![]() |
Tłuszcze inaczej nazywane lipidami są istotnym składnikiem pokarmowym. Znajdują się powszechnie w takich produktach spożywczych jak: masło, smalec, oleje jadalne czy margaryny. Obok białek i węglowodanów tworzą trzecią podstawową grupą składników odżywczych i pełnią w organizmie m.in. funkcje energetyczną i budulcową. Dlatego też obok ilości spożywanych tłuszczów, bardzo ważny jest ich skład jakościowy. Szczególnie cennym składnikiem tłuszczów są niezbędne nienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe m.in. kwasy omega-3, omega-6, omega-9. Z punktu żywieniowego bardzo istotna jest również zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych, z uwagi na uboczne skutki ich spożywania. |
100,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Tym razem przyglądamy się Vitme - nowemu oprogramowaniu dedykowanemu dietetykom, trenerom personalnym i wszystkim tym, którzy profesjonalnie podchodzą do przygotowania diety. Dzięki temu programowi można zarządzać wizytami klientów, zbierać wywiady dietetyczne, przygotowywać diety, listy zakupów i profesjonalnie wyglądające raporty. Szukasz odpowiedniego dla siebie programu? Przeczytaj koniecznie. |
50,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Zawsze jest dobry czas na zmiany! Doskonałe samopoczucie i szczupła sylwetka nie muszą być odkładanymi na półkę marzeniami. Wystarczy pierwszy krok, który przewartościuje jakość i sposób postrzegania życia. Pozwoli porzucić stare przyzwyczajenia i pod opieką specjalistów opuścić strefę komfortu. O tym, że nie ma rzeczy niemożliwych, a każdy dzień zapowiada się jako ważna lekcja motywacji do walki o lepszą wersję samych siebie. |
30,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Sukces przychodzi zwykle wtedy gdy kochamy to co robimy. Jednak każdy ma własną miarę i drogę do sukcesu. O to jak osiągnął sukces zawodowy, promując zdrowie, pytamy Jacka Bilczyńskiego, trenera personalnego i dietetyka w jednej osobie. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
O to jak nie zginąć w gąszczu informacji i utrzymać się w czołówce dietetycznego peletonu, pytamy Panią Patrycje Kłósek. Osobę, która łącząc naukę i praktykę pomaga stawać się lepszym dietetykiem. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Wiele cennych uwag i stwierdzeń jest wynikiem II Konferencji Naukowej „Witamina D – eliksir zdrowia”, którą w dniu 10 lipca br. zorganizowało Stowarzyszenie Promocji Zdrowia „PRO – SALUTEM”. Konferencja była miejscem wymiany poglądów między lekarzami, farmaceutami i dietetykami. Referaty przedstawiane zostały na 3 sesjach tematycznych. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Gen zawiera pojedynczą informacje o białku, a złożenie wszystkich genów organizmu stanowi pełen zapis informacji genetycznej, czyli genom. Ponieważ genom każdego człowieka jest inny, to różnie będzie on reagował na przyjmowany pokarm. Nutrigenomika jest szybko rozwijającą się dziedziną nauki, badającą odpowiedz genomu na składniki odżywcze zawarte w pożywieniu. Zajmuje się interreakcjami między żywnością, a genomem. Zmiany materiału genetycznego, będą znajdowały odzwierciedlenie w odpowiedzi na dietę. Ustalenie, jaki jest wpływ diety na kształt cech organizmu, daje bardzo konkretne wskazówki dla zaleceń dietetycznych, w świetle osobistej genetyki człowieka. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W artykule Czekoladki „bez cukru”, ale z cukrem przedstawiliśmy w nie najlepszym świetle etykiety produktów spożywczych sprzedawanych przez firmę Stewiarnia s.c. W odpowiedzi na nasz artykuł firma wydała oświadczenie, które Państwu przedstawiamy, dotyczące treści artykułu i podjętych działań. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Sok owocowy to "Wyrób zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany, otrzymany z jadalnych części zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych, lub zamrożonych owoców, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczne dla soku z owoców, z których jest wytworzony", wydaje się, że to samo zdrowie ale nie zawsze tak jest - mówi dr Bożena Sosnowska, pracownik naukowy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, UP w Lublinie. Jednak nowa dyrektywa unijna poprawi jakość soków. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Jest nam niezmiernie miło w imieniu organizatorów jak i naszym jako patrona medialnego zaprosić do udziału w III edycji Konferencji pt. „Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety”, która odbędzie się w dniu 19 listopada 2021r. Tematyka Konferencji wpisuje się w najnowsze trendy naukowe i praktyczne, które dotyczą wpływu diety na zdrowie człowieka. |
10,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Mukowiscydoza (cystic fibrosis, CF) to choroba genetyczna, przewlekła, wpływająca na funkcjonowanie wielu układów i narządów w organizmie. Szacuję się, że mukowiscydoza występuje 1:2000-4000 urodzeń wśród rasy białej. Badania przesiewowe pod kątem mukowiscydozy u wszystkich noworodków są prowadzone od VI. 2009 roku. U ok. 70% chorych na CF stwierdza się niedożywienie. W leczeniu mukowiscydozy zaleca się stosowanie diety wysokoenergetycznej, wysokobiałkowej i wysokotłuszczowej. Ponadto, zalecana jest prawidłowo dobrana suplementacja diety. Suplementacja skupia się głównie na korygowaniu niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, sodu oraz enzymów trawiennych. |
10,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W trosce o bezpieczeństwo organizatorzy II konferencji "Experts of Microbiota" zdecydowali się na przeniesienie wydarzenia na 12 września 2020 r. |
10,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Studenckie Koło Naukowe „Żubr” działające przy Politechnice Opolskiej ma zaszczyt zaprosić na I Opolską Konferencję Naukowo-Szkoleniową pod tytułem „Zdrowa Opolszczyzna”. Konferencja odbędzie się 11 grudnia 2015 r. w Opolu. |
10,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Czasopismo Journal of NutriLife i Uniwersytet Jagielloński zaprasza wszystkich studentów dietetyki, technologii żywności, żywienia człowieka i bromatologii do wzięcia udziału w turnieju wiedzy dietetycznej - NUTRIADA 2015. Trzyosobowe zespoły studenckie staną w szranki w Krakowie w dniach 13-14 listopada 2015. |
10,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Produkty mleczne cieszą się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów, w tym również preferujących żywność ekologiczną. Ekożywność stanowi alternatywę w stosunku do żywności konwencjonalnej, niejednokrotnie zawierającej liczne substancje dodatkowe. Produkcji żywności ekologicznej, w tym również produktów mlecznych, przyświeca idea stosowania surowców pozyskiwanych w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych, ograniczania do minimum używania dodatków do żywności, a także wykorzystywania naturalnych metod przetwarzania. W Polsce ekologiczne produkty mleczne dostarczane są na rynek zarówno przez firmy krajowe, jak i zagraniczne. Asortyment jest coraz bardziej szeroki. Polscy konsumenci szczególnie powinni zainteresować się żywnością ekologiczną wytwarzaną przez lokalnych producentów. |
10,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Już 20 marca w Katowicach odbędzie się II konferencja „Experts of Microbiota". Będzie to multidyscyplinarne wydarzenie, przedstawiające aktualny stan wiedzy na temat roli mikrobiomu jelitowego oraz jego wszechstronnego wpływu na zdrowie człowieka. Ubiegłoroczna edycja wydarzenia cieszyła się niezwykle pozytywnym odbiorem, a grono znamienitych prelegentów uświetniło swoimi wykładami to niezwykle pouczające naukowo – szkoleniowe spotkanie. |
10,0% dopasowania frazy szukanej |