Mleko jest cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Litr mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka w 25 % na beta-karoten oraz witaminę A, a w 10 % na D i E. Witaminy A, E i beta-karoten determinują odporność, regulują wzrost organizmu, warunkują rozwój komórek rozrodczych oraz biorą udział w procesie widzenia. Ponadto, mleko zawiera również witaminy rozpuszczalne w wodzie, tj.: B1, B2, B6, PP, B12, kwas pantotenowy, witamina C czy biotyna. Dzięki kompozycji witamin z grupy B mleko przeciwdziała negatywnym wpływom środowiska zewnętrznego, spowodowanym przez metale ciężkie, chemikalia, toksyny czy spaliny. |
|
100,0% dopasowania frazy szukanej |
Witamina K2 oraz funkcje, jakie związek ten spełnia w organizmie człowieka coraz częściej stanowią przedmiot rozważań publikowanych zarówno w opracowaniach naukowych jak i nieco bardziej amatorskich źródłach. Aktualnie prowadzone badania rzucają nowe światło na rolę witaminy K, która do niedawna znana była wyłącznie jako czynnik przeciwkrwotoczny. Unikalne właściwości, które w ostatnim czasie zaczęto przypisywać witaminie K2 sprawiły, iż jest ona rutynowo suplementowana przez coraz większą grupę osób. |
|
14,8% dopasowania frazy szukanej |
W związku z postępującą medycyną, wynalezieniem leków na wiele doskwierających schorzeń i dolegliwości, życie ludzi znacząco się wydłużyło. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization - WHO) przypuszcza, że w roku 2050 osoby w wieku powyżej 60 lat będą stanowiły 22% całej populacji na świecie – co daje dwukrotnie większą liczbę osób niż aktualnie (WHO, 2015b). Starzenie się organizmu jest procesem długotrwałym i postępującym pomimo woli człowieka. Wpływa ono m.in. na obniżenie się zdolności do przyswajania przez organizm składników odżywczych i witamin. (Remond i wsp., 2015). Witamina D jest wytwarzana zarówno poprzez syntezę podskórną w związku z promieniowaniem słonecznym jak i poprzez spożywanie produktów bogatych w tę witaminę m.in. tłuste ryby, jaja, mleko i jego przetwory (Olędzka, 2013). Warto zwrócić uwagę, że promieniowanie słoneczne w naszej szerokości geograficznej w okresie jesienno – zimowym (od września do marca) jest znikome, a osoby starsze często również unikają lub nie są w stanie ze względu na istniejące choroby przebywać na świeżym powietrzu. Ponadto warto zauważyć, że dieta osób starszych jest przeważnie uboga w produkty obfitujące w witaminę D. Spowodowane jest to głównie czynnikami ekonomicznymi, gdyż tłuste ryby są stosunkowo drogim produktem spożywczym oraz są trudne w spożywaniu ze względu na ości. Dlatego warto zwrócić uwagę na problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości witaminy D u osób starszych, gdyż ilość przyjmowanej witaminy do organizmu seniora nie jest duża, a dodatkowo ze względu na procesy fizjologiczne jakie zachodzą w jego organizmie nie jest ona absorbowana stuprocentowo. |
|
13,6% dopasowania frazy szukanej |
Miło nam poinformować, że objęliśmy patronatem medialnym niezwykłe wydarzenie. |
|
12,5% dopasowania frazy szukanej |
Dla utrzymania zdrowych kości potrzebny jest nie tylko wapń, co jest nam stale powtarzane, ale także dwie witaminy: D i K. Czy aby na pewno oddziałują one jedynie na ludzki szkielet? Jakie są ich naturalne źródła oraz czy warto podjąć się ich suplementacji? Odpowiedzi znajdziesz w publikacji. |
|
12,5% dopasowania frazy szukanej |
