![]() |
Nawyki żywieniowe człowieka zaczynają kształtować się już w okresie wczesnego dzieciństwa. Odstępstwa od zaleceń racjonalnej diety, popełniane przez najmłodszych utrwalają się i negatywnie wpływają na późniejszy sposób odżywiania. Niniejsza publikacja przedstawia główne błędy żywieniowe w grupie dzieci przedszkolnych powiązane między innymi z takimi aspektami jak: dobór produktów w diecie przedszkolaków, podjadanie, pory spożywania posiłków czy rodzaje napojów preferowane przez dzieci. Poruszono również zagadnienia dotyczące zasad racjonalnej diety oraz jej wpływu na rozwój przedszkolaków, charakterystyki odżywiana dzieci w wieku 3-6 lat oraz czynników środowiskowych mających wpływ na sposób żywienia najmłodszych. |
100,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest długotrwałą, nawracająca, zapalną dermatozą o podłożu genetycznym, cechującą się wybitnie uporczywym świądem, suchością i łuszczeniem skóry, typowym dla danego wieku umiejscowieniem, charakterystycznymi zmianami morfologicznymi oraz współistnieniem innych chorób atopowych. W Polsce na AZS choruje od ok. 4,7 % do 9,2% dzieci oraz 0,9-1,4% dorosłych. Jest ono jednym z najczęstszych chorób skóry wieku dziecięcego. Pierwsze jej objawy mogą także wystąpić po 50. roku życia. Wieloczynnikowa etiopatogeneza nie pozwala na określenie jednolitego schematu postępowania, a uczulać może prawie każdy pokarm, szczególnie z tzw. złotej ósemki alergenów. W publikacji omówiono 10. suplementów. Na uwagę zasługują: Eisenia arboreta i ostropest plamisty. Dermatitis atopica można zaliczyć do chorób psychosomatycznych, m.in. ze względu na obecność u chorych tzw. triady objawów psychicznych oraz współwystępowanie wielu uciążliwych jednostek chorobowych (np. ADHD, padaczka, IBS). |
33,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Przyjemność z jedzenia jest zjawiskiem znanym i przyczynia się do rozwoju nawyków żywieniowych u dzieci. Nawyki te pozostają stabilne do dorosłości. Wyróżnia się trzy wymiary przyjemności z jedzenia, których uczy się w dzieciństwie i są to: zmysłowy wymiar, czyli przyjemność z odczuć zmysłowych podczas jedzenia; wymiar międzyludzki, czyli przyjemność ze społecznego podłoża spożywania posiłków oraz wymiar psychospołeczny, czyli przyjemność z poznawczych reprezentacji żywności. Te trzy wymiary przyjemności współdziałają ze sobą. Nauka czerpania przyjemności z jedzenia może powodować kształtowanie zdrowego odżywiania od najmłodszych lat. Dzieci są w stanie zaakceptować, polubić i jeść zdrowe produkty poprzez wczesne i stale powtarzające się doświadczenia z takimi produktami, ale także przez obserwację innych ludzi spożywających te pokarmy (Marty i in., 2017).
