![]() |
W doniesieniu przedstawiono wyniki badań naukowców z US Centers for Disease Control and Prevention nad wpływem wielkości spożycia w diecie sodu i potasu na występowanie m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego. Potwierdziło sie iż nadmierne spożycie z dietą jonów sodowych może nieść ze sobą poważne konsekwencji zdrowotne. Pamiętajmy iż źródłem jonów sodowych w głównej mierze są fastfoody, sery, wędliny, chleb i większość gotowych zup - ich spożycie ograniczmy. |
100,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Pomidor obok witaminy C, E i potasu zawierają jeszcze dwa bardzo cenne pod wzgledem żywieniowym składniki, a mianowicie β-karoten i likopen. Spożywanie produktów bogatych w likopen, a do nich należą pomidory działa ochronnie przed takimi nowotworami jak np. rak prostaty, piersi. Likopen obniża ryzyko zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej, a także zapobiega rozwojowi miażdżycy. W Polsce jednym z najlepszych i łatwodostępnych źródeł likopenu są pomidory, a jeszcze lepszym - sok pomidorowy. Jednak niedoścignionym rekordzistą pod względem zawartości likopenu jest owoc Gac. |
66,7% dopasowania frazy szukanej |