Wiele cennych uwag i stwierdzeń jest wynikiem II Konferencji Naukowej „Witamina D – eliksir zdrowia”, którą w dniu 10 lipca br. zorganizowało Stowarzyszenie Promocji Zdrowia „PRO – SALUTEM”. Konferencja była miejscem wymiany poglądów między lekarzami, farmaceutami i dietetykami. Referaty przedstawiane zostały na 3 sesjach tematycznych. |
|
10,2% dopasowania frazy szukanej |
W Polsce suplementy z witaminami przyjmuje – zgodnie z danymi Instytutu Żywności i Żywienia w 2015 r. – co siódme dziecko w wieku od 0 do 18 lat [1]. Temat ten budzi wiele kontrowersji – ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Zdaniem American Academy of Pediatrics, odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta powinna w pełni pokryć zapotrzebowanie dziecka na każdy składnik [2]. Jednak współczesny stopień przetworzenia żywności i sposób jej produkcji w znaczącym stopniu wpływają na końcową wartość odżywczą produktu, a co za tym idzie, również na prawidłowe zbilansowanie diety. Niezmiernie ważna jest więc ocena zasadności suplementacji młodego człowieka i analiza wpływu farmaceutyków na jego wzrost i rozwój [3]. |
|
5,7% dopasowania frazy szukanej |
Witamina C jest należy do grupy zwiąków często wykorzystywanych zarówno jako dodatek do produktów spożywczych jak i suplement diety. W doniesieniu scharakteryzowano budowę i właściwości witaminy C (kwas L-askorbinowy i L-dehydroaskorbinowy). Szeroko opisano również mechanizm degradacji kwasu L-askorbinowego (tlenowy i beztlenowy). Zwrócono również uwagę, że obok właściwości przeciwutleniających, witamina C może w określonych warunkach wykazywać właściwości prooksydacyjne. |
|
4,5% dopasowania frazy szukanej |
Witamina C to związek, którego większości osób nie trzeba przedstawiać. Od dawien dawna substancja ta podawana jest każdemu, kto skarży się na swego rodzaju dolegliwości związane z osłabieniem organizmu. Za nazwę chemiczną witaminy przyjęto kwas askorbinowy, który w zakresie swojego działania wykazuje o wiele większą aktywność niż ograniczenie się tylko do walki z rinowirusami. Składnik ten zaliczany jest jako jedna z najskuteczniej działających witamin, która sprawdza się doskonale w przypadku działania antyoksydacyjnego. |
|
3,4% dopasowania frazy szukanej |
U przeważającej części młodych osób cierpiących na uciążliwe migreny zaobserwowano lekkie niedobory witaminy D, ryboflawiny i koenzymu Q10 - organicznego związku chemicznego występującego w mitochondriach komórek roślin i zwierząt, który pełni ważną rolę w procesach produkcji energii niezbędnej do wzrostu i życia komórek. Naukowcy szukają odpowiedzi na pytanie, czy suplementacja może zapobiec migrenie. |
|
3,4% dopasowania frazy szukanej |
Jest taki owoc, który śmiało może stawać w szranki z dowolną „rośliną stulecia”. Na swoją sławę pracuje powoli, dopiero najnowsze badania potwierdzają jego unikatowy skład oraz właściwości, co otwiera mu drogę do światowej sławy. Co takiego skrywa czerwonawa, najeżona kolczastymi wypustkami przepękla, że zasłużyła na miano „niebiańskiego owocu”? |
|
3,4% dopasowania frazy szukanej |
Dr Aneta Sławińska opowie nam o tym, jak najlepiej wykorzystać jesienne surowce pochodzenia naturalnego - grzyby. Kapelusze grzybów wieloowocnikowych mogą stać się dobrym źródłem dodatkowych składników odżywczych, po odpowiednim przygotowaniu. |
|
3,4% dopasowania frazy szukanej |