|
21,1% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Od września 2016 r. obowiązywać będzie nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Głównym celem rozporządzenia jest ochrona zdrowia dzieci i młodzieży oraz promowanie spożycia warzyw, owoców, żywności bogatej w wapń, a także nawyku picia wody. Zamierzeniem proponowanych rozwiązań jest również poszerzenie oferty żywieniowej sklepików szkolnych oraz uwzględnienie konieczności ograniczenia sprzedaży środków spożywczych zawierających znaczne ilości cukrów, tłuszczu oraz soli. Akt prawny, obliguje dyrektorów szkół, przedszkoli i innych placówek opiekuńczo-wychowawczych do stosowania wymagań zgodnie z aktualnymi normami żywienia dla populacji polskiej. Nadzór nad sposobem żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży powinien uwzględniać aspekt ilościowy m.in. ilość dostarczanej energii (kcal) i składników odżywczych (białka, tłuszczów, witamin itp.) oraz jakościowy, a więc odpowiedni dobór produktów podawanych w stołówkach. |
20,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W 2013 roku matki chorujące na cukrzycę typu 1 lub typu 2 urodziły ok. 4,3 miliona dzieci. Cukrzyca typu 1 lub typu 2 stanowi wysokie ryzyko powikłań płodwych zarówno dla płodu jak i dla kobiety ciężarnej. W publikacji omówiono klasyfikacje, epidemiologię i patogenezę cukrzycy typu 1, wpływ cukrzycy na przebieg ciąży, jak również, powikłania płodowe (makrosomia płodu, zespół zaburzeń oddychania, wady wrodzone, zespół regresji krzyżowej). |
20,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W 2008 r. Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) wydało stanowisko dotyczące glutenu w diecie niemowląt, w którym rekomendowało rozpoczęcie podawania glutenu jeszcze w okresie karmienia piersią. Jednocześnie odradzało jego wprowadzanie zbyt wcześnie (przed 4. miesiącem życia) lub zbyt późno (po 7. miesiącu życia). Od tego czasu pojawiły się nowe dane. |
14,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Prawidłowe odżywianie matki podczas laktacji to podstawowy czynnik kształtujący zdrowie człowieka. Laktacja to okres w którym, zmienia się zapotrzebowanie matki karmiącej na mikro- i makroelementy. Sposób żywienia powinien zapewnić kobiecie jak najlepsze warunki przebiegu laktacji. Takie czynniki jak stres, lęk oraz palenie tytoniu mogą zaburzać produkcję mleka. Dieta eliminacyjna matki karmiącej pociąga za sobą ryzyko zaburzenia prawidłowego odżywienia oraz wzrostu dziecka. Ograniczenia dietetyczne w okresie laktacji mogą być szkodliwe również dla zdrowia matki, dlatego należy je stosować tylko w przypadkach bezwzględnych. Bardzo ważne jest zastąpienie eliminowanej żywności zalecanymi wymiennikami. oraz profesjonalne doradztwo w celu jej skutecznego leczenia. Nie ma podstaw do przerywania karmienia piersią lub eliminacji produktów z diety z powodu kolki niemowlęcej. Kolka nie jest zagrożeniem dla zdrowia dziecka oraz mija samoistnie. |
14,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Zaburzenia ze spektrum autyzmu są zaburzeniami rozwojowymi, które w dalszym ciągu jest poznawane. Dziecko, nastolatek czy też osoba dorosła z autyzmem różnią się między sobą i nie ma tu możliwości wypracowania jednego wspólnego dla wszystkich modelu wsparcia i oddziaływania zarówno medycznego, jak i terapeutycznego [1]. Zaproponowano również kilka metod leczenia dietetycznego dla dzieci z ASD na podstawie zaobserwowanych osobliwych zmian czynnościowych przewodu pokarmowego i powiązanych wzorców behawioralnych w tych populacjach. Diety eliminacyjne, których celem jest pomijanie pokarmów wpływających negatywnie na objawy ASD z powodu reakcji alergicznych lub nieodpowiedniej tolerancji, takie jak dieta bezglutenowa i bezkazeinowa (dieta GF-CF) nie przynosiły żadnych lub marginalnie korzystnych efektów [2]. |
