![]() |
Metylacja to zagadnienie o którym coraz częściej mówi się w gabinetach dietetycznych. W publikacji przedstawiono najważniejsze inforamcje na temat roli tzw. "metylacji" w kształtowaniu zdrowia. Zarysowano najczęstrze konsekwencje zdrowotne towarzysące nieprawidłowej metylacji jak np. upośledzenie metabolizmu kwasu foliowego oraz wzrost posiomu homocysteiny i zwiększenie tym samym ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. |
100,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Gen zawiera pojedynczą informacje o białku, a złożenie wszystkich genów organizmu stanowi pełen zapis informacji genetycznej, czyli genom. Ponieważ genom każdego człowieka jest inny, to różnie będzie on reagował na przyjmowany pokarm. Nutrigenomika jest szybko rozwijającą się dziedziną nauki, badającą odpowiedz genomu na składniki odżywcze zawarte w pożywieniu. Zajmuje się interreakcjami między żywnością, a genomem. Zmiany materiału genetycznego, będą znajdowały odzwierciedlenie w odpowiedzi na dietę. Ustalenie, jaki jest wpływ diety na kształt cech organizmu, daje bardzo konkretne wskazówki dla zaleceń dietetycznych, w świetle osobistej genetyki człowieka. |
32,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Mleko jest cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Litr mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka w 25 % na beta-karoten oraz witaminę A, a w 10 % na D i E. Witaminy A, E i beta-karoten determinują odporność, regulują wzrost organizmu, warunkują rozwój komórek rozrodczych oraz biorą udział w procesie widzenia. Ponadto, mleko zawiera również witaminy rozpuszczalne w wodzie, tj.: B1, B2, B6, PP, B12, kwas pantotenowy, witamina C czy biotyna. Dzięki kompozycji witamin z grupy B mleko przeciwdziała negatywnym wpływom środowiska zewnętrznego, spowodowanym przez metale ciężkie, chemikalia, toksyny czy spaliny. |
24,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W leczeniu nadwagi i otyłości kluczową rolę pełni edukacja żywieniowa i odpowiednio przygotowana dieta. Farmakologiczne wspomaganie leczenia nadwagi i otyłości powinno stanowić uzupełnienie procesu leczenia dietetycznego jedynie w szczególnych przypadkach. Obecnie najczęściej w leczeniu farmakologicznym wykorzystuje się środki będące inhibitorami enzymów pokarmowych (orlistat, akarboza). Jednakże podczas projektowania diet redukcyjnych należy zwrócić uwage na produkty zawierające w swym składzie związki wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej jak np. rutyna, kwas chlorogenowy, kapsaicyna, genisteina. |
24,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Żywność funkcjonalna nazywana jest również „środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego”. Do grupy tej zalicza się produkty żywnościowe, które wykazują udokumentowany, korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu (ponad efekt odżywczy), który to wpływ polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia lub/ i zmniejszeniu ryzyka chorób dietozależnych. Produkty te mogą charakteryzować się między innymi działaniem wspierającym układy pokarmowy, krążenia czy poprawiającym odporność organizmu. Wzbogacanie żywności w Polsce może mieć zarówno charakter obligatoryjny jak i dobrowolny. Producenci coraz częściej wzbogacają żywność w składniki, które występują w niej w śladowych ilościach lub nie występują wcale, gdyż działania te prowadzą do zwiększenia atrakcyjności produktu. Celem niniejszej publikacji jest przedstawienie przykładów żywności funkcjonalnej dostępnej na rynku oraz ich wpływ na organizm człowieka. |
22,6% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
O dobrym stanie zdrowia człowieka decyduje w znacznym stopniu racjonalne odżywianie się i jest ono jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Tłuszcze są bardzo istotnym elementem diety, przy czym ważna jest zarówno ich ilość jak i jakość. Przyjmuje się, że tłuszcze powinny dostarczać 25-30% energii w racji pokarmowej, w tym nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny dostarczać więcej niż 10% energii. Należy również zadbać o prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych jak i kwasów omega-3 do omega-6. |
