![]() |
W tym odcinku niezbędnika poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym opisujemy jak przygotować 10% roztwór kwasu solnego, mając do dyspozycji butelke handlowego, stężonego kwasu solnego. |
100,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Po raz kolejny wracamy do laboratoryjnego przedszkola. Tym razem pokazujemy w jaki sposób wykonać podstawowe obliczenia chemiczne, których znajomość jest niezbędna do przygotowania 30% roztworu wodorotlenku sodu. |
37,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W tym odcinku niezbędnika, poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym opisujemy w uproszczeniu jak przygotować 500cm3 kwasu siarkowego o stężeniu 0,1mol/dm3, mając do dyspozycji butelke handlowego, stężonego kwasu siarkowego. |
37,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kolejna odsłona niezbędnika, a w niej chyba najczęściej używany i przygotowywany bufor fosforanowy. Metodyka obejmuje przygotowanie buforu w zakresie pH od 5,7 do 8,0. |
22,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W tej odłonie przedstawiamy przepis na przygotowanie buforu TRIS (trihydroksyaminometan) w zakresie pH od 7,2 do 9,0. |
18,5% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Czas ucieka, praca prawie skończona, jeszcze został do zrobienia tylko bufor... zaraz, zaraz, gdzie przepis? I znów sprawdza się prawo Murphy'ego. Aby w choć małej części temu zaradzić w cyklu niezbędnik będziemy publikować materiały których zadaniem będzie ułatwienie rozpoczęcia pracy w laboratorium. Tematem tej części niezbędnika zostaje: bufor octanowy. |
18,5% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Tym razem opisujemy w niezbędniku przygotowanie buforu weronalowego o pH w zakresie od 6,8 do 9,2. |
11,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Oliwa z oliwej jest jednym z najpopularniejszych olejów jadalnych w Europie. Jej skład i właściwości są cenione od wieków. Najczęściej olej z miazgi oliwnej pozyskuje się na drodze hydraulicznego tłoczenia lub wirowania. Ekstrakcję rozpuszzcalnikiem stosuje się w celu wydobycia resztek oleju z miazgi, który następnie poddaje się rafinacji, co wpływa zmniejszenie właściwości prozdrowotnych tego oleju. Natomiast włączenie do diety człowieka oliwy z oliwek, pochodzącej z pierwszego tłoczenia, niesie ze sobą wiele korzyści, m.in. hamowanie rozwój miażdżycy tętnic, obniżenie stężenia złego cholesterolu w surowicy krwi, zmniejszenie ryzyka cukrzycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, a także wystąpienia raka piersi u kobiet. |
11,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Istnieje szereg metod pozwalających w mniejszym lub większym stopniu ocenić skład i budowę ciała człowieka. Do najbardziej popularnych zaliczyć można: pomiar masy ciała, badania antropometryczne (w skład których wchodzą chociażby pomiar wzrostu czy obwodów poszczególnych części ciała), wyliczanie wskaźnika BMI. Wymienione metody niosą ze sobą ryzyko błędu i nie pozwalają na uzyskanie szczegółowych informacji o stanie zdrowia pacjenta, kondycji jego ciała i parametrach. Rozwiązaniem powyższych problemów może okazać się metoda bioimpedancji elektrycznej, dzięki której uzyskuje się informacje o składzie ciała pacjenta, przez co łatwiej jest skomponować skuteczny plan żywieniowy i odpowiednią dietę [3]. Niniejsza publikacja charakteryzuje metodę BIA, przedstawia metodyke przeprowadzania pomiarów i ich interpretację. |
11,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Zgodnie z sugestią naszego czytelnika prezentujemy metodykę przygotowania buforu TRIS-TRIS HCl o sile jonowej 0,05; 0,1 i 0,2 w zakresie pH od 7,0 do 9,2. |
11,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kasze należą do produktów zbożowych o wysokich walorach odżywczych, bogatych w błonnik, przyswajalne węglowodany złożone, witaminy i sole mineralne. Stanowią ważny element diety Polaków. Są spożywane jako danie główne, jako dodatek do zup lub na słodko, jako deser. Biorąc pod uwagę prozdrowotne działanie kaszy na organizm ludzki w każdym wieku życia, organizowanych jest wiele spotkań i programów promujących ten cenny produkt w żywieniu człowieka. Celem badań była analiza stanu wiedzy na temat kasz, częstotliwości i formy w jakiej jest spożywana, głównie w gospodarstwach domowych prowadzonych przez młode matki. Badania potwierdzają docenianie walorów odżywczych, wzrost udziału w menu kasz z odmian roślin dziko rosnących, technik ich przyrządzania oraz udziału w żywieniu dzieci. |