13,2% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Regularny sen, regularne posiłki oraz ograniczony czas spędzany przed ekranem telewizora, komputera, czy telefonu, korzystnie wpływają na zdrowie emocjonalne dzieci w wieku przedszkolnym, co z kolei zmniejsza szanse na wystąpienie otyłości w późniejszym wieku. |
12,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W Polsce suplementy z witaminami przyjmuje – zgodnie z danymi Instytutu Żywności i Żywienia w 2015 r. – co siódme dziecko w wieku od 0 do 18 lat [1]. Temat ten budzi wiele kontrowersji – ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Zdaniem American Academy of Pediatrics, odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta powinna w pełni pokryć zapotrzebowanie dziecka na każdy składnik [2]. Jednak współczesny stopień przetworzenia żywności i sposób jej produkcji w znaczącym stopniu wpływają na końcową wartość odżywczą produktu, a co za tym idzie, również na prawidłowe zbilansowanie diety. Niezmiernie ważna jest więc ocena zasadności suplementacji młodego człowieka i analiza wpływu farmaceutyków na jego wzrost i rozwój [3]. |
11,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Dotychczasowo poznane korzyści zdrowotne związane z posiadaniem zwierzęcia wiązały się przede wszystkim ze sferą psychologiczną, przykładowo poprzez redukcję stresu. Coraz częściej podkreśla się również inne czynniki. Zwierzęta są pomocne między innymi podczas rehabilitacji dzieci z zaburzeniami rozwojowymi. Badania opublikowane w czasopiśmie „Microbiome” ukazują pozytywny wpływ związany z obniżeniem ryzyka otyłości i alergii wśród dzieci. |
10,5% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Dnia 30 listopada 2019 roku na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Łódzkiego odbył się I Kongres Pediatryczno-Żywieniowy organizowany przez Studenckie Koło Naukowe Dietetyki przy Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. W wydarzeniu wzięło udział 200 osób. Funkcję przewodniczącej Komitetu Naukowego objęła Pani prof. dr hab. n. med. Leokadia Bąk-Romaniszyn. |
10,5% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Padaczka, inaczej nazywana epilepsją, to zespół objawów fizycznych i psychicznych charakteryzujący się przewlekłymi napadowymi zaburzeniami czynnościowymi ośrodkowego układu nerwowego. Zaliczana jest do najczęściej występujących chronicznych chorób OUN. Z epilepsją zmaga się w Polsce około 400 tysięcy ludzi i liczba ta z roku na rok rośnie. W publikacji przedstawiono aktualne zalecenia żywieniowe oraz poglądy specjalistów na temat alternatywnych i niefarmakologicznych metod terapii padaczki u dzieci, osób dorosłych i kobiet karmiących. Wymieniono skutki uboczne stosowania diety ketogennej jako najczęściej rekomendowanej na świecie diety przez środowiska lekarskie. Ponadto przedstawiono prozdrowotne działanie wybranych substancji bioaktywnych roślin z rodziny selerowatych, między innymi: tymochinonu z czarnuszki siewnej i imperatoryny z anielskiego korzenia, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia epileptyków. |
9,6% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Mukowiscydoza jest chorobą genetyczną dziedziczoną autosomalnie recesywnie. W Polsce występuje z częstością około 1 na 5000 urodzeń. W 2009 roku wprowadzono testy przesiewowe noworodków, które mają 96% czułości. Rejestr Pacjentów Europejskiego Towarzystwa Mukowiscydozy ECFS gromadzi dane demograficzne i kliniczne od osób z mukowiscydozą wyrażających dobrowolną zgodę w Europie. Informacje są wykorzystywane do pomiaru, badania i porównywania aspektów mukowiscydozy i jego leczenia w krajach uczestniczących. Baza danych rejestru zawiera dane od ponad 48 000 zarejestrowanych osób z mukowiscydozą z 35 krajów [1]. Dzieci urodzone w XX w., niezależnie od kraju, miały bardzo małe szanse na przeżycie do wieku dorosłego, ze względu na brak skutecznych terapii. Chorzy z mukowiscydozą urodzeni w dwóch ostatnich dekadach XX wieku w krajach rozwiniętych mają obecnie o 50% większą szansę na życie do 50 lat [2].
|
7,9% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Alergia i nietolerancja pokarmowa są coraz powszechniej występującymi zjawiskami we współczesnym świecie. Z epidemiologicznego punktu widzenia problem alergii pokarmowych nie jest obecnie dokładnie poznany. Wynika to głównie z faktu, że do chwili obecnej brak jest uniwersalnego testu laboratoryjnego rozstrzygającego jednoznacznie o istnieniu alergii. Obecnie za najbardziej wiarygodną, uznawaną za "złoty standard" diagnostyczny jest podwójnie ślepa próba kontrolowana placebo (DBPCFC). Z przeprowadzonych badań wynika, że około 3% populacji ludzkiej dotknięte jest tą chorobą. Częstość alergii pokarmowej różnie kształtuje się w zależności od wieku i płci pacjentów. Obecnie przyjmuje się, że na alergię pokarmową choruje około 1,8-7,5% dzieci oraz 1-2% dorosłych, przy czym wśród kobiet alergię pokarmową diagnozuje się średnio trzy razy częściej niż u mężczyzn. |
7,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W dniu 8 kwietnia 2016 r. odbyła się kolejna konferencja w ramach projektu pt. Cykl konferencji „Fakty i mity o mleku”. Organizatorem konferencji była Polska Izba Mleka. Tematem przewodnim konferencji był wpływ zbilansowanej diety i prawidłowych nawyków żywieniowych na zdrowie dzieci i młodzieży, w kontekście osteoporozy. |
7,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych żywieniem dzieci na I Kongres Pediatryczno-Żywieniowy, który odbędzie się w dniach 30.11-01.12.2019 roku w Łodzi. |
5,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Celiakia uważana jest za jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych, wynikającą z wrodzonej nietolerancji glutenu. Do niedawna uznawano tę chorobę za schorzenie małych dzieci, stosunkowo rzadko występującą w wieku dorosłym. W ostatnich latach obraz kliniczny celiakii zmienił się, a badania wykazują na wzrost zapadalności na chorobę wśród osób dorosłych, najczęściej między 30 a 50 rokiem życia. Postać objawów choroby jest różna, co utrudnia wczesną diagnostykę. W 90% przypadków objawy są niespecyficzne, będące efektem złego wchłaniania składników odżywczych przez organizm. Szacuje się że ok. 2,5 mln ludzi w Europie choruje na celiakię, w tym bezobjawowa postać występuje z częstością 1:100 do 1:300, a objawowa 1:3345. Celiakia występuje głównie u osób rasy białej, częściej u kobiet niż mężczyzn (w proporcji 2:1). |
5,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Długość i jakość snu to nie tylko świeży wygląd ale także ogromne profity dla naszego zdrowia. Odpowiednia ilość snu zapewnia czas niezbędny na regenerację narządów, a tym samym przyczynia się niższego ryzyka wystąpienia szeregu chorób. W opracowaniu przedstawiamy nowe zalecenia długości snu dla poszczególnych grup ludności (noworodki, niemowlęta, małe dzieci, dzieci w wieku przedszkolnym, dzieci w wieku szkolnym, nastolatki, młodsze osoby dorosłe, dorośli, osoby starsze). |
5,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kobieta w ciąży powinna szczególnie zadbać o zdrowie swoje i dziecka. Liczne zmiany w ciele kobiety, jak i rozwijający się płód sprawiają, że zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne jest większe. Dostarczanie odpowiednich produktów lub niezbędna suplementacja pozwalają na uniknięcie niedoborów, które niosą za sobą szereg negatywnych skutków. Zbyt mała podaż między innymi kwasu foliowego będzie przyczyną wad rozwojowych, żelaza - zaburzeń w procesach krwiotwórczych, witaminy D i wapnia - problemów z prawidłową mineralizacją kośćca, jodu - zaburzeń rozwoju niektórych narządów oraz magnezu - zaburzeń ciśnienia tętniczego.