21,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Nutrigenomika staje się już ugruntowanym postępowaniem w dietetyce. W dniach 28-31 sierpnia 2016 roku startuje Letnia Szkoła Nutrigenomiki. Kurs organizuje Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. |
17,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Nadwaga i otyłość stanowią ważny problem zdrowotny. Często mówi się o epidemii otyłości, bo problem ten z roku na rok dotyka coraz większej populacji ludzi. Otyłość i nadwaga może prowadzić do wystąpienia wielu schorzeń jak np. cukrzyca typu 2, kamica żółciowa, zespół bezdechu sennego, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia hormonalne. Etiologia otyłości jest złożona, a do głównych czynników wpływających na jej rozwój zaliczamy czynniki środowiskowe, genetyczne, metaboliczne, a także psychologiczne. |
14,5% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest długotrwałą, nawracająca, zapalną dermatozą o podłożu genetycznym, cechującą się wybitnie uporczywym świądem, suchością i łuszczeniem skóry, typowym dla danego wieku umiejscowieniem, charakterystycznymi zmianami morfologicznymi oraz współistnieniem innych chorób atopowych. W Polsce na AZS choruje od ok. 4,7 % do 9,2% dzieci oraz 0,9-1,4% dorosłych. Jest ono jednym z najczęstszych chorób skóry wieku dziecięcego. Pierwsze jej objawy mogą także wystąpić po 50. roku życia. Wieloczynnikowa etiopatogeneza nie pozwala na określenie jednolitego schematu postępowania, a uczulać może prawie każdy pokarm, szczególnie z tzw. złotej ósemki alergenów. W publikacji omówiono 10. suplementów. Na uwagę zasługują: Eisenia arboreta i ostropest plamisty. Dermatitis atopica można zaliczyć do chorób psychosomatycznych, m.in. ze względu na obecność u chorych tzw. triady objawów psychicznych oraz współwystępowanie wielu uciążliwych jednostek chorobowych (np. ADHD, padaczka, IBS). |
12,9% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Jak można zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe w Polsce ─ w oparciu o aktualną wiedzę naukową z obszaru medycyny, biochemii i dietetyki? Odpowiedź na to pytanie będzie można uzyskać już 27 stycznia 2017 r. w Warszawie podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego na PGE Narodowym. |
11,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Drobnoustroje mogą żyć tylko w określonych warunkach środowiskowych. Mimo, iż odznaczają się dużymi zdolnościami przystosowawczymi swego metabolizmu do warunków środowiskowych to jednak optymalne i pożądane efekty hodowli drobnoustrojów uzyskuje się w ściśle określonych warunkach. W opracowaniu omówiono ogólnie zapotrzebowanie pokarmowe drobnoustrojów (woda, źródła węgla i azotu, podstawowe związki mineralne) jak i warunki hodowli (pH, temperaturę). |
9,7% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Istnieje szereg metod pozwalających w mniejszym lub większym stopniu ocenić skład i budowę ciała człowieka. Do najbardziej popularnych zaliczyć można: pomiar masy ciała, badania antropometryczne (w skład których wchodzą chociażby pomiar wzrostu czy obwodów poszczególnych części ciała), wyliczanie wskaźnika BMI. Wymienione metody niosą ze sobą ryzyko błędu i nie pozwalają na uzyskanie szczegółowych informacji o stanie zdrowia pacjenta, kondycji jego ciała i parametrach. Rozwiązaniem powyższych problemów może okazać się metoda bioimpedancji elektrycznej, dzięki której uzyskuje się informacje o składzie ciała pacjenta, przez co łatwiej jest skomponować skuteczny plan żywieniowy i odpowiednią dietę [3]. Niniejsza publikacja charakteryzuje metodę BIA, przedstawia metodyke przeprowadzania pomiarów i ich interpretację. |
8,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Organizm człowieka jest miejscem dla ogromnej i bardzo różnorodnej mikroflory, a najliczniej skolonizowanym układem jest przewód pokarmowy. Pomiędzy organizmem człowieka, a mikrobiomem jelitowym występuje silna interakcja. Różne czynniki zewnętrzne mogą przynosić efekty wpływające nie tylko na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, lecz mogą także wpływać na inne procesy i narządy. Zaburzenie tej równowagi, na przykład w wyniku terapii antybiotykowej, mogą mieć istotny wpływ na zdrowie. Dlatego też bardzo istotne jest jak najgłębsze poznanie tej skomplikowanej sieci oddziaływań i zależności.
