![]() |
Piwo jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych na świecie. Jego proces wytwarzania przez setki, tysiące lat zmieniał się, był udoskonalany. Obecnie większość technologii składa się z kilku zasadniczych etapów jak: słodowanie, zacieranie słodu, warzenie, fermentacja i dojrzewanie. W niniejszym opracowaniu w skrócie scharakteryzowano najważniejsze etapy wytwarzania piwa. |
100,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Cechą charakterystyczną każdego rodzaju miodu jest zachodzący w nim proces krystalizacji, którego szybkość jest zależna od wielu czynników: zarówno fizycznych jak i związanych ze składem chemicznym i rodzajem miodu. Zjawisko krystalizacji jest wykorzystywane również do produkcji miodów kremowanych. Niniejsze doniesienie skupia się na krótkim oraz zwięzłym omówieniu tego zjawiska – jak zachodzi, od czego zależy oraz jak można je spowolnić. |
40,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W dniu 13 listopada 2015 roku w Centrum Dydaktyczno Kongresowym UJ CM przy ulicy Łazarza w Krakowie odbył się pierwszy dzień Turnieju Wiedzy Dietetycznej NUTRIADA 2015. Wszystkich zgromadzonych na sali powitała Pani prof. dr hab. n. med. Małgorzata Zwolińska-Wcisło – przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego. Turniej rozpoczął się od wykładów niekwestionowanych autorytetów w dziedzinie żywienia w zdrowiu i chorobie. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
O sile nawyków miał okazję przekonać się każdy kto próbował choć raz dokonać zmiany. Ich moc wynika z powtarzalności, powielania tych samych wyuczonych schematów. Gdyby nawyki szybko znikały trzeba byłoby uczyć się wielu rzeczy od początku. Jest to również forma odpoczynku dla naszego mózgu, który poprzez rutynowe zachowania ogranicza zużycie energii. Nawyki są naszym błogosławieństwem, ale jednocześnie i przekleństwem. Problem polega na tym, że mózg nie potrafi odróżnić nawyków dobrych od złych. Znając jednak mechanizm działania nawyków można skutecznie z nim walczyć. Kluczowe znaczenie ma to czy osoba jest zmotywowana, czyli czy posiada osobiste powody do zmiany i wierzy, że uda jej się tej zmiany dokonać. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Mukowiscydoza to choroba najczęściej występująca w populacji kaukaskiej, uwarunkowana genetycznie. Jest chorobą przewlekłą wielonarządowa, nieuleczalną o autosomalnym recesywnym trybie dziedziczenia. Jest to wywołane mutacją genu kodującego białko błonowe, które stanowi kanały jonowe zależy to od uwodnienia wydzieliny gruczołów nabłonkowych. Łączna liczba aktualnie opisanych oraz skatalogowanych mutacji genu CFTR wynosi ponad 1900. Wczesna diagnostyka choroby, związana z wprowadzeniem od 2009 r. ogólnokrajowych badań przesiewowych oraz stały postęp medycyny, niosą nadzieję na wydłużenie życia polskich chorych z mukowiscydozą. Przy mukowiscydozie mogą objawy występować takie jak: choroba refleksowa przełyku, choroby wątroby, niedrożność smółkowa, cukrzyca, zaburzenia gęstości masy kości, kamica nerkowa, zaburzenia płodności oraz zmiany w układzie sercowo-naczyniowym. Choroby te mogą znacząco pogorszyć, i tak już niepomyślne, rokowanie w mukowiscydozie [1]. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Olej kokosowy jest tłuszczem, który wśród konsumentów wzbudza wiele skrajnych emocji. Przez swoich zwolenników często określany jest mianem „najzdrowszego z tłuszczów”, z kolei jego przeciwnicy niechęć do spożywania tego produktu argumentują wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, nawet wśród dietetyków można spotkać się z odmiennymi opiniami na temat tłuszczu z kokosa. Nie podlega wątpliwości fakt, iż olej kokosowy w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność oraz coraz częściej można usłyszeć o jego prozdrowotnych właściwościach. Niniejsza publikacja przedstawia wpływ spożywania oleju kokosowego na organizm ludzki, jego metabolizm oraz podstawowe właściwości fizykochemiczne. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Początki wytwarzania czekolady związane są z wynalezieniem przez holendera Coenraad Johannes Van Houten prasy hydraulicznej do tłoczenia tłuszczu z nasion kakaowca. Powstały po procesie tłoczenia proszek nazwano „kakao”. Z połączenia kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego wylanego do formy uzyskano pierwszą tabliczkę czekolady. Od XX wieku czekolada stała się produktem ogólnodostępnym, a jej proces produkcyjny z roku na rok jest doskonalony. Obecnie proces produkcji masy czekoladowej składa się z trzech zasadniczych etapów: zarabianie, walcowanie, konszowanie. Błędy na tych etapach mogą doprowadzić do powstania wad wyrobu gotowego, jak np. pęknięcia w gotowej masie, szary nalot, matowe plamy. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W opracowaniu zarysowano wpływ surowca (jabłek) na jakość koncentratów soków owocowych oraz przedstawiono proces produkcji koncentratu jabłkowego, szczegółowo omawiając takie składowe procesu jak: otrzymywanie moszczu, klarowanie moszczu i zagęszczanie soku. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Już od ponad 1700 lat produkowane są napoje alkoholowe, przygotowywane na bazie ryżu. W europie często napoje takie określa się mianem win ryżowych, głównie z uwagi na zawartość alkoholu, która plasuje się w przedziale od 14 do 16%. Należy jednak zwrócić uwagę, że określenie to nie jest precyzyjne, gdyż proces produkcyjny tych napojów bardziej przypomina produkcję piwa niż wina. W opracowaniu przedstawiono podział win ryżowych ryżowych oraz zarysowano proces produkcji sake. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W leczeniu nadwagi i otyłości kluczową rolę pełni edukacja żywieniowa i odpowiednio przygotowana dieta. Farmakologiczne wspomaganie leczenia nadwagi i otyłości powinno stanowić uzupełnienie procesu leczenia dietetycznego jedynie w szczególnych przypadkach. Obecnie najczęściej w leczeniu farmakologicznym wykorzystuje się środki będące inhibitorami enzymów pokarmowych (orlistat, akarboza). Jednakże podczas projektowania diet redukcyjnych należy zwrócić uwage na produkty zawierające w swym składzie związki wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej jak np. rutyna, kwas chlorogenowy, kapsaicyna, genisteina. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W opracowaniu przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące soku i koncentratu jabłkowego tj. podstawowe definicje, wielkość i profil produkcji, skład chemiczny, schemat blokowy produkcji koncentratu jabłkowego. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Firma Hilton Foods Poland ogłasza rozpoczęcie rekrutacji do IV edycji Szkoły Managerów Hilton Foods. Trzeba się spieszyć, aplikacje można składać jedynie do 10 maja 2015 roku. Co możesz zyskać? Przede wsystkim praktyczne umiejętności pracy w dziale Operacyjnym, Produkcji, Sprzedaży, Zakupów oraz Kontroli Jakości. Otrzymasz również szkolenie rozwojowe z umiejętności managerskich, pokrycie kosztów nauki języka angielskiego, a wisienką na torcie będzie możliwość rozpoczęcia pracy z pensją nawet 4000 zł brutto. |
20,0% dopasowania frazy szukanej |