![]() |
Tym razem przyglądamy się Vitme - nowemu oprogramowaniu dedykowanemu dietetykom, trenerom personalnym i wszystkim tym, którzy profesjonalnie podchodzą do przygotowania diety. Dzięki temu programowi można zarządzać wizytami klientów, zbierać wywiady dietetyczne, przygotowywać diety, listy zakupów i profesjonalnie wyglądające raporty. Szukasz odpowiedniego dla siebie programu? Przeczytaj koniecznie. |
100,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Każdy dietetyk wie, że osoba na diecie, potrzebuje silnego wsparcia by utrzymać motywację do zmiany. Z tego założenia wyszli twórcy TiqDiet – innowacyjnego programu dla dietetyków, który wspiera tworzenie poprawnych nawyków żywieniowych poprzez aktywny kontakt z pacjentem. Jest to pierwsze w Polsce, a być może i na świecie tego typu rozwiązanie. |
58,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Po listopadowym wejściu na rynek programu dla dietetyków Vitme, tym razem mamy okazję przyjrzeć się kolejnemu narzędziu tej marki. Mowa o Kalkulatorze Wartości Odżywczych Vitme przeznaczonym dla branży spożywczej. Kalkulator ten jest odpowiedzią na rozporządzenie UE 1169/2011, którego aktualizacja weszła w życie 13 grudnia 2016 roku. Rozporządzenie to stanowi o zasadach przekazywania konsumentom informacji o żywności. |
41,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Ruszyła trzecia edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. Przez 3 dni EXPO XXI WARSZAWA jest miejscem spotkań biznesowych całej branży spożywczej. Bogaty program konferencyjny, spotkania B2B, egzotyczne produkty, nowości od rodzimych producentów, prezentacja produktów wyróżnionych w prestiżowym konkursie o Złoty Medal targów WorldFood Warsaw to tylko niektóre z korzyści które czekają na odwiedzających gości! Jako Patron Medialny zapraszamy do udziału w pozostałych dniach targowych! |
16,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W dniach 5-6 lutego 2014 r. odbędą się IV Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Wydarzenie będzie miało miejsce w hali AMBER EXPO w Gdańsku. Organizatorem targów jest firma easyFairs, która posiada wieloletnie doświadczenie w organizacji targów branżowych w Europie. W programi m.in. deserowe inspiracje, strefa bezglutenowa, strefa regionalna, seminaria LearnShopsTM.
|
12,5% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Według WHO zdrowie to stan pełnego fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu, a nie tylko całkowity brak choroby czy niepełnosprawności. Z kolei zdrowie fizyczne, o którym poniżej, to prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jego układów i narządów. Osoby uprawiające sport - zarówno amatorzy, jak i zawodowcy - są narażeni na różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Działania niepożądane dotyczą znacznej liczby sportowców (50-70%) i często mogą być przyczyną ograniczenia ich aktywności ruchowej. Zaburzenia mikrobioty jelitowej, upośledzenie i zwiększenie przepuszczalności bariery jelit, przewlekły stres, przyjmowane leki oraz infekcje są jednymi z głównych przyczyn występowania dysbiozy. Spowodowane są one czasową redukcją ukrwienia jelita w trakcie treningu, a w konsekwencji zmniejszeniem procesu eliminacji toksyn i jednoczesnego transportu składników odżywczych do przewodu pokarmowego. Zaburzenia generują również stres oksydacyjny i rozwój stanu zapalnego, co prowadzi do nasilenia dolegliwości. Sportowcy realizujący intensywny program treningowy w szczególności o charakterze wytrzymałościowym, wydają się być bardziej podatni na możliwość rozwoju objawów chorób górnych dróg oddechowych. Choć nie są one bardzo groźne dla zdrowia zawodnika, ich występowanie wśród czołowych atletów może wiązać się z zaburzeniami procesu treningowego, a w niektórych przypadkach nawet z koniecznością podjęcia decyzji o wycofaniu z udziału w zawodach. Dzięki suplementacji diety bakteriami Lactobacillus możliwe jest zniwelowanie niekorzystnych objawów choroby i jednoczesne zwiększenie efektywności treningu. Ma to przełożenie na wyniki osiągane w sporcie oraz samopoczucie zawodnika.
|
8,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Autorzy najnowszych badań zgodnie twierdzą, iż neuropektyna D1 (NPD1) która jest pochodną kwasu dokozaheksanowego (DHA), znajdującego się w rybach, pomaga przetrwać uszkodzonym komórkom mózgu i siatkówki po udarze niedokrwiennym mózgu. NPD1 zwiększa produkcję i dostępność białka Iduna, które służy jako regulator przetrwania, powstrzymuje śmierć komórek neuronowych poprzez odtworzenie DNA i zapewnia ochronę przed zaprogramowaną śmiercią komórek, charakterystyczną dla udaru mózgu. |
8,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kasze należą do produktów zbożowych o wysokich walorach odżywczych, bogatych w błonnik, przyswajalne węglowodany złożone, witaminy i sole mineralne. Stanowią ważny element diety Polaków. Są spożywane jako danie główne, jako dodatek do zup lub na słodko, jako deser. Biorąc pod uwagę prozdrowotne działanie kaszy na organizm ludzki w każdym wieku życia, organizowanych jest wiele spotkań i programów promujących ten cenny produkt w żywieniu człowieka. Celem badań była analiza stanu wiedzy na temat kasz, częstotliwości i formy w jakiej jest spożywana, głównie w gospodarstwach domowych prowadzonych przez młode matki. Badania potwierdzają docenianie walorów odżywczych, wzrost udziału w menu kasz z odmian roślin dziko rosnących, technik ich przyrządzania oraz udziału w żywieniu dzieci. |
4,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Mleko jest pierwszym pokarmem człowieka, zawiera szereg niezbędnych składników pokarmowych, które jest w stanie przyswoić noworodek, a bez których niemożliwe jest jego przeżycie i rozwój [18]. W Polsce, w związku z dwukrotnie niższym (188 l/mieszkańca, IERiGŻ-PIB, 2010) niż w krajach zachodniej Europy spożyciem produktów mlecznych, coraz częściej pojawiają się akcje promujące picie mleka typu „Pij mleko, będziesz wielki” czy „Szklanka mleka”. Z tego ostatniego programu korzysta już 2,5 mln dzieci i młodzieży szkolnej [7]. W artykule przedstawiono wartość odżywczą i charakterystykę mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka. |
4,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W obecnych czasach odżywianie to nie tylko zaspokojenie głodu ale także możliwość wpływania na stan zdrowia. Żywność o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych, nazywana żywnością funkcjonalną, spożywana jest przez świadomych konsumentów w celu uzyskania określonych profitów zdrowotnych. Przykładem mogą być produkty probiotyczne, zawierające specjalnie wyselekcjonowane i przebadane żywe kultury bakterii jelitowych. Bakterie te mają zdolność do przejściowej lub trwałej kolonizacji przewodu pokarmowego człowieka i oddziaływania na jego zdrowie. W publikacji przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat probiotyków, począwszy do definicji, aż po metodologię badań szczepów potencjalnie probiotycznych. Omówiono również naturalną mikroflorę przewodu pokarmowego, znaczenie probiotyków w diecie oraz ich źródła pokarmowe. Poruszono również zagadnienia bezpieczeństwa stosowania probiotyków w diecie człowieka. |
4,2% dopasowania frazy szukanej |