|
8,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Wiele cennych uwag i stwierdzeń jest wynikiem II Konferencji Naukowej „Witamina D – eliksir zdrowia”, którą w dniu 10 lipca br. zorganizowało Stowarzyszenie Promocji Zdrowia „PRO – SALUTEM”. Konferencja była miejscem wymiany poglądów między lekarzami, farmaceutami i dietetykami. Referaty przedstawiane zostały na 3 sesjach tematycznych. |
8,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Olej kokosowy jest tłuszczem, który wśród konsumentów wzbudza wiele skrajnych emocji. Przez swoich zwolenników często określany jest mianem „najzdrowszego z tłuszczów”, z kolei jego przeciwnicy niechęć do spożywania tego produktu argumentują wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, nawet wśród dietetyków można spotkać się z odmiennymi opiniami na temat tłuszczu z kokosa. Nie podlega wątpliwości fakt, iż olej kokosowy w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność oraz coraz częściej można usłyszeć o jego prozdrowotnych właściwościach. Niniejsza publikacja przedstawia wpływ spożywania oleju kokosowego na organizm ludzki, jego metabolizm oraz podstawowe właściwości fizykochemiczne. |
6,5% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Choroba Alzheimera jest przewlekłym schorzeniem neurodegeneracyjnym, skutkiem którego jest stopniowy zaniku pamięci oraz funkcji poznawczych (np., orientacji przestrzennej, poprawnego liczenia czy upośledzenia mowy). Charakteryzuje się ona wytwarzaniem nadmiernych ilości białka zwanego beta-amyloidem, które powoduje zakłócenia w przekazywaniu sygnałów przez synapsy, co z kolei skutkuje zaburzeniem przepływu informacji i powstaniem łańcucha zdarzeń prowadzących do obumierania neuronów. Dodatkowo ciągła aktywacja komórek mikrogleju i astrocytów prowadzi do nadmiernego uwalniania mediatorów zapalnych: cytokin, reaktywnych rodników tlenowych i tlenku azotu. W wyniku zmian zapalnych w mózgu zaburzona zostaje ciągłości bariery krew–mózg, co umożliwia napływ komórek obwodowego układu odpornościowego i ich udział w reakcji zapalnej. Z dotychczasowych badań wynika, iż związki bioaktywne występujące naturalnie w żywności mogą mieć znaczenia terapeutyczne i sprzyjać zahamowaniu procesów neurodegeneracji u pacjentów z chorobą Alzheimera. |
6,5% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Pogoń za profitami finansowymi, szybki i niezdrowy tryb życia to cechy współczesnego społeczeństwa. Brak czasu na zdrowe regularne posiłki i siedzący tryb życia przyczynia się do rozwoju globalnego problemu, jakim jest nadwaga i otyłość. Coraz więcej osób boryka się z tym problemem już w młodym wieku. Jedni nie robią nic, inni ida na skróty i sięgają po środki odchudzające. Wciąż niewielka ilość osób decyduje się na odpowiednią dietę i właściwą aktywność fizyczną. Dane dotyczące częstotliwości wystepowania otyłości biją na alarm. Rynek farmaceutyczny proponuje wiele „złotych” środków na odchudzanie. Przeanalizujemy zatem czy środki odchudzające to faktycznie hit na rynku, który pozwoli uporać się z problemem nadwagi, czy tylko zabieg marketingowy wysysający nasze kieszenie i przynoszący zyski korporacjom farmaceutycznym. |
6,5% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Nawyki żywieniowe człowieka zaczynają kształtować się już w okresie wczesnego dzieciństwa. Odstępstwa od zaleceń racjonalnej diety, popełniane przez najmłodszych utrwalają się i negatywnie wpływają na późniejszy sposób odżywiania. Niniejsza publikacja przedstawia główne błędy żywieniowe w grupie dzieci przedszkolnych powiązane między innymi z takimi aspektami jak: dobór produktów w diecie przedszkolaków, podjadanie, pory spożywania posiłków czy rodzaje napojów preferowane przez dzieci. Poruszono również zagadnienia dotyczące zasad racjonalnej diety oraz jej wpływu na rozwój przedszkolaków, charakterystyki odżywiana dzieci w wieku 3-6 lat oraz czynników środowiskowych mających wpływ na sposób żywienia najmłodszych. |
4,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W dniach 26-27 stycznia 2018 roku Instytut Żywności i Żywienia organizuje w Warszawie III Narodowy Kongres Żywieniowy. To coroczne wydarzenie o charakterze naukowym, podejmujące najważniejsze problemy profilaktyki i leczenia chorób związanych ze stylem życia, w szczególności z żywieniem. Kongres tegoroczny – poświęcony kompleksowo zagadnieniu żywienia i aktywności fizycznej osób starszych – łączy cel naukowy z edukacją społeczną, której przeznaczony jest drugi dzień Kongresu. |
4,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Probiotyki są to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach, korzystnie wpływają na organizm człowieka, głównie poprzez poprawę równowagi mikrobioty jelitowej. Mogą zawierać w swoim składzie pojedyncze szczepy bakterii kwasu mlekowego, szczepy drożdży, kultury pleśni czy też bakterie kwasu mlekowego wraz ze szczepami drożdżowymi. Zostały odkryte w drugiej połowie XIX wieku. |
4,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W związku z postępującą medycyną, wynalezieniem leków na wiele doskwierających schorzeń i dolegliwości, życie ludzi znacząco się wydłużyło. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization - WHO) przypuszcza, że w roku 2050 osoby w wieku powyżej 60 lat będą stanowiły 22% całej populacji na świecie – co daje dwukrotnie większą liczbę osób niż aktualnie (WHO, 2015b). Starzenie się organizmu jest procesem długotrwałym i postępującym pomimo woli człowieka. Wpływa ono m.in. na obniżenie się zdolności do przyswajania przez organizm składników odżywczych i witamin. (Remond i wsp., 2015). Witamina D jest wytwarzana zarówno poprzez syntezę podskórną w związku z promieniowaniem słonecznym jak i poprzez spożywanie produktów bogatych w tę witaminę m.in. tłuste ryby, jaja, mleko i jego przetwory (Olędzka, 2013). Warto zwrócić uwagę, że promieniowanie słoneczne w naszej szerokości geograficznej w okresie jesienno – zimowym (od września do marca) jest znikome, a osoby starsze często również unikają lub nie są w stanie ze względu na istniejące choroby przebywać na świeżym powietrzu. Ponadto warto zauważyć, że dieta osób starszych jest przeważnie uboga w produkty obfitujące w witaminę D. Spowodowane jest to głównie czynnikami ekonomicznymi, gdyż tłuste ryby są stosunkowo drogim produktem spożywczym oraz są trudne w spożywaniu ze względu na ości. Dlatego warto zwrócić uwagę na problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości witaminy D u osób starszych, gdyż ilość przyjmowanej witaminy do organizmu seniora nie jest duża, a dodatkowo ze względu na procesy fizjologiczne jakie zachodzą w jego organizmie nie jest ona absorbowana stuprocentowo. |
4,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Jak można zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe w Polsce w oparciu o aktualną wiedzę naukową z obszaru medycyny, biochemii i dietetyki? Odpowiedź na to pytanie będzie można uzyskać już 27 stycznia 2017 r. w Warszawie podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego na PGE Narodowym. |
4,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Niedawno zakończyła się konferencja prasowa pt. „Uważaj na ukrytą sól”, której organizatorem był Instytut Żywnosci i Żywienia w Warszawie. Dla naszej redakcji była ona inspiracją do rozowy z Panem profesorem Mirosławem Jaroszem, ekspertem w dziedzinie żywienia człowieka i jednocześnie dyrektorem IŻŻ. |
4,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Magnez jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w organizmie. Został uznany za kofaktor w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, w których ma kluczowe znaczenie dla metabolizmu trifosforanu adenozyny (ATP). Około 50% magnezu znajduje się w kościach, 50% w tkankach i narządach, a 1% we krwi. Magnez jest potrzebny do reprodukcji i syntezy białek DNA i RNA. Ponadto magnez jest niezbędny do regulacji skurczu mięśni, ciśnienia krwi, metabolizmu insuliny, pobudliwości mięśnia sercowego, napięcia naczynioruchowego, przewodnictwa nerwowego i przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. Ze względu na wiele funkcji w organizmie magnez odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu. |
4,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Na sukces sportowy składa się nie tylko właściwie poprowadzony trening, ale również odpowiednio skomponowana dieta i dobrana indywidualnie suplementacja. Nieprawidłowe odżywianie może negatywnie wpłynąć na adaptację organizmu do wysiłku, a także ograniczyć wyczekiwane osiągnięcia treningowe. Nie zawsze uda się dostarczyć właściwej ilości energii, makroskładników (białka, tłuszcze, węglowodany), błonnika pokarmowego, minerałów, witamin oraz aminokwasów egzogennych z dietą. A wtedy warto pomyśleć o suplementacji. |
4,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Miło nam poinformować, że objęliśmy patronatem medialnym niezwykłe wydarzenie. |
4,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Selen to pierwiastek śladowy, który jest niezbędny do zachowania pełni zdrowia. Niestety, Polska leży na terenach w niego ubogich, dlatego obserwuje się niedobory selenu w diecie Polaków. Naukowcy podpowiadają, że rozwiązaniem może być suplementacja zarówno gleby, jak i samej żywności. Czy jesteśmy świadomi rangi tego problemu? |
3,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kasze należą do produktów zbożowych o wysokich walorach odżywczych, bogatych w błonnik, przyswajalne węglowodany złożone, witaminy i sole mineralne. Stanowią ważny element diety Polaków. Są spożywane jako danie główne, jako dodatek do zup lub na słodko, jako deser. Biorąc pod uwagę prozdrowotne działanie kaszy na organizm ludzki w każdym wieku życia, organizowanych jest wiele spotkań i programów promujących ten cenny produkt w żywieniu człowieka. Celem badań była analiza stanu wiedzy na temat kasz, częstotliwości i formy w jakiej jest spożywana, głównie w gospodarstwach domowych prowadzonych przez młode matki. Badania potwierdzają docenianie walorów odżywczych, wzrost udziału w menu kasz z odmian roślin dziko rosnących, technik ich przyrządzania oraz udziału w żywieniu dzieci. |
3,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Procesy wolnorodnikowe można uznać za uniwersalny mechanizm powstawania wielu schorzeń ustrojowych w wyniku których w tkankach występują zmiany niedokrwienne, zwyrodnieniowe. Za zmniejszającą się wraz z wiekiem aktywność przeciwutleniającą organizmu odpowiada wzrastające stężenie reaktywnych form tlenu, wynikające z osłabienia mechanizmów obrony przeciwrodnikowej organizmu człowieka. Biorąc pod uwagę istotę zagadnienia w doniesieniu ogólnie scharakteryzowano rodzaje wolnych rodników, reaktywnych form tlenu, przedstawiono także mechanizm obrony przeciwrodnikowej oraz scharakteryzowano związki fenolowe jako potencjalne przeciwutleniacze. |
3,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kofeina należy do tych składników żywności po którą sięga większość populacji, zwłaszcza pod postacią kawy, herbaty czy napojów energetycznych. Substancja ta od lat budzi wiele kontrowersji i jest powodem dyskusji wsród naukowców. Chodzi tutaj o jej pozytywny bądź też negatywny wpływ na organizm ludzki. Działanie kofeiny w organizmie polega przede wszystkim na pobudzeniu ośrodkowego układu nerwowego, dlatego jest ona uważana za najczęściej spożywaną substancję psychoaktywną. Brak właściwości odżywczych kofeiny i jej działanie fizjologiczne powoduje duże zainteresowanie wpływem na układ sercowo-naczyniowy, jednak wyniki badań naukowych nie sa jednoznaczne i wskazują na wiele czynników, które mogą oddziaływać na wyniki prowadzonych eksperymentów. Nie zmienia to jednak faktu, że spożycie do 400 mg kofeiny dziennie przez osoby dorosłe i zdrowe, nie ma negatywnych konsekwencji. Przekroczenie tej dziennej dawki może skutkować nadmierną pobudliwością, bezsennością czy bólami głowy. W odniesieniu do wielkości spożycia kofeiny należy pamiętać, że jej zawartość w naparach kawy i herbaty w dużym stopniu uzależniona jest od metody parzenia, a zawartość kofeiny w napojach energetyzujących może być znacznie zróżnicowana, co należy brać pod uwagę w dziennej puli kofeiny w diecie. |
3,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Sulforafan wykazuje korzystne działanie w prewencji nowotworów i chorób układu sercowo - naczyniowego. Istnieją doniesienia o jego roli w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych, miedzy innymi Helicobacter pylori. Najnowsze badania przeprowadzone na modelu zwierzęcym, opublikowane w czasopiśmie „Diabetes”, przedstawiają potencjał glukorafaniny - prekursora sulforafanu w łagodzeniu insulinooporności oraz redukcji otyłości, czyli składowych zespołu metabolicznego. |
3,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Niewystarczająca ilość snu ma niekorzystny wpływ na przemianę materii następnego dnia i oznacza, że organizm zamiast spalać kalorie w większym zakresie, magazynuje je, co powoduje przybieranie na wadze. Zachęcamy do zapoznania się z krótkim donieszieniem szwedzkich naukowców. |
3,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Przyprawy towarzyszyły ludziom od najdawniejszych czasów. Kiedyś były bardzo cenionym towarem przetargowym. W późniejszych czasach wykorzystywane były głównie do potraw w celu nadania im charakterystycznego smaku i aromatu. Jedną z najstarszych przypraw, która do dziś gości w naszych domach jest pieprz. Ta roślina posiada cenną substancję - piperynę, która nie tylko odpowiada za ostry smak pieprzu, ale jak wykazały badania - znacznie poprawia biodostępność wielu substancji. |
3,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Witania ospała (łac. Withania somnifera), indyjski żeń-szeń, ashwagandha… To nazwy niezwykłego zioła adaptogennego, stosowanego już od tysięcy lat w medycynie ajurwedyjskiej. Hindusi są zdania, że stanowi ona remedium na wiele chorób. Jej główną właściwością leczniczą jest regulacja gospodarki hormonalnej oraz wsparcie organizmu w walce ze stresem. Polecana szczególnie kobietom, jednak może być źródłem cennych składników także dla mężczyzn. Jest przedmiotem badań naukowców już od drugiej połowy lat 80. XX wieku. |
3,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że w minionych dwóch dekadach problem z otyłością wśród społeczności starego kontynentu wzrósł trzykrotnie. Otyłych jest 10-20% mężczyzn i 10-25% kobiet. Z kolei nadwaga obejmuje aż 25-70% mieszkańców Europy [1]. W Polsce w latach 2003-2005 przeprowadzono badanie WOBASZ, które wskazuje, że na otyłość cierpi 20% kobiet i 21% mężczyzn, zaś nadwagę obserwuje się u 28% kobiet i 40% mężczyzn. |
3,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Najnowsze badania wskazują, że bezsenna noc osłabia silną wolę, a człowiek staje się bardziej skory do spożywania wyskoenergetycznych posiłków, jak np. fastfoody, pączki, frytki. |
1,6% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Badania naukowe dostarczają wiele sprzecznych informacji na temat tłuszczu mlecznego i jego udziału w diecie. Składnik ten charakteryzuje się wysoką strawnością oraz bardzo dużym zróżnicowaniem składu. Frakcja tłuszczowa mleka krowiego składa się z około 500 różnych kwasów tłuszczowych, w tym z licznych wielonienasyconych o właściwościach bioaktywnych. Jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych jest kwas CLA, wykazujący działanie antykancerogenne, antymutagenne czy antydiabetyczne. |
1,6% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Nie zawsze zwrot "szczupła sylwetka" jest synonimem dla dobrego wyglądu. Atrakcyjny i zdrowy wygląd determinuje wiele czynników. Jednym z nich jest zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Jej ilość i rozmieszczenie zależy m.in. od wieku, płci, stylu życia. W artykule przedstawiono funkcje jakie pełni tkanka tłuszczowa w organizmie człowieka, scharakteryzowano rodzaje otyłości oraz zilustrowano różnice występujące w sylwetce kobiet i mężczyzn o różnej zawartości tkanki tłuszczowej. |
1,6% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Cukrzyca ciężarnych (GDM) jest narastającym problemem, zarówno w Polsce (3-8% ciąż), jak i na świecie. Pojawia się coraz więcej wiarygodnych dowodów na to, że witamina D może zwiększyć wrażliwość na insulinę i wpływać na metabolizm glukozy. |
1,6% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Mleko stanowi cenne źródło białek, do których zaliczana jest przede wszystkim kazeina i białka serwatkowe. Składniki te odznaczają się licznymi właściwościami korzystnie wpływającymi na zdrowie. Są źródłem niezbędnych aminokwasów warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Ponadto, wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, antykancerogenne czy immunomodulacyjne. Białka serwatkowe charakteryzują się o wyższą o około 40% wartością biologiczną w porównaniu z kazeiną. |
1,6% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Regularny sen, regularne posiłki oraz ograniczony czas spędzany przed ekranem telewizora, komputera, czy telefonu, korzystnie wpływają na zdrowie emocjonalne dzieci w wieku przedszkolnym, co z kolei zmniejsza szanse na wystąpienie otyłości w późniejszym wieku. |
1,6% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Witamina K2 oraz funkcje, jakie związek ten spełnia w organizmie człowieka coraz częściej stanowią przedmiot rozważań publikowanych zarówno w opracowaniach naukowych jak i nieco bardziej amatorskich źródłach. Aktualnie prowadzone badania rzucają nowe światło na rolę witaminy K, która do niedawna znana była wyłącznie jako czynnik przeciwkrwotoczny. Unikalne właściwości, które w ostatnim czasie zaczęto przypisywać witaminie K2 sprawiły, iż jest ona rutynowo suplementowana przez coraz większą grupę osób. |
1,6% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Publikacje dotyczące zaleceń dla osób chorych na cukrzycę pojawiają się cyklicznie co rok. Przygotowuje je Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Odnoszą się one do wszystkich aspektów opieki klinicznej nad chorymi. Praca grupy ekspertów ma przyczynić się do poprawy w zakresie diagnostyki, zapobiegania i leczenia cukrzycy oraz jej powikłań w Polsce. Zalecenia PTD powstały na podstawie wyników kolejnych badań klinicznych i eksperymentalnych, danych z obserwacji epidemiologicznych oraz rejestrów diabetologicznych. Corocznie pojawiają się pewne modyfikacje i nowe treści. Wiedza płynie z rzetelnych, opartych na dowodach naukowych badań, mających istotne implikacje w praktyce klinicznej. |
1,6% dopasowania frazy szukanej |