7,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Firmę SyS poznaliśmy w w 2015 roku na międzynarodowych targach żywności WorldFood Warsaw 2015. Przyciągnęła nasza uwagę oryginalnością, prostotą, a jednocześnie dbałością o jakość i wartość żywieniową posiłków. Została założona w 1990 roku w miejscowości Zamiechów na Podkarpaciu przez rodzinę, która przywiązuje dużą uwagę do zwyczajów i tradycji. Inspiracje czerpie z przekazywanej z pokolenia na pokolenie kulinarnej wiedzy, która ujrzała światło dziennie dzięki Pani Zofii, dalej zwaną babcią Zosią. |
7,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Już od ponad 1700 lat produkowane są napoje alkoholowe, przygotowywane na bazie ryżu. W europie często napoje takie określa się mianem win ryżowych, głównie z uwagi na zawartość alkoholu, która plasuje się w przedziale od 14 do 16%. Należy jednak zwrócić uwagę, że określenie to nie jest precyzyjne, gdyż proces produkcyjny tych napojów bardziej przypomina produkcję piwa niż wina. W opracowaniu przedstawiono podział win ryżowych ryżowych oraz zarysowano proces produkcji sake. |
7,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Blisko 400 uczestników- w tym głównie dietetyków, specjalistów oraz pasjonatów z zakresu zdrowego odżywiania wzięło udział w I Ogólnopolskiej Konferencji „Nowatorskie Metody Leczenia Nadwagi i Otyłości”, która odbyła się w dniu 21 listopada 2015r. w siedzibie Collegium Da Vinci w Poznaniu. Organizatorem Konferencji było Centrum Medyczne VitaImmun, tworzone przez ekspertów z dziedziny dietetyki oraz analityki biomedycznej: dr Patrycję Szachtę, Małgorzatę Drobczyńską, Łukasza Sieńczewskiego oraz Dominikę Jankowską. |
3,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kawa to napój kontrowersyjny, który przez jednych jest postrzegany jako szkodliwa używka, a z drugiej strony coraz więcej badań wskazuje na jej dobroczynne właściwości. Czy prawda leży po środku, a może przechyla się na jedną ze stron? W artykule poruszona zostanie kwestia powiązania kawy i substancji aktywnych w niej występujących z chorobami układu krążenia, metabolicznymi oraz wątroby. Czy możemy im zapobiec lub zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia, dzięki spożyciu tego napoju ? Czy sposób parzenia ma wpływ na ich występowanie? Jaka ilość kawy jest bezpieczna? Na te pytania i inne znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule. |
3,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W dniach 5-6 lutego 2014 r. odbędą się IV Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Wydarzenie będzie miało miejsce w hali AMBER EXPO w Gdańsku. Organizatorem targów jest firma easyFairs, która posiada wieloletnie doświadczenie w organizacji targów branżowych w Europie. W programi m.in. deserowe inspiracje, strefa bezglutenowa, strefa regionalna, seminaria LearnShopsTM.
|
3,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W opracowaniu przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące soku i koncentratu jabłkowego tj. podstawowe definicje, wielkość i profil produkcji, skład chemiczny, schemat blokowy produkcji koncentratu jabłkowego. |
3,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Proceder fałszowania produktów spożywczych spotykany jest od wieków. Dokonuje się tego na wiele, mniej lub bardziej skomplikowanych, sposobów. Fałszowane są wszelkie możliwe grupy żywności, na każdym etapie produkcji i dystrybucji [32]. Jednym z najczęściej fałszowanych produktów spożywczych są oleje roślinne. Wśród metod wykrywania zafałszowań olejów wyróżnia się metody fizykochemiczne, chromatograficzne, izotopowe, spektralne, elektroforetyczne, immunologiczne i biologii molekularnej, biologiczne i metody wykorzystujace elektroniczny nos. |
3,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Już 9 kwietnia startuje pierwsza edycja World Food Warsaw 2014 - Międzynarodowe Targi Żywności! Warszawskie Centrum EXPO XXI będzie gościło wystawców z polski i zagranicy. Wysoka ranga imprezy, jej międzynarodowy charakter daje nam możliwość uczestnictwa w panelach dyskusyjnych, konferencjach tematycznie związanych z żywnością, jak i zapoznania się z najnowszymi trendami w branży spożywczej. |
3,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Polskie produkty, to jeden z przewodnich tematów Międzynarodowych Targów Żywności World Food 2014. Inicjatorom imprezy zależy na promocji naszej żywności na zagraniczne rynki, bo jest naturalna i zdrowa. To o tyle ważne, bo organizator - ITE Group ma bogatą bazę firm za naszą wschodnią granicą, gdyż realizuje podobne imprezy na Ukrainie, w Kazachstanie i Rosji. |
3,7% dopasowania frazy szukanej |