![]() |
Aż około 250 osób uczestniczyło w II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Studentów i Doktorantów organizowanej przez Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego, która odbyła się pod szyldem "Medyczne aspekty Żywienia człowieka". Wydarzenie to miało miejsce na Uniwersytecie Rzeszowskim w dniach 3 i 4 czerwca. |
100,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Witamina C to związek, którego większości osób nie trzeba przedstawiać. Od dawien dawna substancja ta podawana jest każdemu, kto skarży się na swego rodzaju dolegliwości związane z osłabieniem organizmu. Za nazwę chemiczną witaminy przyjęto kwas askorbinowy, który w zakresie swojego działania wykazuje o wiele większą aktywność niż ograniczenie się tylko do walki z rinowirusami. Składnik ten zaliczany jest jako jedna z najskuteczniej działających witamin, która sprawdza się doskonale w przypadku działania antyoksydacyjnego. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Informujemy, że w dniu 9 lutego (piątek) 2018 roku w Centrum Kongresowo-Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, przy ul. Przybyszewskiego 37, odbędzie się V Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dietetyka Gerontologiczna- wyzwania i szanse”. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W niniejszym opracowaniu zostały omówione prozdrowotne właściwości miodów: akacjowego, wielokwiatowego, lipowego, wrzosowego oraz spadziowego (spadź iglasta i liściasta). Skupiono się przede wszystkim na opisaniu właściwych cech miodów, charakterystycznych tylko dla wybranych rodzajów. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Stres, nieprawidłowe żywienie, zanieczyszczenie środowiska czy używki, to tylko kilka z wielu czynników mających negatywny wpływ na wydolność organizmu. Bezpośrednim winowajcą tych problemów są wolne rodniki, obecne na wielu płaszczyznach funkcjonowania człowieka. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
„Wyczerpanie” organizmu to stan, który zapewne większość z nas doświadczyło w swoim życiu. Z fizjologicznego punktu widzenia stany lękowe, depresje oraz sam stres ściśle związany jest z wydzielaniem kortyzolu. Hiperkortyzolemia to stan organizmu, w którym wydzielanie hormonu jest zwiększone, przez co ma to wpływ na stan psychiczny oraz fizyczny organizmu. Naturalną terapią będzie odpoczynek. Jednak, co w przypadku, kiedy i to nie starcza? |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Tarczyca jest bardzo ważnym narządem wpływającym na odpowiednie funkcjonowanie wielu układów. Choroby tarczycy stały się istotnym problemem XXI wieku, a niedoczynność tarczycy zaliczana jest do jednych z najczęstszych chorób przewlekłych wśród kobiet. Przyczyny zaburzenia są różne w zależności od pierwotnej lub wtórnej formy niedoczynności i mogą obejmować np. niedobór jodu w diecie, chorobę Hashimoto bądź uszkodzenie przysadki. Niedoczynność tarczycy manifestuje się niską tolerancją zimna, łamliwymi paznokciami, zaparciami, dodatkowymi kilogramami, uczuciem niepokoju, ospałością i obrzękami twarzy. Oprócz farmakoterapii wdrożonej przez endokrynologa warto zadbać o prawidłową i dobrze zbilansowaną dietę. Powinna obfitować w wiele składników mineralnych z wyszczególnieniem cynku, selenu, jodu i żelaza. Przedstawione składniki wspomagają tarczycę w wytwarzaniu hormonów oraz jej prawidłowej pracy poprawiając komfort życia pacjenta z niedoczynnością. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Tarczyca jest bardzo ważnym narządem wpływającym na odpowiednie funkcjonowanie wielu układów. Choroby tarczycy stały się istotnym problemem XXI wieku, a niedoczynność tarczycy zaliczana jest do jednych z najczęstszych chorób przewlekłych wśród kobiet. Przyczyny zaburzenia są różne w zależności od pierwotnej lub wtórnej formy niedoczynności i mogą obejmować np. niedobór jodu w diecie, chorobę Hashimoto bądź uszkodzenie przysadki. Niedoczynność tarczycy manifestuje się niską tolerancją zimna, łamliwymi paznokciami, zaparciami, dodatkowymi kilogramami, uczuciem niepokoju, ospałością i obrzękami twarzy. Oprócz farmakoterapii wdrożonej przez endokrynologa warto zadbać o prawidłową i dobrze zbilansowaną dietę. Powinna obfitować w wiele składników mineralnych z wyszczególnieniem cynku, selenu, jodu i żelaza. Przedstawione składniki wspomagają tarczycę w wytwarzaniu hormonów oraz jej prawidłowej pracy poprawiając komfort życia pacjenta z niedoczynnością. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Choroba wrzodowa jest jedną z najczęstszych chorób układu pokarmowego. To zespół zmian ogólnoustrojowych i miejscowych, w których głównym objawem jest wrzód żołądka. Czynnikami determinującymi rozwój choroby to infekcja gram-ujemną bakterią Helicobacter pylori, niesteroidowe leki przeciwzapalne, nieprawidłowy sposób odżywiania oraz stałe narażenie na stres. Postępowanie dietetyczne w chorobie wrzodowej ma na celu dobór produktów, które nie zalegają długo w żołądku oraz są łatwo przyswajalne. Odpowiednia dieta wspomaga leczenie, łagodzi dolegliwości często powodując ich całkowite ustąpienie. Zaleca się unikanie produktów drażniących żołądek, a przede wszystkim tych, które wywołują lub nasilają dolegliwości. Dieta w chorobie wrzodowej powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i składników odżywczych w celu utrzymania należnej masa ciała chorego. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Resweratrol jest polifenolem należącym do flawonoidów. Ma postać dwóch izomerów cis- i trans-, których bardziej aktywną biologicznie jest forma trans- resweratrol. Związek ten znajduje się głównie w czerwonych winogronach, czerwonych winach, orzechach ziemnych, owocach jagodowych: żurawinie, morwie, czarnej porzeczce oraz w kakao i skórce pomidorów. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Choroba Alzheimera jest przewlekłym schorzeniem neurodegeneracyjnym, skutkiem którego jest stopniowy zaniku pamięci oraz funkcji poznawczych (np., orientacji przestrzennej, poprawnego liczenia czy upośledzenia mowy). Charakteryzuje się ona wytwarzaniem nadmiernych ilości białka zwanego beta-amyloidem, które powoduje zakłócenia w przekazywaniu sygnałów przez synapsy, co z kolei skutkuje zaburzeniem przepływu informacji i powstaniem łańcucha zdarzeń prowadzących do obumierania neuronów. Dodatkowo ciągła aktywacja komórek mikrogleju i astrocytów prowadzi do nadmiernego uwalniania mediatorów zapalnych: cytokin, reaktywnych rodników tlenowych i tlenku azotu. W wyniku zmian zapalnych w mózgu zaburzona zostaje ciągłości bariery krew–mózg, co umożliwia napływ komórek obwodowego układu odpornościowego i ich udział w reakcji zapalnej. Z dotychczasowych badań wynika, iż związki bioaktywne występujące naturalnie w żywności mogą mieć znaczenia terapeutyczne i sprzyjać zahamowaniu procesów neurodegeneracji u pacjentów z chorobą Alzheimera. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce jak i na całym świecie, tuż po chorobach układu krążenia, są choroby nowotworowe. Ze względu na ciągły wzrost zachorowań należy zwrócić szczególnie uwagę na dietoprofilaktykę. Niestety bywa ona często ignorowana z powodu, niedostatecznej edukacji żywieniowej i baku świadomości o jej skuteczności. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
W leczeniu nadwagi i otyłości kluczową rolę pełni edukacja żywieniowa i odpowiednio przygotowana dieta. Farmakologiczne wspomaganie leczenia nadwagi i otyłości powinno stanowić uzupełnienie procesu leczenia dietetycznego jedynie w szczególnych przypadkach. Obecnie najczęściej w leczeniu farmakologicznym wykorzystuje się środki będące inhibitorami enzymów pokarmowych (orlistat, akarboza). Jednakże podczas projektowania diet redukcyjnych należy zwrócić uwage na produkty zawierające w swym składzie związki wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej jak np. rutyna, kwas chlorogenowy, kapsaicyna, genisteina. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Kluczowym elementem postępowania dietetycznego jest określenie sposobu żywienia i oszacowanie stanu odżywienia pacjenta. Właściwa ocena tych parametrów pozwala zrozumieć potrzeby i problemy pacjenta, jak również ułatwia dietetykowi podjęcie właściwej dietoterapii. Wśród metod oceny sposobu żywienia wyróżniamy metody jakościowe i ilościowe, zarówno retrospektywne jak i prospektywne. Natomiast wśród metod oceny stanu odżywienia wyróżniamy wywiad żywieniowy, badania ogólnolekarskie, biochemiczne i antropometryczne. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Olej kokosowy jest tłuszczem, który wśród konsumentów wzbudza wiele skrajnych emocji. Przez swoich zwolenników często określany jest mianem „najzdrowszego z tłuszczów”, z kolei jego przeciwnicy niechęć do spożywania tego produktu argumentują wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, nawet wśród dietetyków można spotkać się z odmiennymi opiniami na temat tłuszczu z kokosa. Nie podlega wątpliwości fakt, iż olej kokosowy w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność oraz coraz częściej można usłyszeć o jego prozdrowotnych właściwościach. Niniejsza publikacja przedstawia wpływ spożywania oleju kokosowego na organizm ludzki, jego metabolizm oraz podstawowe właściwości fizykochemiczne. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
O sile nawyków miał okazję przekonać się każdy kto próbował choć raz dokonać zmiany. Ich moc wynika z powtarzalności, powielania tych samych wyuczonych schematów. Gdyby nawyki szybko znikały trzeba byłoby uczyć się wielu rzeczy od początku. Jest to również forma odpoczynku dla naszego mózgu, który poprzez rutynowe zachowania ogranicza zużycie energii. Nawyki są naszym błogosławieństwem, ale jednocześnie i przekleństwem. Problem polega na tym, że mózg nie potrafi odróżnić nawyków dobrych od złych. Znając jednak mechanizm działania nawyków można skutecznie z nim walczyć. Kluczowe znaczenie ma to czy osoba jest zmotywowana, czyli czy posiada osobiste powody do zmiany i wierzy, że uda jej się tej zmiany dokonać. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Nadciśnienie tętnicze w karajach Europy Zachodniej dotyczy 15-30% populacji dosrosłych osób. Patogeneza tego zjawiska jest złożona ale jdnym z czynników wspomagających leczenie nadciśnienia jest odpowiednio zbilansowana dieta. W opracowaniu przedstawiono patogenezę i symptomatologię nadciśnienia tętniczego. Zamieszczono również praktyczne wskazówki dotyczące, jednego z wielu możliwych wariantów postępowania dietetycznego. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Atopowe zapalenie skóry (AZS) należy do chorób atopowych. Wielu pacjentów z alergią wziewną lub pokarmową nie jest świadomych, iż chorują na AZS. Sytuacja ta jest wynikiem trudności w diagnostyce tej choroby. Obraz atopowego zapalenia skóry zmienia się wraz z wiekiem chorego i może przybierać takie różne formy, m.in.: świerzb, łuszczycę, alergiczny wyprysk kontaktowy, wyprysk kontaktowy z podrażnienia, proteinowy wyprysk kontaktowy, rybią łuskę czy zapalenie skórno‑mięśniowe. Jednakże głównym objawem atopowego zapalenia skóry jest świąd. Mimo postępu medycznego i poprawy komfortu życia, obserwuje się wzrost zachorowalności na AZS, a epidemiologia tej choroby nie jest do końca wyjaśniona. Uznaje się, że ta choroba ma podłoże genetyczne, jednak istnieje wiele czynników, które wpływają na zaostrzenie choroby. Niniejsza publikacja przybliża przebieg choroby oraz rolę alergii pokarmowej w atopowym zapaleniu skóry. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Wody alkaliczne to szczególny rodzaj wód, które spożywane systematycznie mogą przynieść wymierne korzyści zdrowotne. W publikacji doniesieniu przedstwiono ich udział w wspomaganiu leczenia choroby refluksowej. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |
![]() |
Centrum Medycyny Żywieniowej i Dietoterapii GR MED zaprosza wszystkich zainteresowanych do wzięcia udziału w II Ogólnopolskim Kongresie Dietetyki i Medycyny Funkcjonalnej - 3-4.06.2017 Rumia. |
25,0% dopasowania frazy szukanej |