|
5,3% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kasze należą do produktów zbożowych o wysokich walorach odżywczych, bogatych w błonnik, przyswajalne węglowodany złożone, witaminy i sole mineralne. Stanowią ważny element diety Polaków. Są spożywane jako danie główne, jako dodatek do zup lub na słodko, jako deser. Biorąc pod uwagę prozdrowotne działanie kaszy na organizm ludzki w każdym wieku życia, organizowanych jest wiele spotkań i programów promujących ten cenny produkt w żywieniu człowieka. Celem badań była analiza stanu wiedzy na temat kasz, częstotliwości i formy w jakiej jest spożywana, głównie w gospodarstwach domowych prowadzonych przez młode matki. Badania potwierdzają docenianie walorów odżywczych, wzrost udziału w menu kasz z odmian roślin dziko rosnących, technik ich przyrządzania oraz udziału w żywieniu dzieci. |
4,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Otyłość jest problemem społecznym. W przyszłości będzie jednym z największych zagrożeń cywilizacyjnych. Wiele danych świadczy o gwałtownym wzroście występowania nadwagi i otyłości na całym świecie, a problem ten dotyczy zarówno populacji osób dorosłych, jak i dzieci. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla w szeregu dokumentów, że odpowiednia polityka państw odgrywa kluczową rolę w zwalczaniu otyłości, a przyczynia się do niej m.in. rozpowszechnienie produktów zawierających cukier, sól i kwasy tłuszczowe nasycone. WHO zaznacza, że nie wystarczy edukacja. Do najskuteczniejszych narzędzi należy tu polityka podatkowa. Dlatego rośnie liczba krajów sięgających po podatki, które sprzyjają prozdrowotnym wyborom. |
4,4% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Resweratrol jest polifenolem należącym do flawonoidów. Ma postać dwóch izomerów cis- i trans-, których bardziej aktywną biologicznie jest forma trans- resweratrol. Związek ten znajduje się głównie w czerwonych winogronach, czerwonych winach, orzechach ziemnych, owocach jagodowych: żurawinie, morwie, czarnej porzeczce oraz w kakao i skórce pomidorów. |
3,5% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Celiakia jest coraz bardziej rozpowszechnioną chorobą autoimmunologiczną charakteryzującą się nadwrażliwością na występujący w ziarnach niektórych zbóż gluten. Jedyną metodą jej leczenia jest dieta bezglutenowa. Rosnąca liczba chorych na celiakię jest jednak niewspółmierna do nieproporcjonalnego wzrostu przemysłu spożywczego w zakresie żywności bezglutenowej (136% od 2013 do 2015 roku). W publikacji w The Journal of Pediatrics eksperci omawiają kilka z najczęstszych nieścisłości dotyczących diety bezglutenowej. |
3,5% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Mleko jest pierwszym pokarmem człowieka, zawiera szereg niezbędnych składników pokarmowych, które jest w stanie przyswoić noworodek, a bez których niemożliwe jest jego przeżycie i rozwój [18]. W Polsce, w związku z dwukrotnie niższym (188 l/mieszkańca, IERiGŻ-PIB, 2010) niż w krajach zachodniej Europy spożyciem produktów mlecznych, coraz częściej pojawiają się akcje promujące picie mleka typu „Pij mleko, będziesz wielki” czy „Szklanka mleka”. Z tego ostatniego programu korzysta już 2,5 mln dzieci i młodzieży szkolnej [7]. W artykule przedstawiono wartość odżywczą i charakterystykę mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka. |
2,6% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych żywieniem dzieci na Konferencję Naukową Online DIETETYK I DIAGNOSTA LABORATORYJNY - WSPÓLNA PRACA DLA ZDROWIA PACJENTA, która odbędzie się20 stycznia 2021 (środa) w formie ONLINE od godziny 15:00. |
