jako danie główne, jako dodatek do zup lub na słodko, jako deser. Biorąc pod uwagę prozdrowotne działanie kaszy na organizm ludzki w każdym wieku życia, organizowanych jest wiele spotkań i programów promujących ten cenny produkt w żywieniu człowieka. Celem badań była analiza stanu wiedzy na temat kasz, częstotliwości i formy w jakiej jest spożywana, głównie w gospodarstwach domowych prowadzonych przez młode matki. Badania potwierdzają docenianie walorów odżywczych, wzrost udziału w menu kasz z odmian roślin dziko rosnących, technik ich przyrządzania oraz udziału w żywieniu dzieci. |
100,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Studenckie Koło Naukowe „Żubr” działające przy Politechnice Opolskiej ma zaszczyt zaprosić na I Opolską Konferencję Naukowo-Szkoleniową pod tytułem „Zdrowa Opolszczyzna”. Konferencja odbędzie się 11 grudnia 2015 r. w Opolu. |
66,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Żywność ekologiczna cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród konsumentów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na jakość produktów spożywczych. Stosunkowo wygórowana cena artykułów oznaczonych przypisem „bio” lub „eko” jest rekompensowana przez wyższą jakość takich produktów oraz nierzadko lepsze walory organoleptyczne (smak, zapach) w stosunku do ich odpowiedników wytwarzanych przemysłowo. Wpływa na to fakt, iż proces produkcji artykułów ekologicznych podlega kontroli na każdym z kolejnych etapów. Należy zaznaczyć, iż mnogość wiadomości oraz nieufność do deklaracji niektórych producentów powodują problemy z prawidłowym oddzieleniem produktów ekologicznych od ich konwencjonalnych odpowiedników. W publikacji zdefiniowano pojęcie żywności ekologicznej, przedstawiono walory żywności ekologicznej, regulacje prawne, sposoby znakowania, wymagania dotyczące importu produktów ekologicznych oraz sposoby kontroli i certyfikacji. Ponadto scharakteryzowano polski i europejski rynek żywności ekologicznej z uwzględnieniem poziomu cen żywności ekologicznej.
|
66,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Polacy mogą korzystać z nowego źródła profesjonalnej wiedzy na temat żywienia, żywności i zdrowego stylu życia, a mianowicie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Instytut Żywności i Żywienia, z którego inicjatywy powstało, zachęca do odwiedzenia jego strony internetowej: www.ncez.pl. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Komosa ryżowa, inaczej nazywana quinoa, to pseudozboże z którym do czynienia mieli już nasi dziadkowie. Obecnie święci triumfy i coraz częściej możemy zobaczyć ją na sklepowych półkach. Jej imię rozsławił w 2013 roku projekt International Year of Quinoa (IYQ) [1], który miał na celu jej popularyzację. Uchodzi za superfood, gdyż wyróżnia się wieloma drogocennymi właściwościami na tle innych roślin. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Zawsze jest dobry czas na zmiany! Doskonałe samopoczucie i szczupła sylwetka nie muszą być odkładanymi na półkę marzeniami. Wystarczy pierwszy krok, który przewartościuje jakość i sposób postrzegania życia. Pozwoli porzucić stare przyzwyczajenia i pod opieką specjalistów opuścić strefę komfortu. O tym, że nie ma rzeczy niemożliwych, a każdy dzień zapowiada się jako ważna lekcja motywacji do walki o lepszą wersję samych siebie. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W Polsce suplementy z witaminami przyjmuje – zgodnie z danymi Instytutu Żywności i Żywienia w 2015 r. – co siódme dziecko w wieku od 0 do 18 lat [1]. Temat ten budzi wiele kontrowersji – ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Zdaniem American Academy of Pediatrics, odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta powinna w pełni pokryć zapotrzebowanie dziecka na każdy składnik [2]. Jednak współczesny stopień przetworzenia żywności i sposób jej produkcji w znaczącym stopniu wpływają na końcową wartość odżywczą produktu, a co za tym idzie, również na prawidłowe zbilansowanie diety. Niezmiernie ważna jest więc ocena zasadności suplementacji młodego człowieka i analiza wpływu farmaceutyków na jego wzrost i rozwój [3]. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Algi już od dawna odgrywają istotną rolę w przemyśle spożywczym w krajach azjatyckich. Ostatnimi czasy zyskują na popularności również w Ameryce i Europie jako modne przekąski - zdrowa alternatywa dla chipsów. Jadalne glony są niskokaloryczne bogate w składniki odżywcze. Ponadto, naukowcy dowiedli teraz, że występujące na rynku algi czerwone mogą przeciwdziałać alergiom pokarmowym. Odkrycia te zostały opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Polskie produkty, to jeden z przewodnich tematów Międzynarodowych Targów Żywności World Food 2014. Inicjatorom imprezy zależy na promocji naszej żywności na zagraniczne rynki, bo jest naturalna i zdrowa. To o tyle ważne, bo organizator - ITE Group ma bogatą bazę firm za naszą wschodnią granicą, gdyż realizuje podobne imprezy na Ukrainie, w Kazachstanie i Rosji. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Produkt „bez cukru” wcale nie musi oznaczać produktu zdrowszego, lepszego. Cały problem tkwi w definicji słowa „cukier” i tym w jakim kontekście jest ono używane. Cukry to bardziej poprawnie węglowodany, których tak skrupulatnie szukamy na etykiecie. Natomiast w cukrownictwie i mowie potocznej mianem „cukier” określamy najczęściej sacharozę. Niestety, produkty z napisem „bez cukru” bardzo często są błędnie postrzegane jako mniej kaloryczne i korzystniejsze dla naszego zdrowia. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Nie zawsze zwrot "szczupła sylwetka" jest synonimem dla dobrego wyglądu. Atrakcyjny i zdrowy wygląd determinuje wiele czynników. Jednym z nich jest zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Jej ilość i rozmieszczenie zależy m.in. od wieku, płci, stylu życia. W artykule przedstawiono funkcje jakie pełni tkanka tłuszczowa w organizmie człowieka, scharakteryzowano rodzaje otyłości oraz zilustrowano różnice występujące w sylwetce kobiet i mężczyzn o różnej zawartości tkanki tłuszczowej. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W czwartek 19 stycznia 2017 roku odbyła się konferencja prasowa zorganizowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Tematem konferencji było powołanie przez IŻŻ Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |