![]() |
Tłuszcze inaczej nazywane lipidami są istotnym składnikiem pokarmowym. Znajdują się powszechnie w takich produktach spożywczych jak: masło, smalec, oleje jadalne czy margaryny. Obok białek i węglowodanów tworzą trzecią podstawową grupą składników odżywczych i pełnią w organizmie m.in. funkcje energetyczną i budulcową. Dlatego też obok ilości spożywanych tłuszczów, bardzo ważny jest ich skład jakościowy. Szczególnie cennym składnikiem tłuszczów są niezbędne nienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe m.in. kwasy omega-3, omega-6, omega-9. Z punktu żywieniowego bardzo istotna jest również zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych, z uwagi na uboczne skutki ich spożywania. |
100,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Mleko jest pierwszym pokarmem człowieka, zawiera szereg niezbędnych składników pokarmowych, które jest w stanie przyswoić noworodek, a bez których niemożliwe jest jego przeżycie i rozwój [18]. W Polsce, w związku z dwukrotnie niższym (188 l/mieszkańca, IERiGŻ-PIB, 2010) niż w krajach zachodniej Europy spożyciem produktów mlecznych, coraz częściej pojawiają się akcje promujące picie mleka typu „Pij mleko, będziesz wielki” czy „Szklanka mleka”. Z tego ostatniego programu korzysta już 2,5 mln dzieci i młodzieży szkolnej [7]. W artykule przedstawiono wartość odżywczą i charakterystykę mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka. |
46,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W tym odcinku niezbędnika, poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym opisujemy w uproszczeniu jak przygotować 500cm3 kwasu siarkowego o stężeniu 0,1mol/dm3, mając do dyspozycji butelke handlowego, stężonego kwasu siarkowego. |
23,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Powszechnie wiadomo, że jakość pożywienia wpływa na koncentrację i pamięć. Bez odpowiedniej energii neurony wolniej przewodzą impulsy nerwowe, a co za tym idzie – spada szybkość uczenia się i zapamiętywania. Chociaż lepiej jest przez cały rok jeść zgodnie ze swoimi potrzebami, a nie uciekać się do cudownych rozwiązań dostępnych od zaraz dopiero gdy napotka się duże wyzwanie umysłowe, warto poznać pewne pobudzacze szarych komórek. Po co sięgać w momentach szczególnie intensywnego myślenia aby było to skuteczne i bezpieczne? Podpowiadam w publikacji. |
23,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Nietolerancja pokarmowa jest terminem ogólnym, stosowanym dla określenia szeregu odtwarzalnych, niepożądanych reakcji na pokarm, w tym reakcji alergicznych. Leczenie tych dolegliwości polega na zastosowaniu diety eliminacyjnej, polegającej na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów szkodliwych i zastąpienie ich produktami równoważnymi. Dieta eliminacyjna odgrywa ważną rolę w leczeniu nietolerancji pokarmowej. Ważne jest jej stosowanie według określonych zasad i ścisłe ich przestrzeganie. Powinna być ona odpowiednio zbilansowana i dostarczać wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin.
|
23,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do PUFAs (Polyunsaturated Fatty Acids) – wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczanie ich z zewnątrz jest niezbędne, z uwagi na to, że synteza EPA i DHA jest blokowana w organizmie przez szereg czynników, takich jak: niedobór niektórych składników mineralnych, cukrzyca czy izomery trans kwasów tłuszczowych. Warto wiedzieć, że mają udowodniony protekcyjny wpływ na cały układ krążenia. Zwiększenie ich podaży w diecie Polaków mogłoby zredukować liczbę zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca, która jest najczęstszą przyczyną śmierci w naszym kraju. |
23,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Czas ucieka, praca prawie skończona, jeszcze został do zrobienia tylko bufor... zaraz, zaraz, gdzie przepis? I znów sprawdza się prawo Murphy'ego. Aby w choć małej części temu zaradzić w cyklu niezbędnik będziemy publikować materiały których zadaniem będzie ułatwienie rozpoczęcia pracy w laboratorium. Tematem tej części niezbędnika zostaje: bufor octanowy. |
23,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kobieta w ciąży powinna szczególnie zadbać o zdrowie swoje i dziecka. Liczne zmiany w ciele kobiety, jak i rozwijający się płód sprawiają, że zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne jest większe. Dostarczanie odpowiednich produktów lub niezbędna suplementacja pozwalają na uniknięcie niedoborów, które niosą za sobą szereg negatywnych skutków. Zbyt mała podaż między innymi kwasu foliowego będzie przyczyną wad rozwojowych, żelaza - zaburzeń w procesach krwiotwórczych, witaminy D i wapnia - problemów z prawidłową mineralizacją kośćca, jodu - zaburzeń rozwoju niektórych narządów oraz magnezu - zaburzeń ciśnienia tętniczego.
|
23,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Po raz kolejny wracamy do laboratoryjnego przedszkola. Tym razem pokazujemy w jaki sposób wykonać podstawowe obliczenia chemiczne, których znajomość jest niezbędna do przygotowania 30% roztworu wodorotlenku sodu. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Magnez jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w organizmie. Został uznany za kofaktor w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, w których ma kluczowe znaczenie dla metabolizmu trifosforanu adenozyny (ATP). Około 50% magnezu znajduje się w kościach, 50% w tkankach i narządach, a 1% we krwi. Magnez jest potrzebny do reprodukcji i syntezy białek DNA i RNA. Ponadto magnez jest niezbędny do regulacji skurczu mięśni, ciśnienia krwi, metabolizmu insuliny, pobudliwości mięśnia sercowego, napięcia naczynioruchowego, przewodnictwa nerwowego i przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. Ze względu na wiele funkcji w organizmie magnez odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Ten odcinek niezbędnika to krótka notatka, która mamy nadzieję, pozwoli Wam szybko przypomnieć sobie stężenia handlowych roztworów takich substancji jak: kwas siarkowy, kwas azotowy, kwas solny, kwas fosforowy, kwas octowy, amoniak, perhydrol, formalina. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Długość i jakość snu to nie tylko świeży wygląd ale także ogromne profity dla naszego zdrowia. Odpowiednia ilość snu zapewnia czas niezbędny na regenerację narządów, a tym samym przyczynia się niższego ryzyka wystąpienia szeregu chorób. W opracowaniu przedstawiamy nowe zalecenia długości snu dla poszczególnych grup ludności (noworodki, niemowlęta, małe dzieci, dzieci w wieku przedszkolnym, dzieci w wieku szkolnym, nastolatki, młodsze osoby dorosłe, dorośli, osoby starsze). |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
U przeważającej części młodych osób cierpiących na uciążliwe migreny zaobserwowano lekkie niedobory witaminy D, ryboflawiny i koenzymu Q10 - organicznego związku chemicznego występującego w mitochondriach komórek roślin i zwierząt, który pełni ważną rolę w procesach produkcji energii niezbędnej do wzrostu i życia komórek. Naukowcy szukają odpowiedzi na pytanie, czy suplementacja może zapobiec migrenie. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Selen to pierwiastek śladowy, który jest niezbędny do zachowania pełni zdrowia. Niestety, Polska leży na terenach w niego ubogich, dlatego obserwuje się niedobory selenu w diecie Polaków. Naukowcy podpowiadają, że rozwiązaniem może być suplementacja zarówno gleby, jak i samej żywności. Czy jesteśmy świadomi rangi tego problemu? |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Mleko stanowi cenne źródło białek, do których zaliczana jest przede wszystkim kazeina i białka serwatkowe. Składniki te odznaczają się licznymi właściwościami korzystnie wpływającymi na zdrowie. Są źródłem niezbędnych aminokwasów warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Ponadto, wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, antykancerogenne czy immunomodulacyjne. Białka serwatkowe charakteryzują się o wyższą o około 40% wartością biologiczną w porównaniu z kazeiną. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W tym odcinku niezbędnika, poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym, przedstawiamy sposób obliczania wyniku końcowego analizy z uwzględnieniem rozcieńczeń próbki. Mamy nadzieję, że przedstawione sposoby ułatwią Wam zrozumienie i wykonywanie tych podstawowych obliczeń. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W tej odsłonie niezbędnika prezentujemy metodykę przygotowania buforu węglanowego (0,05 M) w zakresie pH od 9,2 do 10,7. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kwasowość potencjalna to pojęcie stosowane głównie w technologii żywności i ogólnie rzecz ujmując określa stężenie "kwasowych" kationów wodorowych niezależnie od formy ich występowania. Wyrażana jest zwykle w przeliczeniu na określony kwas, zależnie od surowca w którym jest oznaczana. W tym odcinku niezbędnika przedstawiamy prosty sposób wyliczenia kwasowości potencjalnej w przeliczeniu na kwas trikarboksylowy np. kwas. cytrynowy. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kolejna odsłona niezbędnika, a w niej chyba najczęściej używany i przygotowywany bufor fosforanowy. Metodyka obejmuje przygotowanie buforu w zakresie pH od 5,7 do 8,0. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Tym razem opisujemy w niezbędniku przygotowanie buforu weronalowego o pH w zakresie od 6,8 do 9,2. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W tej odsłonie niezbędnika przedstawiamy bufor o niezwykle szerokim zakresie, od pH 1,8 do 12. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W tym odcinku niezbędnika poświęconego podstawowym obliczeniom chemicznym opisujemy jak przygotować 10% roztwór kwasu solnego, mając do dyspozycji butelke handlowego, stężonego kwasu solnego. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W tym odcinku niezbędnika cofamy się do przedszkola dla laboranta. Przygotujemy 30% roztwór wodorotlenku sodu, który następnie rozcieńczymy wodą destylowaną tak, by otrzymać roztwór 15%. |
15,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Tlen jest niezbędny do prawidłowej fermentacji piwa. Jednak dyfuzja tlenu do gotowego piwa może przyczynić się m.in. do pogorszenia bukietu organoleptycznego, skrócenia trwałości piwa. Dlatego też, w opracowaniu przedstawiono ogólne wytyczne technologiczne zapobiegające dyfuzji tlenu do piwa. |
7,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Magazynowanie produktów żywnościowych jest niezbędne zarówno z punktu widzenia konsumenta, który chce spożywać określone produkty przez cały rok, jak i producenta, w interesie którego jest utrzymanie ciągłości produkcji. Znajomość i przestrzeganie odpowiednich warunków przechowywania prduktów spożywczych jak i zagrożeń mogących wystąpić podczas przechowywania może przynieść wymierne korzyści w postaci: minimalizacji strat, wydłużenia okresów przechowywania jak i utrzymania pożądanych cech organoleptycznych przez cały okres przechowywania. W doniesieniu omówiono cel, warunki i zmiany zachodzące podczas przechowaywania surowców roślinnych i zwierzęcych. |
7,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Zgodnie z sugestią naszego czytelnika prezentujemy metodykę przygotowania buforu TRIS-TRIS HCl o sile jonowej 0,05; 0,1 i 0,2 w zakresie pH od 7,0 do 9,2. |
7,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Już na początku XX wieku odkryto związek między schorzeniami układu krążenia, a cholesterolem. Zwiększone stężenie "złego" cholesterolu i wolnych trójacylogliceroli w osoczu krwi należy do najważniejszych czynników ryzyka miażdżycy. Należy jednak pamiętać, że cholesterol jest również prekursorem wielu ważnych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu związków tj. hormony płciowe, hormony kory nadnercza, witamina D, kwasy żółciowe. Rozpatrując wpływ cholesterolu na organizm człowieka należy zwrócić uwagę na produkty utleniania cholesterolu, które mogą być przyczyną dysfunkcji błony komórkowej, miażdżycy, nowotworów. |
7,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W tej odłonie przedstawiamy przepis na przygotowanie buforu TRIS (trihydroksyaminometan) w zakresie pH od 7,2 do 9,0. |
7,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia w tym zapewnienie odpowiedniej podaży składników mineralnych i witamin powinno być traktowane jako integralna część terapii. Dieta w szpitalu powinna spełniać wysokie standardy żywienia, oraz dostarczać wszystkich niezbędnych składników, ponieważ niedobory mogą wywołać poważne konsekwencje zdrowotne. Diety szpitalne na terenie Polski od lat wzbudzają liczne kontrowersje. Wiele placówek nie spełnia zasad racjonalnego żywienia, potrawy są nieadekwatne do stanu zdrowia pacjenta, przyrządzane są z produktów niskiej jakości. W konsekwencji może to prowadzić do pogłębienia niedożywienia wśród pacjentów co negatywnie wpływa na przebieg leczenia i wydłuża czas hospitalizacji [1]. Celem pracy był przegląd aktualnych wyników prac badawczych i ocena realizacji zapotrzebowania na witaminę C i wapń w dietach szpitalnych na terenie Polski w odniesieniu do norm Instytutu Żywności i Żywienia. |
7,7% dopasowania frazy szukanej |