Na sukces sportowy składa się nie tylko właściwie poprowadzony trening, ale również odpowiednio skomponowana dieta i dobrana indywidualnie suplementacja. Nieprawidłowe odżywianie może negatywnie wpłynąć na adaptację organizmu do wysiłku, a także ograniczyć wyczekiwane osiągnięcia treningowe. Nie zawsze uda się dostarczyć właściwej ilości energii, makroskładników (białka, tłuszcze, węglowodany), błonnika pokarmowego, minerałów, witamin oraz aminokwasów egzogennych z dietą. A wtedy warto pomyśleć o suplementacji. |
|
2,3% dopasowania frazy szukanej |
Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia w tym zapewnienie odpowiedniej podaży składników mineralnych i witamin powinno być traktowane jako integralna część terapii. Dieta w szpitalu powinna spełniać wysokie standardy żywienia, oraz dostarczać wszystkich niezbędnych składników, ponieważ niedobory mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne. Diety szpitalne na terenie Polski od lat wzbudzają liczne kontrowersje. Wiele placówek nie spełnia zasad racjonalnego żywienia, potrawy są nieadekwatne do stanu zdrowia pacjenta, przyrządzane są z produktów niskiej jakości. W konsekwencji może to prowadzić do pogłębienia niedożywienia wśród pacjentów co negatywnie wpływa na przebieg leczenia i wydłuża czas hospitalizacji [1]. Celem pracy był przegląd aktualnych wyników prac badawczych i ocena realizacji zapotrzebowania na witaminę C i wapń w dietach szpitalnych na terenie Polski w odniesieniu do norm Instytutu Żywności i Żywienia. |
|
2,3% dopasowania frazy szukanej |
Ze względu na pozytywny wpływ na profile metaboliczne, biomarkery zapalenia oraz stresu oksydacyjnego, witamina D może korzystnie oddziaływać na zdrowie pacjentów z cukrzycą typu 2 oraz chorobą wieńcową. |
|
2,3% dopasowania frazy szukanej |
Cukrzyca ciężarnych (GDM) jest narastającym problemem, zarówno w Polsce (3-8% ciąż), jak i na świecie. Pojawia się coraz więcej wiarygodnych dowodów na to, że witamina D może zwiększyć wrażliwość na insulinę i wpływać na metabolizm glukozy. |
|
2,3% dopasowania frazy szukanej |
Niedobory witaminy D w okresie ciąży wiązano do tej pory miedzy innymi ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy ciążowej. Szereg badań wskazuje, że zbyt niska podaż może przyczyniać się również do wystąpienia komplikacji w obrębie pracy mózgu u potomstwa. Badania na modelu zwierzęcym opublikowane w czasopiśmie „Molecular Autism” dowodzą występowaniu zależności między suplementacją witaminy D u matki, a poprawą zdolności behawioralnych u potomstwa predysponowanego do wystąpienia zaburzeń ze spektrum autyzmu. |
|
2,3% dopasowania frazy szukanej |
Kwas L-askorbinowy to nie tylko jeden ze związków pełniących funkcję witaminy C. To również doskonały przeciwutleniacz który znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, również w technologii wytwarzania piwa. W doniesieniu opisano rolę i funkcję kwasu L-askorbinowego w browanictwie. |
|
1,1% dopasowania frazy szukanej |
Już na początku XX wieku odkryto związek między schorzeniami układu krążenia, a cholesterolem. Zwiększone stężenie "złego" cholesterolu i wolnych trójacylogliceroli w osoczu krwi należy do najważniejszych czynników ryzyka miażdżycy. Należy jednak pamiętać, że cholesterol jest również prekursorem wielu ważnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu związków tj. hormony płciowe, hormony kory nadnercza, witamina D, kwasy żółciowe. Rozpatrując wpływ cholesterolu na organizm człowieka należy zwrócić uwagę na produkty utleniania cholesterolu, które mogą być przyczyną dysfunkcji błony komórkowej, miażdżycy, nowotworów. |
|
1,1% dopasowania frazy szukanej |