1,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Amoniakoliaza fenyloalaniny, czyli (PAL, EC 4.1.3.5) polega on na katalizacji reakcji eliminującej amoniak z (S)-fenyloalaniny dającej, w rezultacie kwas (E)-cynamonowy. Istnienie tego enzymu odkryli Conn i Koukol w siewkach jęczmienia. Powszechnie enzym ten występuje sporadycznie w drożdżach, w świecie roślin, a całkowicie nieznany u zwierząt. Niedawno doniesiono o występowaniu amoniakoliazy fenyloalaniny w bakteriach Streptomyces maritimus. [1]. Fenyloketonuria rozwija się u 1 na 10 000 dzieci i jest uwarunkowana genetycznie. Ujawnia się od razu po narodzinach. Dietetyczne leczenie fenyloketonurii musi zostać podjęte natychmiastowo po porodzie, celem znacznego uniknięcia niedorozwoju umysłowego które jest wywołane toksycznymi związkami powodującymi uszkodzenia tkanki mózgowej u noworodka. Hiperfenyloalaninemia może również mieć inne podłoże poza zaniżoną aktywność fenyloalaniny (PAH), np. może ono wynikać z niedoboru reduktazy dwuhydropterydyny, syntetazy biopteryny lub innych systemów enzymatycznych. [2]. |
1,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Eksperci żywieniowi prognozują, że w najbliższych dekadach Polskie społeczeństwo czeka wzrost częstości występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Według danych statystycznych, najbardziej narażone są dzieci oraz kobiety mieszkające w dużych miastach. Jednak w większości przypadków można skutecznie zapanować nad dolegliwościami. Warto w takich przypadkach zgłosić się po pomoc do lekarza i dietetyka. |
1,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Pierwszy raz w historii Międzynarodowe Targi Poznańskie BAKEPOL odbywają się w Lublinie. Z punktu widzenia zwiedzającego targi przygotowane bardzo poprawnie. Tłumów zwiedzających na targach nie ma, ale i przedmiot targów jest mocno branżowy. Nie znajdziecie tu stoisk z różnymi świecidełkami i innymi niepotrzebnymi rzeczami, które ktoś próbuje sprzedać przy okazji targów. Tu sa konkrety, technologie, maszyny, półprodukty, surowce, produkty... czyli to wszystko, co technologa żywności i innych branżowców powinno zainteresować. Miłym zaskoczeniem był poziom wiedzy wystawców - to są profesjonaliści, którzy znają się na sprzedawanym sprzęcie. |
1,8% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Już w okresie dzieciństwa uczymy się rozpoznawać cztery smaki: słodki, słony, kwaśny, gorzki. Jednak czy nauczono nas rozpoznawać wszystkie smaki? |
0,9% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Jak rozdrabniano ziarna? Co to są żarna? Czy młyn wodny z kołem nasiębiernym jest wydajniejszy od młyna z kołem podsiębiernym? Czym różni się wiatrak "koźlak" od wieżyczkowego? Na te i inny pytania znajdziecie odpowiedz w tym opracowaniu. |
0,9% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Komisja Europejska końcem lutego poinformowała, że 1 marca 2011 w UE wchodzi w życie zakaz stosowania organicznej substancji bisfenol A (BPA, CAS: 80-05-7) do produkcji plastikowych butelek dla niemowląt. Natomiast od czerwca 2011 zakazany będzie również import i sprzedaż takich butelek na obszarze UE. W dalszej części artykułu dowiesz się o działaniu bisfenolu A na człowieka, poznasz jego główne źródła i sposoby eliminacji tego zagrożenia. |
0,9% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Zapraszamy do udziału w Konferencji DietetykaForum 2014 która odbędzie się w Poznaniu 14.06.2014 (sobota). DietetykaForum jest adresowana do ludzi zajmujących się w praktyce dietetyką i żywieniem-lekarzy, farmaceutów oraz dietetetyków. Wysoki poziom merytoryczny konferencji gwarantuje uznany komitet naukowy oraz sesje wykładowe poruszające innowacyjne i praktyczne aspekty pracy dietetyka . Zakres tematyczny obejmuje m.in. żywienie w nowotworach, chorobach nerek, coaching dietetyczny, niedożywienie, żywienie kobiet w ciąży oraz dzieci w różnych przedziałach wiekowych, najnowsze trendy i kontrowersje w dietetyce, postępy w leczeniu otyłości , nadciśnienia i zaburzeń lipidowych, zakwaszenie , dietetykę bariatryczną. Więcej w Kalendarium. |
0,9% dopasowania frazy szukanej |