![]() |
Żywność ekologiczna cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród konsumentów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na jakość produktów spożywczych. Stosunkowo wygórowana cena artykułów oznaczonych przypisem „bio” lub „eko” jest rekompensowana przez wyższą jakość takich produktów oraz nierzadko lepsze walory organoleptyczne (smak, zapach) w stosunku do ich odpowiedników wytwarzanych przemysłowo. Wpływa na to fakt, iż proces produkcji artykułów ekologicznych podlega kontroli na każdym z kolejnych etapów. Należy zaznaczyć, iż mnogość wiadomości oraz nieufność do deklaracji niektórych producentów powodują problemy z prawidłowym oddzieleniem produktów ekologicznych od ich konwencjonalnych odpowiedników. W publikacji zdefiniowano pojęcie żywności ekologicznej, przedstawiono walory żywności ekologicznej, regulacje prawne, sposoby znakowania, wymagania dotyczące importu produktów ekologicznych oraz sposoby kontroli i certyfikacji. Ponadto scharakteryzowano polski i europejski rynek żywności ekologicznej z uwzględnieniem poziomu cen żywności ekologicznej.
|
100,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Rolnictwo ekologiczne stanowi jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi rolnictwa na świecie, a zwłaszcza w Unii Europejskiej. Z roku na rok dostępna jest także coraz większa paleta ekologicznych produktów spożywczych. Dlatego też, ważna jest wiedza na temat ekologicznej uprawy roślin, hodowli zwierzą i wytwarzania produktów ekologicznych. Wiedza ta pozwoli na świadomy wybór dobrych jakościowo produktów. W niniejszym opracowaniu zdefiniowano rolnictwo ekologiczne i zarysowano jego uwarunkowania prawne i społeczne. |
66,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Hornik Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, dystrybutor sprzętu laboratoryjnego i analitycznego, poszukuje osób na stanowisko specjalisty ds. sprzedaży.
Termin ważności oferty: od: 2012-06-25 do: 2012-08-06
Wymagania m.in.:
|
66,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Smak i zapach, wygląd zewnętrzny, a także konsystencja produktów spożywczych należą do czynników mających bezpośredni wpływ na ich wybór przez konsumentów. Dotyczy to zwłaszcza produktów spożywczych oferowanych na rynku w szerokim asortymencie, tj. np. produkty mleczne, w tym sery. Ser jest produktem spożywczym o zaskakującej różnorodności gatunków. Niejednokrotnie w produkcji serów stosowane są dodatki smakowo-zapachowe, zwłaszcza naturalne. W publikacji omówiono 9 naturalnych dodatków smakowo-zapachowych stosownych w produkcji serów. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Są młode, pełne pasji i zaangażowania w to co robią, a uznanie dla nich w ostatnim czasie zdecydowanie wykracza poza rodzinną Bydgoszcz. O życiu dietetyka „na pełnych obrotach” oraz różnych aspektach tego zawodu opowiadają Paulina Ihnatowicz i Emilia Ptak-Kasica, właścicielki Poradni Medycyny Żywienia MedFood. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Od września 2016 r. obowiązywać będzie nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Głównym celem rozporządzenia jest ochrona zdrowia dzieci i młodzieży oraz promowanie spożycia warzyw, owoców, żywności bogatej w wapń, a także nawyku picia wody. Zamierzeniem proponowanych rozwiązań jest również poszerzenie oferty żywieniowej sklepików szkolnych oraz uwzględnienie konieczności ograniczenia sprzedaży środków spożywczych zawierających znaczne ilości cukrów, tłuszczu oraz soli. Akt prawny, obliguje dyrektorów szkół, przedszkoli i innych placówek opiekuńczo-wychowawczych do stosowania wymagań zgodnie z aktualnymi normami żywienia dla populacji polskiej. Nadzór nad sposobem żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży powinien uwzględniać aspekt ilościowy m.in. ilość dostarczanej energii (kcal) i składników odżywczych (białka, tłuszczów, witamin itp.) oraz jakościowy, a więc odpowiedni dobór produktów podawanych w stołówkach. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Alergia i nietolerancja pokarmowa są coraz powszechniej występującymi zjawiskami we współczesnym świecie. Z epidemiologicznego punktu widzenia problem alergii pokarmowych nie jest obecnie dokładnie poznany. Wynika to głównie z faktu, że do chwili obecnej brak jest uniwersalnego testu laboratoryjnego rozstrzygającego jednoznacznie o istnieniu alergii. Obecnie za najbardziej wiarygodną, uznawaną za "złoty standard" diagnostyczny jest podwójnie ślepa próba kontrolowana placebo (DBPCFC). Z przeprowadzonych badań wynika, że około 3% populacji ludzkiej dotknięte jest tą chorobą. Częstość alergii pokarmowej różnie kształtuje się w zależności od wieku i płci pacjentów. Obecnie przyjmuje się, że na alergię pokarmową choruje około 1,8-7,5% dzieci oraz 1-2% dorosłych, przy czym wśród kobiet alergię pokarmową diagnozuje się średnio trzy razy częściej niż u mężczyzn. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Fałszowanie żywności jest dość powszechnym zjawiskiem. Przyczyn może być kilka. Do głównych należą: chęć zwiększenia zysku poprzez obniżenie kosztów produkcji, zamaskowanie niewłaściwej jakości produktu oraz ukrycie faktycznego pochodzenia produktu. Fałszowanie może polegać na zastąpieniu składnika produktu innym, tańszym składnikiem, dodaniu wody czy braku deklaracji sposobu produkcji przez producenta. Skutki fałszowania żywności są odczuwalne zarówno przez konsumentów, którzy dostają produkty o niższej wartości odżywczej, jak też przez producentów, którzy przegrywają w nieuczciwej konkurencji. W celu zapobiegania i przeciwdziałania takim sytuacjom ustalono i wdrożono szereg norm i regulacji prawnych, które zapewnią odpowiednią jakość i bezpieczeństwo zdrowotne. Szybki rozwój technik analitycznych pozwala z jednej strony na identyfikację i ilościowe oznaczenie nawet śladowych ilości wielu składników, z drugiej jednak strony postęp technologiczny zwiększa możliwości fałszowania żywności. Zafałszowaniom podlega szeroka gama produktów spożywczych. W Polsce nad jakością żywności czuwają Sanepid, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcja Weterynaryjna oraz Inspekcja Handlowa, która ma prawo kontrolować sklepy.
|
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kurkumina to związek zawarty w kłączu ostryżu długiego (Curcuma Longa) charakteryzujący się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Związek ten używany był w medycynie Dalekiego Wschodu już około 4000 lat temu do leczenia dolegliwości żołądkowych, ciężko gojących się ran oraz łagodzenia stanów zapalnych. Kurkumina jest silnym antyoksydantem, porównywalnym z witaminą C i E, dzięki czemu wpływa na zachowanie równowagi oksydacyjnej w organizmie człowieka. Ten prozdrowotny kurkuminoid wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz zwiększenie ilości lipoprotein frakcji HDL we krwi. Dla lepszego przyswajania kurkuminy warto połączyć ją w diecie z pieprzem, bądź olejami roślinnymi. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Nasza skrzynka mailowa pęka w szwach. Powód? Obawa przed losem dietetyki w Polsce. Wszystkim Państwu bardzo dziękuje za maile, są one dla nas sygnałem, że społeczność dietetyków rośnie w siłę. Niestety… nie jesteśmy w stanie indywidualnie odpowiedzieć na każdy list. Z tego względu postanowiłem podzielić się z Państwem moimi spostrzeżeniami na temat zawodu dietetyk i planach utworzenia na uczelniach medycznych specjalności „obesitologia”. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Czas ucieka, praca prawie skończona, jeszcze został do zrobienia tylko bufor... zaraz, zaraz, gdzie przepis? I znów sprawdza się prawo Murphy'ego. Aby w choć małej części temu zaradzić w cyklu niezbędnik będziemy publikować materiały których zadaniem będzie ułatwienie rozpoczęcia pracy w laboratorium. Tematem tej części niezbędnika zostaje: bufor octanowy. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Ministerstwo Zdrowia pracuje nad nowelizacją ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Proponowane przepisy nakładają na sprzedawców alkoholu obowiązek żądania dokumentu potwierdzającego pełnoletność kupującego. Przypominamy, że obecnie prawo daje im możliwość jedynie wylegitymowania klientów, którzy mogą mieć mniej niż 18 lat. Przedsiębiorcy, którym udowodniona zostanie sprzedaż alkoholu nieletnim, automatycznie otrzymają zakaz prowadzenia obrotu alkoholem. Ponadto poszerzony będzi katolog miejsc objętych zakazem handlu i spożywania alkoholu o tereny: kąpielisk, pływalni i przedsiębiorstw podmiotów leczniczych. Wprowadzony będzie również zakaz sprzedaży w handlu obnośnym i obwoźnym.
|
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Mleko jest cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Litr mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka w 25 % na beta-karoten oraz witaminę A, a w 10 % na D i E. Witaminy A, E i beta-karoten determinują odporność, regulują wzrost organizmu, warunkują rozwój komórek rozrodczych oraz biorą udział w procesie widzenia. Ponadto, mleko zawiera również witaminy rozpuszczalne w wodzie, tj.: B1, B2, B6, PP, B12, kwas pantotenowy, witamina C czy biotyna. Dzięki kompozycji witamin z grupy B mleko przeciwdziała negatywnym wpływom środowiska zewnętrznego, spowodowanym przez metale ciężkie, chemikalia, toksyny czy spaliny. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kwasowość potencjalna to pojęcie stosowane głównie w technologii żywności i ogólnie rzecz ujmując określa stężenie "kwasowych" kationów wodorowych niezależnie od formy ich występowania. Wyrażana jest zwykle w przeliczeniu na określony kwas, zależnie od surowca w którym jest oznaczana. W tym odcinku niezbędnika przedstawiamy prosty sposób wyliczenia kwasowości potencjalnej w przeliczeniu na kwas trikarboksylowy np. kwas. cytrynowy. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Bukiet organoleptyczny piwa, jak i szybkość jego starzenia zależy między innymi od reakcji składników piwa z tlenem atmosferycznym. Tlen zawarty w opakowaniu może w istotny sposób pogorszyć jakość wytworzonego piwa. Z tego względu w technologii piwa podejmuje się szereg działań mających na celu ograniczenie utleniania składników piwa. W opracowaniu podjęto próbe zdefiniowania pojęcia przeciwutleniacze, omówiono mechanizm ich działania jak również przedstawiono enzymatyczne i nieenzymatyczne przeciwutleniacze jakie znalazły zastosowanie w technologii piwa. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Sok owocowy to "Wyrób zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany, otrzymany z jadalnych części zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych, lub zamrożonych owoców, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczne dla soku z owoców, z których jest wytworzony", wydaje się, że to samo zdrowie ale nie zawsze tak jest - mówi dr Bożena Sosnowska, pracownik naukowy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, UP w Lublinie. Jednak nowa dyrektywa unijna poprawi jakość soków. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Obowiązywanie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego (UE) nr 1169/2011 dotyczącego znakowania produktów spożywczych to gorący temat, którego echo nie słabnie od początku roku. Ustalenie wielkości czcionki, konieczne oznaczanie alergenów to najmniej kłopotliwe obowiązki producentów, ale konieczność podawania wartości odżywczych i energetycznych w sposób narzucony przez unijne Rozporządzenie powoduje zakłopotanie w niejednym zakładzie. |
33,3% dopasowania frazy szukanej |